Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ ΟΠΑΠ: Η Δημόσια Πρόταση, το ξάφνιασμα και η… ουσία

ΟΠΑΠ: Η Δημόσια Πρόταση, το ξάφνιασμα και η… ουσία

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά
Όλα δείχνουν πως το scrip dividend του ΟΠΑΠ, δηλαδή η δυνατότητα των μετόχων, αντί μερίσματος, να αποκτήσουν μετοχές, δημιούργησε τουλάχιστον εν μέρει το «τεχνικο/νομικό» ζήτημα που προκάλεσε χθες πολύωρες καθυστερήσεις στην έκδοση της ανακοίνωσης, αλλά και τις διαβουλεύσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι οι βασικοί μέτοχοι του OΠΑΠ που κάνουν τη δημόσια προσφορά, δεσμεύονται ότι ΔΕΝ θα συμμετάσχουν στην απόκτηση μετοχών,αντί του μερίσματος, οι οποίες μετοχές θα έχουν τιμή διάθεσης 9,56 ευρώ, υψηλότερη δηλαδή του τιμήματος στη δημόσια προσφορά που είναι 9,12 ευρώ.

Πέραν αυτού, το timing της δημόσιας πρότασης, μια μέρα μετά τις εκλογές, αλλά και το «φειδωλό» ύψος του τιμήματος ξάφνιασαν την αγορά.

Η ουσία όμως παραμένει ίδια. Ο μεγαλομέτοχος του OΠΑΠ, ο Τσέχος Karel Komarek με την προσφορά που κάνει δείχνει δύο πράγματα:

1. Ότι θέλει μεν να αυξήσει το ποσοστό του στην εταιρία, πλην όμως δεν προωθεί (τουλάχιστον προς το παρόν) την πλήρη απόκτηση της εταιρίας ή την έξοδο της από το Χρηματιστήριο.

2. Ότι είναι όμως πρόθυμος να αγοράσει και… ολόκληρη την εταιρία, (σε μια αποτίμηση 2 δισ. ευρώ) εάν βρεθούν άπαντες πρόθυμοι πωλητές στα 9,12 ευρώ (κάτι που δεν πρόκειται βεβαίως να συμβεί κάτω από κανονικές τουλάχιστον συνθήκες) . Που σημαίνει με τη σειρά του, ότι πέρα από την «εμπιστοσύνη» του προς την ίδια την εταιρία, έχει εμπιστοσύνη και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το ερώτημα βέβαια είναι πόσοι θα βρεθούν, στη τρέχουσα συγκυρία, να πουλήσουν τις μετοχές τους στα 9,12 ευρώ. Απάντηση σε αυτό η στήλη προφανώς δεν έχει. Αλλά δεν αναμένει ιδιαίτερη ανταπόκριση, με εξαίρεση κάποιους που είτε θέλουν να ανακτήσουν ρευστότητα, είτε ενδεχομένως να πουλήσουν σοβαρά κομμάτια για να επανατοποθετηθούν κάπου αλλού.

Αλλά και μικρό ποσοστό να συγκεντρωθεί, οι βασικοί μέτοχοι θα έχουν περάσει το 33,34% (καταστατική μειοψηφία) και θα έχουν ευχέρεια αγοράς περαιτέρω ποσοστών σε δεύτερο χρόνο, με λιγότερο σφικτές προϋποθέσεις (στη βάση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας) σε σχέση με σήμερα.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: ” ΟΠΑΠ: Η Δημόσια Πρόταση, το ξάφνιασμα και η… ουσία” : στην πηγή:https://www.euro2day.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ