Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ Karel Komarek: Ποιος είναι ο Τσέχος κροίσος που θέλει να αγοράσει όλο τον ΟΠΑΠ

Karel Komarek: Ποιος είναι ο Τσέχος κροίσος που θέλει να αγοράσει όλο τον ΟΠΑΠ

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Στα 50 του χρόνια, ο Karel Komarek έχει προσωπική περιουσία 3,1 δις. δολαρίων και θεωρείται ο πιο επιτυχημένος Τσέχος επενδυτής και επιχειρηματίας παγκοσμίως.

Τα φιλόδοξα σχέδιά του όμως δεν σταματούν εδώ. Ο «βασιλιάς» των τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, μόλις ξεκίνησε μια νέα, άκρως ενδιαφέρουσα παρτίδα: Μέσω δημόσιας πρότασης, θέλει να αποκτήσει έως και το 100% του ΟΠΑΠ, αλλάζοντας το χάρτη των ελληνικών τυχερών παιχνιδιών.

Ο ίδιος ο Komarek, μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η βάση του στη γηραιά Ήπειρο βρίσκεται στη γενέτειρά του Τσεχία, αν και ως investment banker έχει έδρα στο Βερμπιέ της Ελβετίας. Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το δεύτερο σπίτι του βρίσκεται στη Φλόριντα και συγκεκριμένα στο Παλμ Μπιτς. Εκεί, όταν δεν κάνει μπίζνες, απολαμβάνει την άσκηση και τα θαλάσσια σπορ. Φανατικός ποδηλάτης, παίχτης του γκολφ αλλά και φίλος του paddle board, εκτιμά ιδιαίτερα την ηλιόλουστη Φλόριντα. Μολονότι περνά σχεδόν το μισό του χρόνο στις ΗΠΑ, μόλις το 2016 πέρασε και επαγγελματικά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ιδρύοντας μια εταιρεία που παράγει και εμπορεύεται μεθανόλη.

Τα πρώτα βήματα
Ο  Komarek έχει σπουδάσει γιατρός στο ιατρικό κολέγιο Hahnemann όμως από πολύ νωρίς ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Τα πρώτα του βήματα –και οι πρώτες επαγγελματικές επιτυχίες- έγιναν τη δεκαετία του 1990 στην Τσεχία. Τότε, όταν η Τσεχοσλοβακία χωρίστηκε σε Τσεχία και Σλοβακία ο Κόμαρεκ και η οικογένειά του έκαναν την πρώτη τους περιουσία κατά τη διάρκεια των τοπικών αποκρατικοποιήσεων. Το 1995 ίδρυσε τον επενδυτικό όμιλο KKCG και από τότε ηγείται της στρατηγικής του ανάπτυξης.

Σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 18 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβάνει 30 εταιρείες και περισσότερους από 4.500 εργαζόμενους. Ο βασικός βραχίονας του ομίλου είναι τα τυχερά παιχνίδια, όμως η KKCG δραστηριοποιείται επίσης στους κλάδους του φυσικού αερίου, της πληροφορική και των επενδύσεων.

Το 2016 μαζί με Jiri Smejc, φίλο του και επενδυτή κατάφερε να δημιουργήσει τον Όμιλο Sazka, ο οποίος γρήγορα εξελίχθηκε στον μεγαλύτερος ιδιοκτήτης τυχερών παιχνιδιών σε όλη την Ευρώπη. Εντούτοις, το Μάρτιο ο Komarek αγόρασε το ποσοστό του Smejc και έγινε μοναδικός μέτοχος του ομίλου Sazka.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο η εταιρεία του Komarek KKCG εξαγόρασε την μεγαλύτερη εταιρεία διεξαγωγής στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών της Κροατίας και η δημόσια πρόταση για τον ΟΠΑΠ είναι η επόμενη κίνηση στην επενδυτική σκακιέρα του Τσέχου δισεκατομμυριούχου.

Εξάλλου, ήδη σήμερα Komarek, μέσω του Ομίλου Sazka ελέγχει το 22,11% των μετοχών του ΟΠΑΠ και μέσω της δημόσιας πρότασης θέλει να αποκτήσει και τις υπόλοιπες μετοχές.  «Μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, η οποία υλοποιείται πλήρως σε μετρητά και είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, δεσμεύουμε κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την πρόταση αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Komarek, δίνοντας ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στον ΟΠΑΠ όσο και στην ελληνική οικονομία.

Και, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η δημόσια πρόταση σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία πράξη στο έργο για τον έλεγχο του ΟΠΑΠ, το οποίο δείχνει να ξεκινάει μόλις.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Karel Komarek: Ποιος είναι ο Τσέχος κροίσος που θέλει να αγοράσει όλο τον ΟΠΑΠ “ : στην πηγή:https://www.insider.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ