Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ ΟΠΑΠ: Μερίσματα 3 δισ. ευρώ διένειμε από το 2014

ΟΠΑΠ: Μερίσματα 3 δισ. ευρώ διένειμε από το 2014

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Χρήμα με… ουρά μοίρασε και συνεχίζει να μοιράζει στους μετόχους του ο ΟΠΑΠ.

Μόνο τη φετινή χρονιά η διοίκηση του οργανισμού έχει προγραμματίσει να μοιράσει στους μετόχους της εταιρείας 417 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο, αν προστεθεί και το προμέρισμα της χρήσης του 2022, που διένειμε τον περασμένο Νοέμβριο, τότε η συνολική χρηματική διανομή που αφορά την οικονομική χρήση του 2022 ανέρχεται σε 525 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό εκτιμάται σε περίπου 20% έως 25% των συνολικά διανεμόμενων κερδών όλων των εισηγμένων στο ΧΑ.

ΘΕΛΕΙΣ Digital Marketing  μόνο για το ΔΙΚΟ σου ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ?

Με την επιφύλαξη δε των ανακοινώσεων της Motor Oil σχετικά με τη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η εταιρεία για τα αποτελέσματα του 2022, ο ΟΠΑΠ για άλλη μια χρονιά θα είναι η εισηγμένη εταιρεία με τις υψηλότερες χρηματικές διανομές.

Δεύτερη, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι η Helleniq Energy, με προτεινόμενη διανομή 351 εκατ. ευρώ, και τρίτη κατά σειρά η Coca-Cola HBC, με προτεινόμενη διανομή 287 εκατ. ευρώ.

Είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που ο ΟΠΑΠ διανέμει το υψηλότερο μέρισμα μεταξύ των εισηγμένων στο ΧΑ.

Πέρυσι οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ μοιράστηκαν το υψηλότερο ποσό που έχει διανείμει ποτέ η εταιρεία μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος, ύψους 601 εκατ. ευρώ.

Εξαιρουμένου, ωστόσο, του προμερίσματος της οικονομικής χρήσης του 2022 και συμπεριλαμβανομένου του προμερίσματος της οικονομικής χρήσης του 2021, πέρυσι η εταιρεία διένειμε συνολικά 529 εκατ. ευρώ, περίπου όσα διανέμει και φέτος.

Θέλεις να το ανεβάσεις το πρακτορείο σου στην περιοχή σου?

Επομένως, μέσα στην τελευταία διετία ο ΟΠΑΠ διένειμε πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 των χρηματιστικών διανομών που προέβη ο ΟΠΑΠ από το 2013 και μετά. Πρόκειται για την περίοδο που ακολούθησε την ιδιωτικοποίηση, η οποία έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2013.

Κατά την περίοδο που ακολούθησε η διοίκηση του ΟΠΑΠ διένειμε συνολικά στους μετόχους της εταιρείας 3,05 δισ. ευρώ.

Οι Τσέχοι μέτοχοι (Allwyn Entertainment) του ΟΠΑΠ αρχικά απέκτησαν το 33% του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΠΑΠ.

Έκτοτε η συμμετοχή των Τσέχων επενδυτών αυξήθηκε πάνω από το 50%, καθώς, σε μια καινοφανή κίνηση στα ελληνικά χρονικά, επανεπένδυσαν στην επιχείρηση μεγάλο μέρος των διανεμόμενων μερισμάτων (scrip dividend).

Θέλεις να γίνεις ανταγωνιστικότερος και να αυξήσεις τον τζίρο σου

Συνολικά μέσα σε πέντε χρόνια διάρκειας της πολιτικής επανεπένδυσης μερισμάτων, η Allwyn αύξησε τη συμμετοχή της από 33% σε κάτι περισσότερο από 50% (αν εξαιρεθούν και οι ίδιες μετοχές του οργανισμού).

Έτσι, σήμερα η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της συμμετοχής της Allwyn στον ΟΠΑΠ ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό τετραπλάσιο της αρχικής επένδυσης.

Έχεις πρακτορείο και θέλεις να αυξησεις τους πελάτες του?

 Κάνε κλικ εδώ

Σημειώνεται ότι πέρυσι στο ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποιήθηκαν χρηματικές διανομές ύψους 2,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 24,4% αφορούσε τον ΟΠΑΠ (528 εκατ. ευρώ).

Φέτος έχουν προγραμματιστεί (ή προταθεί) χρηματικές διανομές ύψους 1,95 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 27% αφορά τον ΟΠΑΠ (525 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις δεν έχουν γνωστοποιήσει τη μερισματική τους πολιτική ακόμη. Μεταξύ αυτών η Motor Oil, η Titan, η Καρέλιας, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΔΑΠ κ.ά.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “ΟΠΑΠ: Μερίσματα 3 δισ. ευρώ διένειμε από το 2014” στην πηγή:https://www.powergame.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ