Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ημέρες διαδικτύου για ΟΠΑΠ Α.Ε. και ΟΔΙΕ

Ημέρες διαδικτύου για ΟΠΑΠ Α.Ε. και ΟΔΙΕ

από
Μόνο 3 λεπτά

Αναμένουν μία υπουργική απόφαση για να «επιτεθούν». Ο ΟΠΑΠ και ο ΟΔΙΕ θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν νόμιμα στο διαδίκτυο από τις αρχές Νοεμβρίου,μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης

που θα προσδιορίζει τους όρους δραστηριοποίησης τους στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών και μέσω του Internet.

Αξιοποιώντας την έκφραση -που αναφέρεται στη άδεια του 2000- ο ΟΠΑΠ έχει την άδεια να διεξαγάγει τα παιχνίδια του «με κάθε πρόσφορο μέσο», και ο ΟΔΙΕ την ανάλογη έκφραση για «δραστηριοποίηση με κάθε ηλεκτρονικό μέσο» που αναφέρεται και στο Μεσοπρόθεσμο, οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνονται.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από τον ΟΠΑΠ η επέκταση των παιχνιδιών του και μέσω του Internet, θα γίνει μέσω της προπληρωμένης κάρτας με την οποία οι παίκτες θα παίζουν νόμιμα τυχερά παιχνίδια… «εξ αποστάσεως» όπως είναι ο όρος που θα προτιμηθεί.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ο νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, καθώς ήδη ο Κανονισμός Οργάνωσης Λειτουργίας και Διεξαγωγής παιχνιδιών του ΟΠΑΠ (που είναι αναρτημένος στο site του) βάσει της υπουργικής απόφασης 37336 του 2008 στο άρθρο 1 απαγορεύει τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου.

Επομένως προκειμένου να εκδώσει ο ΟΠΑΠ τις προπληρωμένες κάρτες πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία μέσω της αναμενόμενης υπουργικής απόφασης. Κι αυτό γιατί μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης το διαδίκτυο δεν θα θεωρείται μια νέα αγορά στην οποία δεν δίνονται.

Ο νέος νόμος για τα τυχερά παιχνίδια προβλέπει για το διαδικτυακό στοίχημα φόρο 10% επί των κερδών του παίκτη άδειες και δεν επιτρέπεται η δραστηριοποίηση, αλλά μόνο ένα ακόμη μέσο στο οποίο μπορεί μια εταιρεία που ήδη έχει άδεια για τα επίγεια τυχερά παιχνίδια να επεκταθεί.


Αξίζει να σημειωθεί ότι νόμιμη άδεια τυχερών παιχνιδιών εκτός από τον ΟΔΙΕ και τον ΟΠΑΠ διαθέτουν σήμερα και 9 καζίνο που αναμένουν με ενδιαφέρον τη νέα υπουργική απόφαση αφού θα ενδιαφέρονταν να αναπτυχθούν νόμιμα και χωρίς κόστος αδειοδότησης στο διαδίκτυο…


Με Κάρτα

Κεντρικό ρόλο στην επέκταση στο Internet έχει η προπληρωμένη κάρτα με την οποία οι παίκτες θα προμηθεύονται από τα πρακτορεία και ακολούθως θα μπορούν να παίξουν από το σπίτι τους ή από το κινητό τους μέσω του site της εταιρείας. Το σχέδιο για την προπληρωμένη κάρτα του ΟΠΑΠ επρόκειτο να ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου όμως προέκυψαν καθυστερήσεις για τεχνικά ζητήματα και ζητήματα διαδικασιών που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί και έτσι προβλέπεται να καθυστερήσει ακόμη ένα μήνα.

Όπως σημειώνεται από την εταιρεία, αφού αποφασιστούν από τον ΟΠΑΠ οι τελικές προδιαγραφές της κάρτας και ο τρόπος λειτουργίας της θα δοθούν στο υπουργείο προκειμένου να βγει η σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη λειτουργία της και ακολούθως θα ξεκινήσει η διάθεσή της από τα πρακτορεία.


Προσφυγή

Παρά την απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου επιτρέπει για υποθέσεις τζόγου σε κάθε κράτος να αποφασίζει τα του οίκου του και στηρίχθηκε η ανανέωση της άδειας μονοπωλίου προς τον ΟΠΑΠ από το ελληνικό δημόσιο, οι ιδιώτες επιμένουν να κυνηγούν την υπόθεση στα δικαστήρια.


Έτσι η Ένωση Διαδικτυακού Στοιχήματος (Remote Gambling Association – RGA), η οποία εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους παρόχους διαδικτυακού στοιχήματος και λογισμικού παγκοσμίως, υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφυγή αμφισβητώντας τη συμβατότητα του νέου Ελληνικού Νόμου για τα τυχερά παιχνίδια με τα όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων

«Η προσφυγή εστιάζει στην «ευνοϊκή φορολογία» που προβλέπεται για τις επίγειες (offline) υπηρεσίες του ΟΠΑΠ, μερίδιο του οποίου ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, σε σχέση με αυτές που προσφέρονται από τις ιδιωτικές εταιρείες – παρόχους διαδικτυακού στοιχήματος.


Η προσφυγή κατατέθηκε σε συνέχεια του πρόσφατου Νόμου γιο τα τυχερά παιχνίδια που ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η RGA χαιρετίζει το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση αδειών σε παρόχους διαδικτυακού στοιχήματος, εν τούτοις θεωρεί ότι η εν λόγω νομοθεσία ευνοεί τον ΟΠΑΠ, που είναι μονοπωλιακός πάροχος, προσφέροντας του οικονομικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Συγκεκριμένα, στην προσφυγή αναφέρεται ότι στο νέο καθεστώς για το διαδικτυακό στοίχημα, οι επίγειες υπηρεσίες στοιχηματισμού που προσφέρονται από τον ΟΠΑΠ εξαιρούνται, χωρίς αιτιολογία, της φορολόγησης 30% επί των ακαθάριστων κερδών, την οποία οι πάροχοι διαδικτυακού στοιχήματος είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νέα νομοθεσία.

Επίσης, ο νέος νόμος για τα τυχερά παιχνίδια προβλέπει για το διαδικτυακό στοίχημα φόρο 10% επί των κερδών του παίκτη, ενώ για τις επίγειες υπηρεσίες στοιχηματισμού του ΟΠΑΠ ο φόρος αυτός καταβάλλεται μόνο στην περίπτωση που το κέρδη του παίκτη ξεπερνούν τα 100 ευρώ, προσφέροντας έτσι ένα επιπλέον ανταγωνιστικό οικονομικό πλεονέκτημα στις επίγειες υπηρεσίες στοιχηματισμού του ΟΠΑΠ.

Διαβάστε το άρθρο «Ημέρες διαδικτύου για ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ» στην πηγή: ΚΟΣΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ