Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ «Καυτές μέρες» θεωρούνται οι επόμενες για τον ΟΠΑΠ

«Καυτές μέρες» θεωρούνται οι επόμενες για τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Αγώνα δρόμου κάνουν οι διεκδικητές της λοταρίας, καθώς πλησιάζει η «ώρα της κρίσεως» για την ιδιωτικοποίηση που έχει λάβει

εμβληματικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, όμως, συγκεντρώνει τα «πυρά» της αντιπολίτευσης, ενώ προκαλεί παράλληλα και μεγάλες συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αν και ορισμένοι στην αγορά θεωρούν ότι οι διαδικασίες θα παραταθούν, αξιωματούχοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ θα τηρηθεί. Στην περίπτωση αυτή, οι επόμενες 25 μέρες θεωρούνται «καυτές», γιατί θα πρέπει οι 7«μνηστήρες» να έχουν καταλήξει στο τελικό τους επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο και οφείλουν να κοινοποιήσουν στο ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠ ΕΔ).

Η προβλεπόμενη ημερομηνία κατάθεσης των οικονομικών προσφορών για τον ΟΠΑΠ είναι η 4η Απριλίου. Ωστόσο, με βάση τους όρους της αποκρατικοποίησης, οι διεκδικητές οφείλουν να γνωστοποιήσουν τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα με ποιο ακριβώς σχήμα θα «χτυπήσουν» τον ΟΠΑΠ. Και τούτο γιατί οι υφιστάμενοι «μνηστήρες» έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν επιχειρηματικές συμμαχίες ή να προσθέσουν άλλους εταίρους στο δυναμικό τους.

Στην παρούσα φάση, οι υποψήφιοι για του ΟΠΑΠ αξιολογούν τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας μέσα από το data room, όπου όμως δεν υπάρχει πρόσβαση σε κρίσιμες συμ3άσεις. Οι εν λόγω… μυστικές συμφωνίες των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής κόντρας το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι, τουλάχιστον από την πλευρά του ΟΠΑΠ, δεν τίθεται ζήτημα απόκρυψηςτων συμβάσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από τη Βουλή, θα κοινοποιηθεί στους υποψήφιους «μνηστήρες» η σύμβαση εξαγοράς των κρατικών λαχείων, κάτι που αναμένεται να γίνει τις προσεχείς μέρες. Η εν λόγω σύμβαση είναι ουσιαστικά η μόνη εκκρεμότητα, καθώς-όπως υποστηρίζεται-το οικονομικά σκέλος των συμβάσεων ΟΠ ΑΠ-Ιντραλότ είναι γνωστό, ενώ σε ό,τι αφορά το παράρτημά της έχει μόνο τεχνικές λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή του ΟΠΑΠ συνεχίζει να ακολουθεί ανοδική τροχιά και προχθές έκλεισε στα 6.83 ευρώ. Έτσι, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η χρηματιστηριακά αποτίμηση του προς πώλησης «πακέτου» του 33% διαμορφώνεται στα… 656 εκατ. ευρώ.

Σε σημαντικό βαθμό, η ενίσχυση της μετοχής τον τελευταίο καιρό οφείλεται σε αγορές που γίνονται από το αμερικανικό fund Baupost, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε εκδηλώσει στο παρελθόν ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ που φαίνεται να έμεινε μόνο στα χαρτιά… Πέραν του συγκεκριμένου hedge fund, ισχυρός αγοραστής των μετοχών του ΟΠΑΠ είναι-σύμφωνα με πληροφορίες- και ένας μεγάλος ‘Έλληνας παίκτης με μακρά θητεία στην αγορά. Εκτιμάται ότι το Baupost έχει φτάσει να κατέχει περίπου το 5,5% στον ΟΠΑΠ, ενώ ανάλογο ποσοστό έχει στο χαρτοφυλάκιο του το βρετανικού fund Silchester. Ποσοστά σαφώς κρίσιμα ευ όψει της ιδιωτικοποίησης.

Ωστόσο, η άνοδος της αποτίμησης του ΟΠΑΠ ενδέχεται να δημιουργήσει «παρενέργειες» στην περίπτωση κατά την οποία τα τιμήματα που θα προσφερθούν θα υπολείπονται εκείνων της χρηματιστηριακής αξίας…

Σε ό,τι αφορά τους «μνηστήρες» από ελληνικής πλευράς, είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι Κόκκαλη, Μελισσανίδη και Κοπελούζου (οι δύο τελευταίοι έχουν συμμετοχές σε κοινοπραξίες με ξένους εταίρους). Διεκδικητές είναι επίσης η κινεζική Fosun, καθώς καιτααμερικανοβρετανικάfunds BC Partners, Third Point KaiTPG Capital. Μένει να αποδειχθεί πόσοι, ποιοι και με ποιες συμμαχίες θα «χτυπήσουν» τελικά τον ΟΠΑΠ.

Διαβάστε το άρθρο: «Καυτές μέρες» για τον ΟΠΑΠ, στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΟΡΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ