Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος για τις αποκρατικοποιήσεις

Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος για τις αποκρατικοποιήσεις

από
Μόνο 2 λεπτά

Καθοριστικός θα είναι ο Απρίλιος για τις αποκρατικοποιήσεις, δεδομένου ότι θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για

ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ που αποτελούν και τα μεγαλύτερα project του 2013. Χθες εγκρίθηκε και τυπικά από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ και πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Όπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο, «το μοντέλο αξιοποίησης προβλέπει την πώληση του 51% επί του συνόλου των μετοχών και τη μεταβίβαση του ελέγχου της εταιρείας σε επενδυτή που θα επιλεγεί μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού».

Τονίζεται, επίσης, ότι ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Νωρίτερα χθες το πρωί η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπου έγινε ενημέρωση για τις λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος. Οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τις 5 Απριλίου και για τη ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ έως τις 12 Απριλίου.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό η καταληκτική ημερομηνία για τη ΔΕΠΑ να πάρει παράταση μίας ή και δύο εβδομάδων και αυτό προκειμένου να μην συμπέσουν με τον ΟΠΑΠ. Επίσης έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία και για το ακίνητο Αφάντου Ρόδου, αλλά και τις έξι προξενικές κατοικίες στο εξωτερικό. Στο μεταξύ ανακοινώθηκε χθες από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη ανεξάρτητου εκτιμητή για τον ΟΠΑΠ.

Στις 31 Μαρτίου, εξάλλου, η ΛΑΡΚΟ θα επιστρέψει στο Δημόσιο και εν συνεχεία στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να δοθεί για εκμετάλλευση μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού σε ιδιώτη. Στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, το εργοστάσιο θα βρίσκεται σε λειτουργία και δεν θα αλλάξει τίποτε για τους εργαζόμενους.

Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την απόφαση της Ε.Ε. για τις θεωρούμενες ως «παράνομες κρατικές ενισχύσεις» που δόθηκαν στη ΛΑΡΚΟ.

ΝΗΣΙΑ
«Ναι στην παραχώρηση, όχι στην πώληση» νησιών, είπε τελικά χθες η κυβέρνηση, κάνοντας ένα βήμα πίσω μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τις διακριτές αποστάσεις της συμπολίτευσης αναφορικά με την τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα απόκτησης εμπράγματων δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες, όπως και σε δημόσιες νησίδες, οπουδήποτε και εάν αυτές βρίσκονται.

Προτεραιότητα η μείωση των τελών του «Ελ. Βενιζέλος»

Η μείωση των τελών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. «Ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών είναι ένα ακριβό αεροδρόμιο και αυτό δημιουργεί προβλήματα ανταγωνιστικότητας στη χώρα. Βούλησή μας είναι -πιστεύω και του ΤΑΙΠΕΔ- στις διαδικασίες για την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που προβλέπονται ήδη, να ληφθεί ειδική μέριμνα για το επίπεδο των χρεώσεων», είπε ο κ. Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ΣΕΤΕ. Επίσης πρόσθεσε ότι ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ελλάδας και επομένως θα πρέπει το βασικό αεροδρόμιο της χώρας να είναι ένα ανταγωνιστικό αεροδρόμιο. «Αυτό είναι μια σαφής κατεύθυνση της κυβέρνησης», κατέληξε.

Διαβάστε το άρθρο «Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος για τις αποκρατικοποιήσεις» ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΔΗ στην πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ