Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα για συμβάσεις

Εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα για συμβάσεις

από
Μόνο 3 λεπτά

 «Ψαρεύουν»… λαβράκια. Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης έχει μπει για τα καλά ο «γάμος» του ΟΠΑΠ με την Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη, για τη διεξαγωγή του «Πάμε Στοίχημα» και τις συμβάσεις 2000-2010.

Η πρώτη εισαγγελική έρευνα έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε πολύ σημαντικά σημεία των σχέσεων του Οργανισμού με την εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη, μέχρι το 2007. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας εξετάζεται εάν υλοποιήθηκε η σύμβαση και εάν ζημιώθηκαν ο ΟΠΑΠ και το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τρία είναι τα σημαντικά σημεία, στα οποία η εισαγγελική έρευνα εστιάζει και τα εξετάζει διεξοδικά, καθώς φαίνεται πως εκεί ακριβώς υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Γι’ αυτό και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κληθούν για να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις όλοι οι διατελέσαντες πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της ΟΠΑΠ Α.Ε. και της Ιντραλότ, προκειμένου να διαφωτίσουν και να εξαχθούν συμπεράσματα γύρω από τα τρία αυτά σημείο.

Αναλυτικά:

lov: Αυτό που προκαλεί εντύπωση στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης είναι το πώς άλλαξε το αρχικό πλαφόν στην επιστροφή χρημάτων και από 60% μετατράπηκε σε 66%. Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο ΟΠΑΠ και η Ιντραλότ είχαν καθορίσει πως εάν το ποσοστό της επιστροφής χρημάτων προς τους παίκτες θα ήταν πάνω από το 60% του τζίρου, τότε η εταιρεία θα έπρεπε να πληρώνει αυτά τα χρήματα. Η Ιντραλότ από την αρχή για να είναι περισσότερο ανταγωνιστική είχε ανεβασμένες αποδόσεις, με συνέπεια τις περισσότερες φορές να πληρώνει τη διαφορά και να μην είχε τα κέρδη που επιθυμούσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εταιρεία έφτανε στο σημείο να πληρώνει μέχρι και 5%. Έτσι με τροποποιητική σύμβαση το 60% ανέβηκε στο 66%, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην υπερβαίνει αυτό το ποσοστό και την όποια χασούρα να την πληρώνει η ΟΠΑΠ Α.Ε.

2ον: Βάσει της συμβάσεως, η Ιντραλότ έπρεπε να πληρώνει το 1% του τζίρου για διαφήμιση όχι μόνο του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα», αλλά και για την προβολή των άλλων παιχνιδιών. Επίσης, σύμφωνα με τη σύμβαση έπρεπε να προωθήσουν το ιπποδρομιακό στοίχημα, κάτι που τελικά ουδέποτε έγινε. Όμως οι προωθητικές ενέργειες για τα υπόλοιπα παιχνίδια ήταν ελάχιστες, καθώς τα μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους για την Ιντραλότ ήταν μεγαλύτερα από το «Πάμε Στοίχημα» σε σχέση με τα υπόλοιπα παιχνίδια. Φυσικά από τις μειωμένες προωθητικές ενέργειες ζημιωμένη βγήκε η ΟΠΑΠ Α.Ε. και γι’ αυτό η εισαγγελική έρευνα ψάχνει να βρει απαντήσεις.

3ον: Από τη σύμβαση προβλεπόταν πως η Ιντραλότ είχε την υποχρέωση να παραδώσει το know how με αντίτιμο τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, η ΟΠΑΠ Α.Ε., από τη στιγμή που θα είχε την τεχνογνωσία στα χέρια της, θα μπορούσε να εκπαιδεύσει προσωπικό και να διενεργεί με τις δικές της δυνάμεις το παιχνίδι. Αυτό, όμως, δεν έγινε ποτέ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ, Κ. Κοσκινάς, το 2004 είχε ζητήσει ένα τερματικό για να παρακολουθεί ο ίδιος την εξέλιξη του παιχνιδιού, αλλά εις μάτην. Παράλληλα, είχε δημιουργηθεί άβατο για όλους στα κεντρικά γραφεία, όπου ήταν εγκατεστημένο το σύστημα, στην Κολωνού 2. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λένε οι γνωρίζοντες, πως δεν έμπαινε στο κτίριο ούτε και ο ίδιος ο… πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έλληνες Di Pietro εν δράσει

 Επιχείρηση «καθαρά χέρια» είναι σε πλήρη εξέλιξη από την ελληνική Δικαιοσύνη και στο στόχαστρο έχει μπει το οικονομικό έγκλημα. Έλληνες Di Pietro έχουν αναλάβει να αποκαλύψουν τις απάτες σε βάρος του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που κάνουν τα πάσης φύσεως λαμόγια, ζημιώνοντας το κράτος και όλους εμάς με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου οργάνωσε μεθοδικά την Εισαγγελία.

Για την πιο αποτελεσματική διερεύνηση των υποθέσεων ξεχώρισε το οικονομικό έγκλημα από τα υπόλοιπα και το ανέθεσε σε μια ομάδα 8 εισαγγελέων, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό. Δυο από τους εισαγγελείς μάλιστα βρίσκονται στο ΣΔΟΕ, το οποίο έχει κάθε δικαίωμα για άμεση επέμβαση. Αποτέλεσμα είναι να «τρέχουν» πιο γρήγορα οι υποθέσεις. Τα οικονομικά εγκλήματα ταξινομούνται και υπάρχει συντονισμός στην έρευνα τους. Αποφεύγεται έτσι να στοιβάζονται οι φάκελοι τους στα γραφεία, όπως γινόταν μέχρι τώρα και οι υποθέσεις δεν χρονίζουν.

Προϊσταμένη στην ομάδα των οχτώ Ελλήνων Di Pietro είναι η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου και το γκρουπ συμπληρώνουν οι εισαγγελείς Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου (αθλητικός εισαγγελέας), Πόπη Παπανδρέου, Αντώνης Ελευθεριάνος, Ελένη Σίσκου και οι κκ. Προκοπίου, Τζόλης και Κορέας. Οι παραπάνω εισαγγελείς έχουν σηκώσει τα μανίκια και διερευνούν σημαντικές υποθέσεις όπως η προμήθεια υποβρυχίων (θυμάστε τον «Παπανικολή» που έγερνε), στημένα ματς στο ποδόσφαιρο και συμβάσεις-αναθέσεις ΟΠΑΠ-Ιντραλότ. Ήδη έχουν ασχοληθεί με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΠΟ για την περίοδο 2004-2006 και έχουν ασκηθεί διώξεις για τους Βασίλη Γκαγκάτση και τον μάνατζερ Πασχάλη .Παπαδόπουλο.

Πηγή: ΑΠΟΨΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ