Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Βάσει νόμου οι… παράνομες προσλήψεις

Βάσει νόμου οι… παράνομες προσλήψεις

από
Μόνο 2 λεπτά

Σε μια περίοδο, κατά την οποία η αντιπολίτευση επενδύει πολιτικά στο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων κι ενώ η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να προωθήσει σημαντικές τομές στον τομέα των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, αναπαράγονται σε συγκεκριμένα μέσα ειδήσεις περί «παράνομων προσλήψεων» στην Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων, και συγκεκριμένα στο σώμα Ελεγκτών.

Στο στόχαστρο βρίσκεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Στεργιώτης που έχει προτείνει μια σειρά θεσμικών αλλαγών. Στην πραγματικότητα, όμως, καμία πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, ούτε καν μετάταξη, δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η αρχική καταγγελία προήλθε από τον βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος σε ερώτηση του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ισχυρίζεται πως «ο πρόεδρος της εποπτικής αρχής, με φωτογραφική προκήρυξη προσέλαβε κι ενώ είχε λήξει η θητεία του, 127 ελεγκτές κατά του τζόγου, επιτρέποντας να κάνουν αίτηση μόνο οι ελεγκτές της ΕΕΕΠ και κανένας άλλος».

0 ανεξάρτητος βουλευτής ισχυρίζεται ότι «στην προκήρυξη που είχε βγάλει για τη συγκεκριμένη διαδικασία ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ επέτρεψε να υποβάλουν αίτηση μόνο όσοι υπηρετούν ως ελεγκτές στην εποπτική αρχή, αποκλείοντας έτσι υπαλλήλους από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ο νόμος αναφέρει ότι η πρόσκληση μπορεί να απευθυνθεί σε όλο το Δημόσιο, όπως γίνεται σε όλες τις προκηρύξεις που αφορούν ελεγκτικά σώματα».

Η «αποκάλυψη»

Την «αποκαλυπτική» είδηση έσπευσαν να αναδείξουν οι εφημερίδες «Δημοκρατία» (που ανέβασε τον αριθμό των προσλήψεων σε 150), «Πρώτο Θέμα», καθώς και πλήθος οικονομικών ιστοσελϊδων, που μέσα από ανυπόγραφα άρθρα φρόντισαν να «αξιοποιήσουν» την ερώτηση. Αγνοούν όμως πως η Αρχή οφείλει, βάσει απόφασής της (νόμος 4141/2013), να εξαντλεί τις δυνατότητες των ήδη διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων της ίδιας υπηρεσίας (εκπαιδευμένων για αυτή τη διαδικασία), πριν προβεί σε ενέργειες απόκτησης νέων, που αυξάνουν τη συνολική δημόσια δαπάνη. Ερωτήματα επίσης γεννά το γεγονός πως, παρότι η σύσταση του συγκεκριμένου Σώματος προβλεπόταν ήδη από το 2013 (νόμος 4141/2013), δεν είχε υλοποιηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, αλλά οι διαδικασίες ξεκίνησαν δύο χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με απάντηση της Επιτροπής (η οποία αποσιωπήθηκε από συγκεκριμένα μέσα), «η απόφαση για τις διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής των προσώπων που θα στελέχωναν το Σώμα, δεν πάρθηκε από τον πρόεδρο της, όπως εκ του πονηρού ή λόγω αγνοίας γράφτηκε, αλλά ελήφθη ομόφωνα, και από τα εννέα μέλη της ΕΕΕΠ, στις 30 Ιουλίου 2015» (ΦΕΚ Β 1959/2015).

Με την ίδια απόφαση, εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ να απευθύνει πρόσκληση προς το προσωπικό που υπηρετεί στην Αρχή, προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ένταξη στο Σώμα όσοι επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις. Στις 14 Ιανουαρίου 2016, και αφού προηγουμένως είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τυπικών προϋποθέσεων των υποψηφίων, επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία (6 υπέρ, 3 κατά) η συγκρότηση του Σώματος. Αυτό θα αποτελείται από 71 υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΕΕΠ και 56 υπαλλήλους της ΕΕΕΠ, που υπηρετούν στα καζίνο και συγκροτούν τα κλιμάκια ελέγχου των επιχειρήσεων αυτών.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, μέλη της κυβέρνησης παρουσιάζονται «να διαφωνούν με τα κριτήρια», με τα οποία επελέγησαν τα μέλη του Σώματος Ελεγκτών. Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο, που δείχνει την παρασκηνιακή μάχη για το θέμα του τζόγου, είναι πως η απόφαση της 14ης Ιανουαρίου 2016 της Επιτροπής ήταν αδύνατον να είναι σε γνώση της κυβέρνησης (ούτε του βουλευτή), διότι απλούστατα δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα μέσω οποιασδήποτε προβλεπόμενης διαδικασίας (π.χ. «Διαύγεια»), ενώ δεν έχει καν επικυρωθεί.

Διαβάστε το άρθρο “Βάσει νόμου οι… παράνομες προσλήψεις” του Κώτα Ζαφειρόπουλου στην πηγή “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ