Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ ΟΠΑΠ: “Άπιαστη” μερισματική απόδοση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

ΟΠΑΠ: “Άπιαστη” μερισματική απόδοση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Σε γενικές γραμμές, τα οικονομικά αποτελέσματα της ΟΠΑΠ ήταν οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς, με τη διοίκηση να χαμηλώνει τον πήχη για τις εκτιμήσεις των λειτουργικών κερδών (EBITDA) στα 720-740 εκατ. ευρώ, έναντι 740-760 εκατ. ευρώ προηγούμενης πρόβλεψης.

Η βασική αιτία υποχώρησης των κερδών, εκτός από την υψηλότερη απόδοση που πλήρωσε στους παίκτες η ΟΠΑΠ το τρίμηνο που πέρασε, ήταν η εφάπαξ δικαστική πρόβλεψη ύψους 24,6 εκατ. ευρώ σχετικά με το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στον ΟΠΑΠ για παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών πληρωμής λογαριασμών και πώλησης προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας το διάστημα 2017-2021.

Ωστόσο η εταιρεία την 21η Οκτωβρίου άσκησε προσφυγή.

Επιπρόσθετα, η Ελληνικά Λαχεία κατέθεσε αίτημα διαιτησίας κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΕΔ) και του ΤΑΙΠΕΔ με αίτημα την πλήρη ή μερική απαλλαγή από την καταβολή ελάχιστης ετήσιας αμοιβής των 50 εκατ. για τα έτη 2020, 2021 και για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022, λόγω των κυβερνητικών περιορισμών (COVID-19) στις δραστηριότητες της Ελληνικά Λαχεία. Σε συνέχεια, η Ελληνικά Λαχεία κατέβαλε στις 2 Οκτωβρίου με επιφύλαξη στην ΕΔ το αμφισβητούμενο ποσό 70,7 εκατ. ευρώ. 

Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου η διοίκηση ανέφερε ότι τα δυσμενή αποτελέσματα συνεχίστηκαν τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα υψηλότερη από τη συνηθισμένη αναλογία εισπράξεων-πληρωμών, με την τάση ωστόσο να αντιστρέφεται μέσα στον Νοέμβριο.

Στα θετικά του τριμήνου ήταν η αύξηση των καθαρών εσόδων (GGR) ανά μηχάνημα VLT ανά ημέρα, καθώς διαμορφώθηκε σε 39 ευρώ, έναντι 35 ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ήτοι αύξηση 11,4%.

Σημειώνεται ότι η ΟΠΑΠ έχει προβεί σε αγορά 1.112.551 ιδίων μετοχών με μέση τιμή 15,30 ευρώ/μετοχή από τις 4 Οκτωβρίου και μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων. Έτσι, η εταιρεία κατέχει συνολικά 2.942.175 ίδιες μετοχές (0,80% επί του συνόλου).

Σε επίπεδο αποτίμησης, το εκτιμώμενο P/E του ομίλου ΟΠΑΠ για το 2023 προσεγγίζει τις 13 φορές, ενώ ο εκτιμώμενος δείκτης EV/EBITDA βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα των 7 φορών. Η αλήθεια είναι ότι ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε ό,τι αφορά τον δείκτη EV/EBITDA (6 φορές), ενώ σε επίπεδο P/E (18 φορές) υψηλότερα.

Οι La Francaise Des Jeux (διαχειριστής τυχερών παιχνιδιών στη Γαλλία, που ανήκε στο παρελθόν στο Γαλλικό Δημόσιο) και Entain (βρετανική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών) αποτελούν δύο εταιρείες με τις οποίες θα μπορούσε να συγκριθεί η ΟΠΑΠ, καθώς έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν κεφαλαιοποίηση περί τα 6 δισ. ευρώ (η ΟΠΑΠ έχει 5,4 δισ. ευρώ). 

Έτσι, ναι μεν οι δείκτες αποτίμησης παρουσιάζουν μικτή εικόνα, ωστόσο ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς EBITDA (λειτουργικά κέρδη) για την ΟΠΑΠ βρίσκεται μόλις στις 0,2 φορές, έναντι 2,5 και 3 φορών για La Francaise Des Jeux και Entain αντίστοιχα.

Άρα τα χρηματοοικονομικά κόστη χτυπούν τον ανταγωνισμό, αφού ναι μεν τα EBITDA είναι ισχυρά, ωστόσο τα καθαρά αποτελέσματα επιβαρύνονται σημαντικά.

Ταυτόχρονα, το ατού της ΟΠΑΠ είναι η ισχυρή μερισματική απόδοση, καθώς ξεπερνά κατά μ.ό. το 12% τα τελευταία 4 έτη! Σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αυτή δεν ξεπερνά το 5% για τη γαλλική La Francaise Des Jeux, ενώ η βρετανική Entain διαμορφώνει προβλεπόμενη μερισματική απόδοση για το 2023 μόλις 2% (αφού τα καθαρά κέρδη περιορίζονται λόγω αυξημένου δανεισμού)! 

Καταλήγοντας, ακόμα μία ένδειξη για την αποτίμηση του ΟΠΑΠ και τη σύγκρισή της με άλλα περιουσιακά στοιχεία είναι η απόδοση κερδών, που δεν είναι τίποτε άλλο από την αντιστροφή του δείκτη P/E για το 2023. Δηλαδή E/P που για τον ΟΠΑΠ είναι: 1,15/14,5 = 7,8%, δείχνοντας ότι η απόδοση των κερδών κερδίζει τα έντοκα αλλά και τα 10ετή ομόλογα σαφώς με μεγαλύτερο ρίσκο! Αγοράστε μετοχές για να μπορείτε να ονειρεύεστε, αγοράστε ομόλογα για να κοιμηθείτε!

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “ΟΠΑΠ: “Άπιαστη” μερισματική απόδοση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο” στην πηγή:https://www.capital.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ