Η λογική υπαγορεύει όταν ένα κράτος έχει μεγάλα ελλείμματα αλλά μπορεί να αντλήσει αρκετά δισ. ευρώ σε έσοδα από τον τζόγο, να το κάνει τάχιστα.
Η στήλη έχει επισημάνει επανειλημμένα στο παρελθόν την ανάγκη να καταλήξει το κράτος στη νομοθεσία για τα τυχερά παιχνίδια, π.χ. ιντερνετικό στοίχημα, κουλοχέρηδες κ.τ.λ
το συντομότερο δυνατόν ώστε να έχει μεγαλύτερα έσοδο για να μην καταφεύγει σε νέα μέτρα λιτότητας.
Σύμφωνα, λοιπόν, μ’ αυτό, ο τζίρος για τα τυχερά παιχνίδια εκτός καζίνου αυξήθηκε κατά 12% το 2010 με αποτέλεσμα να ανέλθει στα 61 δισ. ευρώ με τους περίφημοι κουλοχέρηδες να έρχονται πρώτοι με 31 δισ. ευρώ.
Όπως ήταν επόμενο, μεγάλο κερδισμένο ήταν το ιταλικό Δημόσιο που εισέπραξε 9δισ. ευρώ πέρυσι σε φορολογικά έσοδα, δηλαδή το 14,75% του ετήσιου τζίρου, έναντι 8,8 δισ. ευρώ το 2009. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, τα εφάπαξ έσοδα από χορήγηση αδειών ανέρχονται σε 9,7 δισ. ευρώ για το ιταλικό Kp0Tos.
Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον που σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου ο παράνομος τζόγος εκτιμάται μεταξύ 4 και 5 δισ. ευρώ ετησίως και η οποία έχει μεγάλες δημοσιονομικά ανάγκες, να παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση σ’ ένα θέμα που δεν έχει πολιτικό κόστος.
Αναμφισβήτητα, τα συμφέροντα είναι μεγάλα .
Όταν όμως, υπάρχει διαφάνεια και εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες για όλους τους ενδιαφερόμενους δεν υπάρχει πρόβλημα.
Πηγή : Ελευθεροτυπία
Την αφορμή για την αναφορά μάς έδωσαν τα στοιχεία που παρέθεσε η οικονομική ιστοσελίδα euro2day για τη βιομηχανία του τζόγου στη γειτονική Ιταλία.