Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ Οι 7 μεγάλες αλλαγές της ΟΠΑΠ που θα φανούν την επόμενη ημέρα στα πρακτορεία !

Οι 7 μεγάλες αλλαγές της ΟΠΑΠ που θα φανούν την επόμενη ημέρα στα πρακτορεία !

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 4 λεπτά

Έτσι τέθηκαν 7 βασικές κατευθύνσεις – στόχοι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τον κ. Πάικο. «Να επανασχεδιάσουμε τις εμπειρίες που προσφέρουμε στους πελάτες σε όλα τα σημεία επαφής, να αποκτήσουμε την κυριότητα των παιχνιδιών μας δηλαδή να ελέγχουμε τι παράγουμε, πότε και με ποιον τρόπο, να αυτοματοποιήσουμε τις εσωτερικές μας διαδικασίες, να αποκτήσουμε τεχνογνωσία, να «αγκαλιάσουμε» το τεχνολογικό οικοσύστημα που υπάρχει, να εκμεταλλευτούμε τα δεδομένα από τους πελάτες μας, να φέρουμε καινούργιες πρακτικές στο οικοσύστημα της εταιρείας για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί».

Όλοι προσπαθούν να πάρουν τους παίκτες που έχουν τα πρακτορεία!

Θα τους αφήσεις να τους πάρουν όλους?   

Σημείο-κλειδί αποτέλεσε το customer experience καθώς, όπως είπε ο κ. Πάικος, «έπρεπε να πάμε ένα βήμα πίσω, να τραβήξουμε μια γραμμή καθώς υπήρχε ένα μεγάλο αλλά κατακερματισμένο και μη επικαιροποιημένο ψηφιακό οικοσύστημα το οποίο δεν προσέφερε μια ενιαία εμπειρία πελάτη.

Έπρεπε να το ομογενοποιήσουμε, να σχεδιάσουμε μια καινούργια στρατηγική για τον τρόπο που επικοινωνούμε τα ψηφιακά μας προϊόντα, να φτιάξουμε μια καινούργια γλώσσα στον τρόπο που επικοινωνούμε με τους πελάτες μας, με τρεις κεντρικούς στόχους:

Κάνε το πρακτορείο σου πιο ανταγωνιστικό στο ιντερνετ  σήμερα που ακόμα  μπορείς και ανανέωσε τους πελάτες σου με νέους!

1. Να αλλάξουμε την αντίληψη του κοινού για το ποιο είναι το brand του ΟΠΑΠ στο ψηφιακό οικοσύστημα, να εκλογικεύσουμε το ψηφιακό οικοσύστημα (υπήρχαν πάνω από 25 διαφορετικά websites ) του Οργανισμού, να το ανασχεδιάσουμε αλλά και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε νέα εργαλεία.

2. Να προσφέρουμε ένα επικαιροποιημένο, πλήρες χαρτοφυλάκιο νέο παιχνιδιών, αποκτώντας παράλληλα και την κυριότητα του κώδικα, των front-ends και του user experience αυτών των παιχνιδιών.

3. Να αξιοποιήσουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες για να βελτιώσουμε την εμπειρία των πελατών στα φυσικά δίκτυα».

Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού βασίστηκε σε τρεις άξονες, digital asset strategy, UX και design strategy και τέλος delivery strategy, σημείωσε ο κ. Πάικος. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε μια τεράστια ομάδα, με αυτονομία και μεθοδολογία και σε επίπεδο service designer και υλοποίησης, ενώ επιλέχθηκε να υπάρχει διασυνδεδεμένη πλατφόρμα που περιελάμβανε όλες τις δραστηριότητες του ΟΠΑΠ.

Το πρακτορείο σου υπάρχει στο ιντερνετ ?

Πως  περιμένεις να το δουν οι πελάτες σου?

Εν τέλει, τόνισε ο κ. Πάικος, «όλες οι ενέργειές είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε έναν οnline entertainment destination, το σημείο αναφοράς για όλες τις δραστηριότητες του ΟΠΑΠ. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, έχει αυξηθεί το engagement των χρηστών, ενώ επετεύχθη και ο στόχος να στρέψουμε παίκτες προς τα online παιχνίδια».

Εν τέλει, τόνισε ο κ. Πάικος, «.…… επετεύχθη και ο στόχος να στρέψουμε παίκτες προς τα online παιχνίδια».

Αναφορικά με το τελευταίο σκέλος, ο κ. Πάικος αποκάλυψε ότι σύντομα ο ΟΠΑΠ θα έχει πολύ περισσότερα online παιχνίδια διαθέσιμα στο κοινό, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο OPAP Store Αpp η βάση εγγεγραμμένων χρηστών του οποίου έχει εκτοξευτεί αλλά και στο πρόγραμμα πιστότητας πελατών.

«Ιδιαίτερα μετά την πανδημία έγινε μεγάλη συζήτηση για το ποιος είναι ο ρόλος του retail.

Kάθε ήμερα σου παίρνουν περισσότερους  πελάτες για το ίντερνετ!

Θα παραμείνεις απαθής ?

Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι δεν θα πεθάνει αλλά πρέπει να μετασχηματιστεί, να υιοθετήσει κάποιες πρακτικές του online κόσμου για να βελτιώσει τις εμπειρίες που προσφέρει στους καταναλωτές. 

Ουσιαστικά διαγνώσαμε μια ανάγκη ψηφιοποίησης της φυσικής εμπειρίας των πελατών.

Η απάντησή μας ήταν να δημιουργήσουμε το OPAP Store Αpp που πέραν των άλλων αποτελεί ένα προσωπικό ψηφιακό πορτοφόλι για κάθε χρήστη, το οποίο όμως είναι ένα cash wallet, υπογράμμισε.

Η μεγαλύτερη πρόσκληση και το «ρίσκο» με τη Bespot

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Head of Digital του ΟΠΑΠ και στη λύση Internet of Things που έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει σε όλα τα καταστήματα του ο ΟΠΑΠ σε συνεργασία με τη Bespot, μια βραβευμένη ελληνική startup που αναπτύσσει συστήματα location intelligence.

Υπάρχει τρόπος για να συγκρατήσεις τους παίκτες σου στο πρακτορείο σου!

Πάρε σειρά και δοκίμασε δωρεάν το δικό σου Ψηφιακό πρακτορείο

Όπως εξήγησε, η λύση αυτή χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζει με ακρίβεια και αξιοπιστία την είσοδο και έξοδο του πελάτη στο χώρο του καταστήματος εξασφαλίζοντας την κανονιστική συμμόρφωση και εμπλουτίζοντας τα δεδομένα για τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Όπως αποκάλυψε, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν πως η παικτική δραστηριότητα στο offline δίκτυο είναι κανονιστικά απαραίτητο να συμβαίνει εντός των καταστημάτων ΟΠΑΠ, άρα ήταν απαραίτητο πριν επιτραπεί σε κάποιο να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της εταιρείας να επιβεβαιωθεί με απόλυτη ακρίβεια πως βρίσκεται σε ένα κατάστημα.

Έπειτα από ανάλυση πολλών τεχνολογιών (wifi, beakons κλπ) αποφασίστηκε να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός και τελικά ο ΟΠΑΠ κατέληξε να το αναθέσει στην ελληνική Bespot «αναλαμβάνοντας εν γνώση μας ένα πολύ μεγάλο ρίσκο.

Αν δεν υπάρχει το πρακτορείο σου στο ίντερνετ πως περιμένεις να σε δουν οι παίκτες ?

Το βασικό κριτήριο που επιλέγαμε τη συγκεκριμένη εταιρεία ήταν γιατί καταλάβαμε πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου, μιας πολύ εξειδικευμένης δραστηριότητας, αλλά και γιατί εφόσον χρειαζόταν θέλαμε μια εταιρεία που να μπορεί να πάει σε όλο το δίκτυο να κάνει custom υλοποίηση για να πετύχουμε το στόχο μας».

Για να πετύχει αυτό ο ΟΠΑΠ δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα «Internet of Things» στην Ευρώπη που αξιοποιεί περισσότερες από 10.000 συσκευές ανίχνευσης (beacons) σε περισσότερα από 3.600 καταστήματα ΟΠΑΠ, ενεργοποιώντας υπηρεσίες και περιεχόμενο στην κινητή συσκευή κάθε πελάτη.

Χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Πάικος πως «το στοίχημα αυτό βγήκε και γι αυτό είμαι εδώ σήμερα, αλλιώς δεν θα ήμουν και είμαστε πολύ χαρούμενοι αφού μέσα από αυτή τη διαδικασία και εμείς μάθαμε πάρα πολλά παίρνοντας λίγο από το DNA της Bespot αλλά και η Bespot μπόρεσε να ωριμάσει εφαρμόζοντας στην πράξη το προϊόν της στο location intelligence».

Βάζουμε το πρακτορείο σου στα κινητά των παικτών !

«Lessons learned»

Καταλήγοντας, ο κ. Πάικος εστίασε στα διδάγματα από αυτό το ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Πρώτον, εκτός από το top management πρέπει να εμπλακεί ενεργά όλο το κομμάτι του Οργανισμού που μετασχηματίζεται και αυτό συνέβη στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, να γίνονται ξεκάθαρα τα οφέλη από αυτή την αλλαγή. 

Κάνε κλικ εδώ

Έχουμε τον τρόπο για να σε βοηθίσουμε ! 

Δεύτερον, η καλύτερη στρατηγική είναι think big, start small, δηλαδή δεν πρέπει να αγνοήσουμε τα μικρά πράγματα. 

Τρίτον, να εστιάζουμε στο core business, αυτό που μας φέρνει τα χρήματα, που βελτιστοποιεί τις διαδικασίες μας. 

Τέταρτον, είναι σημαντικό το κομμάτι της διακυβέρνησης και τέλος, η υιοθέτηση ψηφιακής κουλτούρας που είναι η καρδιά κάθε εγχειρήματος και που πρέπει να διαχυθεί σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης».

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Πώς ο ΟΠΑΠ κέρδισε το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού” στην πηγή:https://www.newmoney.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ