Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου του ΟΠΑΠ ήταν σε γενικές γραμμές ελαφρώς καλύτερα των αναμενομένων, παρά το κλείσιμο των καταστημάτων του και την έλλειψη αγώνων. Ειδικότερα, τα έσοδα στο β’ τρίμηνο του 2020 υποχώρησαν 53,2%, τα λειτουργικά κέρδη 81,7% και τα καθαρά αποτελέσματα έκλεισαν με ζημία 5 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένου εφάπαξ ζημιών 10 εκατ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα ΟΠΑΠ άνοιξαν ξανά 11 Μαΐου, ενώ τα καταστήματα Play λειτούργησαν μόλις 23 ημέρες στο β’ τρίμηνο, αφού ξεκίνησαν εκ νέου στις 8 Ιουνίου.
Η πορεία του κύκλου εργασιών (GGR) του ΟΠΑΠ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν +2%, την περίοδο του lockdown -66,7%, την περίοδο 8 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου ενισχύθηκε 3,1%, ενώ μόνο τον Αύγουστο υποχώρησε 2,1%, κυρίως λόγω έλλειψης εξωτερικού τουρισμού, με το GGR στα νησιά να υποχωρεί κατά 19%. Άρα καλός Ιούλιος, μικρή υποχώρηση τον Αύγουστο και μερική επιστροφή μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το γ’ τρίμηνο διαφαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει μέχρι να μπει για τα καλά το κρίσιμο δ’ τρίμηνο, με άγνωστη πορεία λόγω COVID-19. Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου θα περιμένουμε να τα μάθουμε στις 25 Νοεμβρίου, οπότε θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου.
Κάνε το πρακτορείο σου να ξεχωρίζει.
Δοκίμασε ΔΩΡΕΑΝ εδώ!
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς (πηγή: Bloomberg), τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το 2020 αναμένονται ως εξής: έσοδα (GGR) 1.293 εκατ. ευρώ, ήτοι μείωση 20,2% έναντι του 2019, λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 302 εκατ. ευρώ, συρρίκνωση 26,8%, και καθαρά κέρδη 116 εκατ. ευρώ, πτώση 42,7%. Με βάση τα παραπάνω, ο ΟΠΑΠ διαμορφώνει δείκτη EV/EBITDA 11,3 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2020. Όμως, στην περίπτωση που τα κέρδη του ΟΠΑΠ επανέλθουν στην κερδοφορία του 2019 το 2021, τότε ο αντίστοιχος πολλαπλασιαστής υποχωρεί στις 8,3 φορές τα λειτουργικά κέρδη.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα τρέχοντα αποτελέσματα που μπορούν να διαμορφώσουν την αποτίμηση του ΟΠΑΠ. Πηγαίνοντας αρκετά πίσω, και συγκεκριμένα στο 2011, ο ΟΠΑΠ είχε πληρώσει προκαταβολικά φόρο 300 εκατ. ευρώ για τη δεκαετία 2020-2030. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να μειώσει τον φόρο από 35% σε 5%, σύμφωνα με την υπογεγραμμένη σύμβαση. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο το ελληνικό Δημόσιο να παρατείνει την άδεια για το μονοπώλιο για μερικά χρόνια μετά το 2030 και να μη μειωθεί ο φόρος. Όπως γίνεται αντιληπτό, στην περίπτωση της μείωσης του φόρου θα ενδυναμωθεί η ήδη ισχυρή ταμειακή θέση της εταιρείας, δίνοντας, έτσι, το δικαίωμα στη διοίκηση του ΟΠΑΠ να συνεχίσει να διανέμει ισχυρά μερίσματα όπως έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια.
Όμως υπομονή μέχρι 12 Οκτωβρίου, οπότε και θα μάθουμε ακριβώς για το τι μέλλει γενέσθαι. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δέσμευση της διοίκησης του ΟΠΑΠ ότι θα διανέμει το 100% των ταμειακών ροών μετά τις επενδύσεις που χρειάζεται η εταιρεία.
Ολοκληρώνοντας, το 2020 σίγουρα αποτελεί μια δύσκολη χρονιά για τον ΟΠΑΠ, και όχι μόνο, λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, βλέποντας περισσότερο διαχρονικά την εταιρεία, αναγνωρίζουμε ότι παραδοσιακά από το 2001 αποτελεί μια εταιρεία με πολύ ισχυρές μερισματικές αποδόσεις, αν όχι την ισχυρότερη, ανάμεσα στις μετοχές του FTSE Large Cap. Με βάση την τρέχουσα τιμή, ο ΟΠΑΠ διαμορφώνει μια μέση ετήσια μερισματική απόδοση των τελευταίων 20 ετών 9,8%!
Ωστόσο, αν ληφθεί υπ’ όψιν ο μέσος όρος των τιμών 20ετίας 2001-2020 (10 Σεπτεμβρίου 2020), η μέση ετήσια μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 5,8%, καθώς ο μέσος όρος της τιμής του αγγίζει τα 13,36 ευρώ (απλός μέσος όρος). Η σταθερότητα των μερισμάτων, σε συνδυασμό με την ισχυρή ταμειακή θέση αλλά και τον περιορισμένο δανεισμό, καθιστά τον ΟΠΑΠ μια εταιρεία που μπορεί να ενδυναμώσει ένα χαρτοφυλάκιο που επενδύει σε μετοχές.
Του Δημοσθένη Τρίγγα
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Win-win για τον ΟΠΑΠ όποια και αν είναι η απόφαση ” : στην πηγή:https://www.capital.gr/