Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Διχασμός προκύπτει για την αποτίμηση του ΟΠΑΠ

Διχασμός προκύπτει για την αποτίμηση του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Διχάζει σε απόλυτο βαθμό η αποτίμηση της πραγματικής αξίας του ΟΠΑΠ ενόψει της πώλησης του (33%) και ο πόλεμος που εξυφαίνεται

στο παρασκήνιο υποκρύπτει σαφώς και συμφέροντα και… πολιτικές προσεγγίσεις. Σίγουρα πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το project της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις.

Ιδιαίτερα εάν ισχύει το «αξίωμα» του ότι «αγοράζει κανείς το μέλλον και όχι το παρελθόν”. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, πάντως, το κράτος θα είναι ευχαριστημένο εάν η προσφορά και η κατοχύρωση του διαγωνισμού έφτασε σε ένα ποσό που θα προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ (800 εκ έως 1 δισ .) εκτός εάν ισχύσει η ευχή να δημιουργηθεί κάποια έκπληξη, εξαιτίας του ούτως ή άλλοις αναμενόμενου σκληρού ανταγωνισμού

Να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ για το 100% με βάση την τιμή της μετοχής φτάνει στα 1,75 δια. ευρώ. Το 33% που θα πουληθεί αυτομάτως «αποκτά αξία» 580 εκ. ευρώ.
Εδώ ακριβώς αρχίζουν οι πρώτες αντιδράσεις. Το 1,75 και κατ’ επέκταση τα 580 εκ. είναι λίγα εάν αναλογιστεί κανείς ότι η διεθνής πρακτική είναι πως οι εταιρίες πωλούνται 6 φορές πάνω από τα ετήσια κέρδη τους. Πόσα κέρδη είχε ο ΟΠΑΠ το 9μηνο; 371 εκατομμύρια. Πόσα θα φτάσει στο τέλος του χρόνου; Τα 470, ενώ πέρυσι (το 2011) είχε κέρδη 537 εκ. ευρώ.

Δηλαδή, με αυτούς τους υπολογισμούς ο ΟΠΑΠ θα έπρεπε να πουληθεί έναντι 3 δια. για το 100% 1,4 δισ. για 33% περίπου.


ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Το κράτος, όμως, από τη στιγμή που αποφάσισε, καλώς ή κακώς, ύστερα από πιέσεις της Τρόικας να βγάλει στο σφυρί τον Οργανισμό, για να κλείσει τις μαύρες τρύπες του χρέους, προχώρησε σε ορισμένες θεσμικές αλλαγές που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αποτίμηση του Οργανισμού και του ποσοστού πώλησής του.

Η φορολόγηση 30% επί των κερδών είναι ένα στοιχείο που άλλαξε τα δεδομένα σε ότι αφορά τους «μνηστήρες» που το διεκδικούν. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τις εταιρίες συμβούλων που έχουν προσλάβει, υπολογίζουν ότι το 2013 το συνολικό κέρδος του Οργανισμού θα φτάσει εξαιτίας και της αναμενόμενης πτώσης τα 350 εκ. ευρώ καθαρό.
Το Δημόσιο από τη φορολόγηση του 30% μ’ αυτό το δεδομένο θα εισπράττει το χρόνο 140-150 εκ. ευρώ.

Η αναμενόμενη πτώση του τζίρου θα προέλθει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και από τη δεύτερη θεσμική αλλαγή. Τη φορολόγηση δηλαδή του 10% επί των κερδών των παικτών του ΟΠΑΠ.


ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Ταυτόχρονα ο ΟΠΑΠ έχει ένα δανεισμό ύψους 290 εκ. ευρώ και από τα 340 που έχει στα ταμεία του θα χρειαστεί να δώσει τα 130 εκ. για τον διαγωνισμό των Λαχείων σε ό,τι αφορά τη δική του συμμετοχή. (Ως κάτοχος του 69% των Κρατικών Λαχείων, ο Οργανισμός αποκτά μία επιπλέον υπεραξία).

Την ίδια στιγμή θα πληρώσει και για τα «φρουτάκια» που του δίνουν επίσης μία υπεραξία.
Με τα κέρδη, λοιπόν, των 350 εκατομμυρίων ευρώ στο «σενάριο» πολλαπλασιασμού του επί 6 για να καθοριστεί η αποτίμηση έχουμε σύνολο περίπου 2,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή 700 εκατομμύρια για το 33%.

Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί, βέβαια, είναι σχετικοί, καθώς πάντα το νόμισμα έχει δύο όψεις και πάντα επειδή ακριβώς ο Οργανισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κοινωνική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, τον αθλητισμό, αλλά και την όποια διαπλοκή των κομματικών «σχεδιασμών», οι φωνές θα ακούγονται εκατέρωθεν και κυρίως θα κάνουν λόγο για χαμηλό τίμημα.

Ακόμα και 1 δισ. να πουληθεί ο Οργανισμός θα υπάρχουν απόψεις περί χαμηλού τιμήματος.

Οι πληροφορίες, πάντως, που υπάρχουν είνοι ότι οι «διεκδικήτριες δυνάμεις» θα φτάσουν μέχρι αυτό το ποσό.

Ιδιαίτερα οι ξένοι «στέκονται» και στο ρίσκο που σημειώνεται από τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και από την πτώση της αγοραστικής δύναμης.
Ούτως ή άλλως οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την πτώση της αποτίμησης του Οργανισμού.


ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΚΚΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ….
Έρχονται κι άλλες συμπράξεις από  «μνηστήρες»

Οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο για τους 7 μνηστήρες του Οργανισμού, πιθανόν να κρύβουν και άλλες εκπλήξεις μετά την κυοφορούμενη σύμπραξη της Intralot του Κόκκαλη με την Primsore Treasure Limited, τη θυγατρική της κινέζικης Fosun International, που αποκάλυψε κατά αποκλειστικότητα την περασμένη εβδομάδα η “DEAL”.

Οι εκπλήξεις το πιθανότερο είναι να προέλθουν από την BC Partners, που βρίσκεται σε συζητήσεις με Έλληνα επιχειρηματία. Οι Βρετανοί είχαν πριν παρουσία στην Ελλάδα στην Tim και στα καζίνο της Hyatt.

Αλλά και από τα σχήματα που συμμετάσχουν οι Μελισσανίδης και Κοπελούζος.
Ο πρώτος μέσω της Emma Delta Ltd με το τσέχικο fund PPF, πέρα από τον Πρι Σμέιτς, έχει άλλα ισχυρά ονόματα ξένων επενδυτών στο οπλοστάσιο του (και τη Lottomatica).
Ο Κοπελούζος συζητά κι άλλες συμπράξεις με τους συμμάχους του (γερμανική Gauselman ΑΕ και ισραηλινή Playtech Ltd).

Ενδιαφέρον έχει δείξει ο Δημ. Κοντομηνάς, αλλά και η οικογένεια Λασκαρίδη όπως έχουμε γράψει, για να συμμετέχουν σε κάποιο σχήμα, ενώ από το ΤΑΙΠΕΔ χαμηλότερες όσον αφορά το ενδιαφέρον εμφανίζονται οι προσδοκίες για το αμερικανικό fund Third Point LLG και την PG Capital, που εξειδικεύεται στις εξαγορές με μόχλευση.

Διαβάστε το άρθρο «Διχασμός για την αποτίμηση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: DEAL NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ