H αύξηση της συμμετοχής του στον ΟΠΑΠ, με απώτερο στόχο την ενοποίηση των μεγεθών του τελευταίου στον όμιλο Sazka, φέρεται να είναι ο κύριος στόχος του ιδρυτή του Sazka Group, Κάρελ Κόμαρεκ. Ο τελευταίος ελέγχει εμμέσως το 23,7% του ομίλου ΟΠΑΠ και προχθές υπέβαλε προαιρετική πρόταση εξαγοράς μέχρι το ποσοστό του 67% των μετοχών του ΟΠΑΠ (213,7 εκατ. μετοχές).
Ο όμιλος Sazka ενοποιεί τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Αν ο Τσέχος επιχειρηματίας Κ. Κόμαρεκ, που ελέγχει 100% το Sazka Group, αυξήσει τη συμμετοχή στο 33,4% του ΟΠΑΠ, θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στην πλήρη ενοποίηση των αποτελεσμάτων της τελευταίας στην πρώτη, με δεδομένο ότι διαθέτει αποφασιστικό λόγο που διαθέτει στο management της επιχείρησης. Ο ίδιος κατέχει το 66,7% των δικαιωμάτων διοίκησης (management rights) της Emma Delta, η οποία ελέγχει το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Το υπόλοιπο 33,3% των δικαιωμάτων διοίκησης στην Emma Delta ελέγχεται από την οικογένεια Μελισσανίδη (Georgiella Holdings).
Aν o όμιλος Sazka καταφέρει να ενοποιήσει πλήρως τον ΟΠΑΠ, τότε ο ετήσιος κύκλος εργασιών του σχεδόν θα διπλασιαστεί. Από περίπου 5,5 δισ. ευρώ θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα (net gaming revenues) από 1,3 δισ. ευρώ το 2018 θα ξεπεράσουν σε ετήσια βάση τα 2 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA θα διευρυνθούν περίπου στα 700-750 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η πλήρης ενοποίηση του ΟΠΑΠ στο Sazka Group οδηγεί σε διεύρυνση των οικονομικών μεγεθών του κατά 50% έως 100%.
Η προχθεσινή δημόσια πρόταση, με το προσφερόμενο τίμημα στα 9,12 ευρώ ανά μετοχή, δεν ενθουσίασε τους επενδυτές. Το προσφερόμενο τίμημα είναι περίπου 9% χαμηλότερο από το κλείσιμο της τιμής μετοχής στο Χ.Α. την περασμένη Παρασκευής. Χθες μάλιστα η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ υποχώρησε περίπου 4%, κλείνοντας στα 9,64 ευρώ, από 10,05 ευρώ που ήταν την περασμένη Παρασκευή. Η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ τείνει προς τα 9,56 ευρώ που έχει οριστεί η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών, σε όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα επανεπένδυσης του μερίσματος της χρήσης του 2018 σε νέες μετοχές (scrip dividend). Ο ΟΠΑΠ προτίθεται να εκδώσει έως 12 εκατ. νέες μετοχές ανάλογα με το ύψος της ζήτησης. Σημειώνεται ότι άλλα 5,9 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στον βασικό μέτοχο Emma Delta, αλλά αυτές δεν πρόκειται να εκδοθούν, καθώς η τελευταία έχει δηλώσει ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα.
Παρά όμως το γεγονός ότι το προσφερόμενο τίμημα του Sazka Group για τις μετοχές του ΟΠΑΠ δεν είναι δελεαστικό, εν τούτοις, δεν αποκλείεται κάποιοι επενδυτές, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, να θέλουν να πουλήσουν. Αυτό ισχύει κυρίως για θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν μεγάλο αριθμό μετοχών και στους οποίους στοχεύει η δημόσια πρόταση του Τσέχου επιχειρηματία. Η πρόταση αυτή τους προσφέρει μια ασφαλή δίοδο αποεπένδυσης από τον ΟΠΑΠ, χωρίς να μπει σε ρίσκο η τιμή της μετοχής του Οργανισμού. Σημειώνεται ότι καθημερινά ο όγκος των συναλλαγών δεν ξεπερνά τις 100.000 τεμάχια κι επομένως ένας θεσμικός επενδυτής που διαθέτει, π.χ., 3 εκατ. μετοχές αντιστοιχώντας το 1% του ΟΠΑΠ, για να τις πουλήσει διακινδυνεύει την τιμή πώλησης.
Πάντως, οι αναλυτές χθες εκτίμησαν πως πολύ λίγοι κάτοχοι μετοχών ΟΠΑΠ θα πουλήσουν τις μετοχές τους. Πολλοί δε αναμένεται να συμμετάσχουν και στην έκδοση του scrip divident, δεδομένου ότι η αποφυγή καταβολής της φορολογίας μερίσματος 10% οδηγεί πρακτικά σε τιμή απόκτησης της μετοχής στα 8,54 ευρώ. Επομένως, η έκδοση του scrip dividend είναι πολλαπλώς ευνοϊκή για τους μετόχους, με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει ένας μέτοχος που είναι έτοιμος να διαθέσει 9,12 ευρώ για να τις αποκτήσει.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Οι στόχοι του Sazka Group πίσω από τη δημόσια πρόταση για ΟΠΑΠ ” : στην πηγή: https://www.kathimerini.gr/