Το 90% του φόρου εισοδήματος πληρώνει μόλις το 19% των φορολογουμένων. Αυτό σημαίνει ότι 1,2 εκατ. φορολογούμενοι πληρώνουν 6,2 δισ. ευρώ και είναι αυτοί που έχουν σηκώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων χρόνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Β. Ζουμπουλίδης, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης, στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον προϋπολογισμό του 2019, η άντληση φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα πραγματοποιείται από έναν ολοένα και μικρότερο κύκλο ιδιωτών και επιχειρήσεων που καλούνται να επωμισθούν τα φορολογικά βάρη.
Και η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί και το 2019, καθώς δεν έχει προβλεφθεί καμία αλλαγή της φορολογικής πολιτικής κυρίως για τα εισοδήματα που όχι μόνον πληρώνουν τους φόρους, αλλά συνεισφέρουν και περισσότερα στην ιδιωτική κατανάλωση.
Οπως σημειώνει ο κ. Ζουμπουλίδης, τα υπερπλεονάσματα πάνω στα οποία έχει οικοδομηθεί το σύνολο της οικονομικής πολιτικής και η εκτέλεση του εκάστοτε κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν τις εξής δυσαναλογίες:
• Το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων το καταβάλλει το 4,5% των επιχειρήσεων.
• Το 66% του φόρου κατοχής ακινήτων πληρώνεται από το 33% των ιδιοκτητών.
• Το 90% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων το επωμίζεται το 19% των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα, την κατανάλωση και την αποταμίευση.
Στην περίπτωση που η μείωση της φορολογίας επεκταθεί και στα κέρδη των επιχειρήσεων, θα μειωθεί το κόστος των επενδύσεων, κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι επιχειρηματίες θα επενδύσουν δηλαδή θα αυξηθεί η σχετική δαπάνη. Ωστόσο, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση διάταξης που είχε ψηφισθεί το 2017 και η οποία θα μπορούσε να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί.
Συγκεκριμένα, από εφάπαξ μείωση του συντελεστή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από το 29% στο 26%) η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη μείωση κατά μία μονάδα το 2019 (στο 28%).
Σε βάθος χρόνου, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 25%. Και προφανώς, στην κυβέρνηση δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι οι χαμηλότεροι φόροι μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και εντέλει σε υψηλότερα φορολογικά έσοδα.
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019 ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Κόλλιας τόνισε ότι: «Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός δεν παύει να είναι προϋπολογισμός υπερφορολόγησης».
Για άλλη μία φορά η μεσαία τάξη βγαίνει φορολογικά χαμένη, καθώς αυξάνονται οι φόροι, ενώ δεν ευνοείται ιδιαίτερα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, επεσήμανε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης ανέφερε στην εισήγησή του ότι η Ελλάδα έχει κατακτήσει την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων και αυτή η κατάκτηση πρέπει να θωρακιστεί συνταγματικά.
Ωστόσο, έκανε λόγο για αβεβαιότητες που συνδέονται με το διεθνές περιβάλλον, καθώς και για δημοσιονομικές αβεβαιότητες που έχουν να κάνουν με την πορεία των επιτοκίων και τις δικαστικές αποφάσεις που ανοίγουν τον δρόμο για μελλοντικές διεκδικήσεις.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : ” Υπέρογκα φορολογικά βάρη σε λίγους και το 2019 ” στην πηγή :http://www.kathimerini.gr/