Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Φαβορί και αουτσάιντερ στη μάχη για τον ΟΠΑΠ

Φαβορί και αουτσάιντερ στη μάχη για τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 4 λεπτά

Πυκνές διαβουλεύσεις, πολύπλευρες επαφές, παρασκηνιακές ζυμώσεις, αλλά και χτυπήματα «κάτω απ τη ζώνη», συνθέτουν τον καμβά

των εξελίξεων με φόντο τη μεγάλη επιχειρηματική μάχη για τον ΟΠΑΠ. Επί του παρόντος, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σε ό,τι αφορά το πόσοι, ποιοι και με τι συμμαχίες 8α είναι οι τελικοί διεκδικητές.

Όπως όλα δείχνουν, οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση τρέχουν, καθότι από την πλευρά της τρόικας των δανειστών της χώρας φέρεται να έχει διατυπωθεί η ρητή εντολή «πουλήστε του ΟΠΑΠ εδώ και τώρα»… Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα για την… εμβληματική αυτή αποκρατικοποίηση, γ οποία, πέραν όλων των άλλων, αποτελεί και ένα ιδιότυπο crash test για την ηγεσία του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει να είναι ικανοποιημένο από την ηγεσία του ΤΑΙΠ ΕΔ και τυχόν εμπλοκή στην ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η 11η Μαρτίου είναι ίσως η πιο κρίσιμη ημερομηνία, διότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στο Ταμείο των αποκρατικοποιήσεων τα οριστικά σχήματα των μνηστήρων του ΟΠΑΠ.

Στις 30 Μαρτίου είναι η καταληκτική προθεσμία για να κοινοποιηθούν όλα τα επιμέρους ποσοστά σε κάθε κοινοπρακτικό σχήμα, ενώ για τις 5 Απριλίου έχει οριστεί η υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μεσοδιάστημα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία και θα ξεκαθαρίζει οριστικά το τοπίο για τα στοιχήματα από το Διαδίκτυο.

Τουλάχιστον όπως φαίνεται, στις κυβερνητικές προθέσεις είναι να παραμείνει το στοίχημα από το Διαδίκτυο ως αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠ ΑΓ καινά παραχωρηθούν άδειες σε ιδιώτες οι οποίες θα αφορούν μόνον τον ιντερνετικό στοιχηματισμό σε παιχνίδια των καζίνων.

Πέραν τούτων, και σε ό,τι αφορά τις γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μονοπώλιο, τονίζεται από κατά τεκμήριο έγκυρες πηγές ότι δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τις διαδικασίες πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ. Και τούτο γιατί δεν πρόκειται για εκτελεστές αποφάσεις, ενώ οι γνωμοδοτήσεις αφορούν προγενέστερα γεγονότα που τώρα έχουν διαφοροποιηθεί. Από την πλευρά των «μνηστήρων», φαίνεται ότι υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ από την κινεζική Fosun, που μετέχει στον διαγωνισμό με θυγατρική εταιρεία του μεγάλου επενδυτικού ομίλου. Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπεία της κινεζικής εταιρείας, προκειμένου να παραστεί στις παρουσιάσεις που γίνονται στα γραφεία του ΟΠΑΠ από τη διοίκηση και τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

Η Fosun (που κατέχει την 30ή θέση ανάμεσα στις 500 μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες) έχει αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή στα Folli-Follie (ΚΑΕ), όπου κατέχει το 13,4%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινεζική αντιπροσωπεία που έρχεται στην Αθήνα θα έχει και άλλες παράλληλες επαφές, αφού δείχνει ενδιαφέρον και για άλλες επενδύσεις, στους τομείς κυρίως της εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας.

Ανεξαρτήτως αυτών, στις παρουσίες που γίνονται στον ΟΠΑΠ μετέχουν μόνο 5 από τους συνολικά 7 μνηστήρες. Αυτοί είναι η Ιντραλότ, το βρετανικό EC Partners, τα δύο σχήματα όπου μετέχουν οι όμιλοι Μελισσανίδη και Κοπελούζου, καθώς και η Fosun.

Εκτός από τις παρουσιάσεις έμειναν τα αμερικανικά funds Third Point και Texas Pacific, που φαίνεται να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για οριστική αποχώρηση, κάτι το οποίο θα φανεί στις 11 Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, και όπως όλα δείχνουν, το «χρώμα του χρήματος» είναι εκείνο που θα καθορίσει τον νικητή του ΟΠΑΠ. Και, υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για ένα ανοικτό στοίχημα τόσο για τους ξένους όσο, κυρίως, και για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Οι οποίοι μόνο με κοινοπρακτικά σχήματα και μικρές συμμετοχές, που συνεπάγονται και λιγότερα επενδυτικά κεφάλαια, μπορούν να κινηθούν.

Εκ των πραγμάτων, ρόλο φαβορί μπορούν να διαδραματίσουν τόσο η Fosun όσο και τα σχήματα όπου έχουν ενταχθεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα Μελισσανίδη και Κοπελούζου. Σε θέση φαβορί είναι επίσης και το EC Partners, στα υψηλόβαθμα κλιμάκια του οποίου είναι ο Έλληνας διαχειριστής Νίκος Σταθόπουλος. Μάλιστα, το συγκεκριμένο fund φέρεται να έχει κλειδώσει και συμμετοχή τουλάχιστον ενός (άλλου) Έλληνα συνεταίρου.

Όλοι οι υπόλοιποι μνηστήρες φέρονται να είναι αουτσάιντερ για τον ΟΠΑΠ. Με την Ιντραλότ όμως του Σωκράτη Κόκκαλη να κρατά αποκλειστικά τα χαρτιά της καινά είναι ικανή να κάνει την «έκπληξη» της τελευταίας στιγμής… Ορισμένοι πάντως στην αγορά διακινδυνεύουν την πρόβλεψη ότι δυο-τρεις θα είναι εκείνοι που θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους τον ΟΠΑΠ.

Εκτιμήσεις-σοκ για βουτιά στα κέρδη

Ανατρεπτικά δεδομένα για την «τιμολόγηση» του «πακέτου» πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ δημιουργούν οι εκτιμήσει; της ίδιας της εταιρείας για δραστική μείωση της καθαρής κερδοφορίας.

Όπως προέκυψε από τις παρουσιάσεις που γίνονται στους μνηστήρες, τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ για το 2013 περιορίζονται στα 116 εκατ. ευρώ, έναντι των 537 εκατ. ευρώ το 2011 και των περίπου 470 εκατ. ευρώ που υπολογίζουν οι αναλυτές για το 2012. Η άγρια φορολογία που ισχύει από εφέτος (30% στα μεικτά κέρδη παιγνίων) είναι η κύρια αιτία για τη μεγάλη βουτιά στην καθαρή κερδοφορία του ΟΠΑΠ. Η διοίκηση του οποίου εκτιμά άτι το 2014 τα κέρδη θα είναι 127εκατ. ευρώ, το2015 θα πάνε στα 213 εκατ. και το 2016 θα διαμορφωθούν στα 258 εκατ. ευρώ, καθότι θα έχουν ωριμάσει τα πρότζεκτ με τα «φρουτάκια» και τα λαχεία.

Άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι όλα αυτά αναπροσαρμόζουν καθοδικά τις προσδοκίες για πολύ μεγάλα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση. Προ ημερών, μάλιστα, η χρηματιστηριακή αποτίμηση του 33% του ΟΠΑΓ είχε φτάσει στα 80Ό εκατ. ευρώ, που με βάση τα νέα δεδομένα θεωρείται μάλλον απαγορευτική. Πέραν τούτων, ζήτημα εγείρεται και για προνομιακή ενημέρωση που έχουν οι διεκδικητές του ΟΠΑΠ έναντι των μετόχων της εταιρείας, που τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν είχαν εικόνα για τη μελλοντική πορεία της κερδοφορίας.

Συμφωνία με την Ιντραλότ

«ΔΕΝ ΘA ΗΘΕΛΑ να το σχολιάσω»… Τη σιβυλλική αυτή απάντηση έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κώστας Λουρόπουλος, στην ερώτηση που του τέθηκε από στελέχη του fund BC Partners, για το αν θα υπογραφεί πριν από την ιδιωτικοποίηση η συμφωνία τεχνολογικής υποστήριξης από την Ιντραλότ.

Η οποία έχει κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό, που όμως ακόμη δεν έχει κατακυρωθεί και ως εκ τούτου ο ΟΠΑΠ προχωρεί σε κυλιόμενα τρίμηνα συμφωνητικά με την εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη. Πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσει όντως αυτή η «εκκρεμότητα» πριν από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΠΑΠ. Άλλες πηγές, όμως, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα παραμείνει στη διακριτική ευχέρεια του νέου ιδιοκτήτη.

To fund EC Partners μετείχε ως δεύτερο κατά σειρά στις παρουσιάσεις που γίνονται από τον ΟΠΑΠ στους διεκδικητές του «πακέτου» πώλησης. Το συγκεκριμένο fund είναι έκτων πραγμάτων εκ των ισχυρών «μνηστήρων» και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και με άλλους διεκδικητές. Συμπεριλαμβανομένης και της κινεζικής Fosun…

Διαβάστε το άρθρο «Φαβορί και αουτσάιντερ στη μάχη για τον ΟΠΑΠ» Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΟΡΗ στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ