Επαιρνε δουλειές από τον ΟΠΑΠ ενώ ήταν σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο Siemens αλλά απαλλάχθηκε με βούλευμα
Η κατάρτισή του επί των νομικών θεμάτων αλλά και η τυφλή εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού προς το πρόσωπό του τον έχουν αναγάγει σε «φίλτρο» τελικού ελέγχου της νομοθετικής λειτουργίας της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του φιλικού προς τη ΝΔ Τύπου.
Διαλλακτικός και χαμηλών τόνων σε βαθμό που προκαλεί τη συμπάθεια των πολιτικών αντιπάλων του, φροντίζει να μη χάνει τους ευπρεπείς τρόπους του ακόμη κι όταν η συζήτηση παίρνει μορφή σκληρής αντιπαράθεσης. Οταν όμως η σύγκρουση επικεντρώθηκε στο παρελθόν του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών επέδειξε παλαιοκομματικά αντανακλαστικά, απαντώντας με μισές αλήθειες.
Προτού τεθεί επικεφαλής του δωδεκαμελούς think tank που συγκρότησε στα τέλη του 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να τον προετοιμάσει για την ημέρα που θα ανέλθει στην εξουσία, ο Γ. Γεραπετρίτης είχε θητεύσει στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, παρέχοντας συμβουλές –όπως λένε οι έχοντες γνώση– για θέματα δημόσιας διοίκησης. Προηγουμένως, βέβαια, διετέλεσε σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθώς και νομικός σύμβουλος θυγατρικών εταιρειών στον όμιλο ΟΤΕ, ενώ το 2005 ορίστηκε μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ.
Η συναναστροφή του με τους ανθρώπους της εξουσίας φαίνεται ότι τον γοήτευσε ιδιαίτερα κι έτσι με ιδιαίτερη ευκολία πέρασε από το στενό τιμ του Γ. Παπανδρέου στους εξ απορρήτων του Κυρ. Μητσοτάκη.
Τα γκρίζα σημεία
Την περίοδο που ήταν σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης ο σημερινός υπουργός Επικρατείας είχε απασχολήσει την επικαιρότητα για δύο ζητήματα. Τον Ιούλιο του 2011 ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου είχε βρεθεί στο στόχαστρο του Δημήτρη Παπαδημούλη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Γεραπετρίτης συνέτασσε αντί αντιτίμου δεκάδων χιλιάδων ευρώ νομοσχέδιο για λογαριασμό του τότε διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ ενώ ταυτόχρονα εκτελούσε χρέη νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού. Κατά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το σχετικό σχέδιο νόμου, ο Δ. Παπαδημούλης προσκόμισε έγγραφο προσφοράς παροχής νομικών υπηρεσιών από το δικηγορικό γραφείο του Γ. Γεραπετρίτη προς τον ΟΠΑΠ, το οποίο έφερε την υπογραφή του συνταγματολόγου αλλά και του τότε διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ Γιάννη Σπανουδάκη, με τη σφραγίδα «εγκρίνεται».
Κατά τα λεγόμενα του ευρωβουλευτή και τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Γεραπετρίτης αντί 49.000 ευρώ προσέφερε υπηρεσίες που αφορούσαν τη σύνταξη και επεξεργασία νομοσχεδίου για ηλεκτρονικά παίγνια, δηλαδή «φρουτάκια», διαδικτυακό στοίχημα, σχέσεις ΟΠΑΠ – πρακτόρων αλλά και νομική εκπροσώπηση της ΟΠΑΠ ΑΕ στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρόταση είχε ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου 2010 και η έγκρισή της έγινε λίγες ημέρες αργότερα, στις 11 Μαρτίου. Ο Γ. Γεραπετρίτης είχε αναλάβει, με απόφαση του Γ. Παπανδρέου, καθήκοντα στο Μαξίμου από τις 27 Οκτωβρίου 2009 και αποχώρησε στις 23 Ιουλίου 2010. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του Δ. Παπαδημούλη, την ίδια περίοδο που το γραφείο του αναλάμβανε δουλειές από τον ΟΠΑΠ, κατά τα σχετικά ΦΕΚ, παρείχε και νομικές συμβουλές στον πρωθυπουργό. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης λόγω του ζητήματος ηθικής τάξης και σύγκρουσης συμφερόντων που εγείρεται, αφού την ώρα που ο σημερινός υπουργός Επικρατείας συνέτασσε το σχέδιο νόμου για τα «φρουτάκια» διατελούσε νομικός σύμβουλος της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης. Ο Γ. Σπανουδάκης ισχυρίστηκε στην επιτροπή ότι δεν θυμόταν το εν λόγω γεγονός, παραδέχτηκε ωστόσο ότι μέχρι και την ημέρα εκείνη (21 Ιουλίου του 2011) ο Γ. Γεραπετρίτης παρείχε νομικές συμβουλές στον ΟΠΑΠ.
Το όνομα του υπουργού Επικρατείας εντοπίζεται και στο σκάνδαλο Siemens. Οπως σημείωνε τον Μάιο του 2012 το zougla.gr, ο Γ. Γεραπετρίτης απαλλάχτηκε από κάθε κατηγορία που εκκρεμούσε εναντίον του, καθώς είχε κατηγορηθεί για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση. «Ο κ. Γεραπετρίτης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κατηγορήθηκε για τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών του οργανισμού (ΟΤΕ) με τη γερμανική Siemens. Για την ίδια υπόθεση απαλλάχθηκαν συνολικά 13 άτομα» έγραφε το ίδιο σάιτ.
Μπίζνες με την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Την περασμένη Τρίτη το documentonews.gr αποκάλυψε ότι ο υπουργός Επικρατείας είχε λάβει 163 εντάλματα πληρωμής για παροχή νομικών υπηρεσιών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την περίοδο 2011 έως 2018. Για να είμαστε ειλικρινείς, ο Γ. Γεραπετρίτης διέψευσε το δημοσίευμα, αποκαλύπτοντας στη Βουλή ότι η επ’ αμοιβή σχέση του με την Επιτροπή Ανταγωνισμού κρατά προ δεκαπενταετίας! Κι αν δεν μπόρεσε να απαντήσει στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί υποκριτικής απόπειρας αποκομματικοποίησης της ανεξάρτητης αρχής, αφού ο ίδιος ορίστηκε το 2017 επικεφαλής της δωδεκαμελούς επιτροπής συμβούλων του Κυρ. Μητσοτάκη και μέχρι το 2018 λάμβανε εντάλματα πληρωμής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου… συνελήφθη να λέει μισές αλήθειες μπροστά σε όλο το κοινοβούλιο για το ύψος των αμοιβών του.
Αρχικά, απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη κατά πόσον είναι ηθικό ένα κομματικό στέλεχος να εκτελεί χρέη εξωτερικού νομικού συμβούλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο Γ. Γεραπετρίτης ισχυρίστηκε πως όλες οι αμοιβές του δεν υπερέβαιναν τα 1.800 ευρώ για μια μεγάλη παράσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι για τις εκατό υποθέσεις που έχω κάνει έχω πάρει ό,τι έχω πάρει, έχω κερδίσει το 95% των υποθέσεων για την Επιτροπή Ανταγωνισμού με τιμές οι οποίες είναι στο 20% της αγοράς. Εάν αυτό σας λέει κάτι! Εάν αυτό θεωρείτε ότι είναι μομφή, για εμένα είναι τιμή ότι υπηρέτησα όπως υπηρέτησα στο ακέραιο και επιπλέον σήμερα να δέχομαι αυτό, δηλαδή ότι ακριβώς επειδή προέρχομαι από την αγορά και όχι από τον κομματικό σωλήνα θα πρέπει να μου αποδίδεται μομφή» καυχήθηκε ο υπουργός, προσποιούμενος ότι δεν καταλαβαίνει την ουσία της κριτικής του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιφύλασσε στον Γ. Γεραπετρίτη δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης επ’ αυτού του ζητήματος και ο υπουργός Επικρατείας έριξε άρον άρον τις τιμές!
«Θα ήθελα να αναφέρετε και τις αμοιβές τις οποίες έλαβα για να δείτε περί τίνος ακριβώς πρόκειται» είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου προς τον Αλέξη Τσίπρα, παραθέτοντας στη συνέχεια άλλα ποσά από αυτά που είχε παραθέσει προηγουμένως στον Αλ. Τριανταφυλλίδη. «Πρόκειται για αμοιβές οι οποίες είναι για μία παράσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας 1.200 ευρώ και 1.500 ευρώ, εκ των οποίων φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια το 80% να είναι φορολογία» ισχυρίστηκε, προκαλώντας απορία για το πότε τελικά είπε την αλήθεια για το ύψος των αμοιβών του από την επιτροπή.
Η Διαύγεια τον διαψεύδει
Για κακή τύχη του Γ. Γεραπετρίτη η Διαύγεια καταδεικνύει ότι και στις δύο απαντήσεις του συνελήφθη ψευδόμενος. Χωρίς να χρειάζεται να αναζητήσει κανείς το ύψος των ενταλμάτων πληρωμής που λάμβανε ο συνταγματολόγος προτού αναλάβει καθήκοντα στενού συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη, εντοπίζονται αμοιβές του στη Διαύγεια για παράσταση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών –και όχι στο ΣτΕ– το 2018 που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ και –πόσο μάλλον– τα 1.200 έως 1.500 ευρώ με «80% φορολογία» που επικαλέστηκε μεταγενέστερα στην ολομέλεια. Ειδικότερα, για παράσταση στο Διοικητικό Εφετείο σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού 622/2015 έλαβε αμοιβή 2.728 ευρώ. Την ίδια χρονιά για παράσταση στο ΣτΕ έλαβε αμοιβές €3.100 και €2.480 για τις υποθέσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού 559/2010 και 2891/2009.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να κερδήθηκε το 95% των υποθέσεων που ανέλαβε για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όμως ο Γ. Γεραπετρίτης δεν ήταν μόνος επί το έργον. Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του ΟΟΣΑ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2018, οι εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι που αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν την επιτροπή για μία υπόθεση τυγχάνουν της σημαντικής βοήθειας του προσωπικού της νομικής και οικονομικής υπηρεσίας της εν λόγω ανεξάρτητης αρχής, με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες να παραδίδουν έτοιμο τον φάκελο μιας υπόθεσης στον εκάστοτε εξωτερικό νομικό σύμβουλο. Οπότε και ο κομπασμός του Γ. Γεραπετρίτη θα μπορούσε να είναι πιο φειδωλός.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Έργα και ημέρες του καθηγητή κ. Γεραπετρίτη” : στην πηγή: https://www.documentonews.gr/