Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Τυχ. παιχνίδια: στον αέρα 700 εκ. λόγω καθυστερήσεων

Τυχ. παιχνίδια: στον αέρα 700 εκ. λόγω καθυστερήσεων

από
Μόνο 3 λεπτά

Ξεκινά εκ νέου τις επόμενες εβδομάδες η συζήτηση για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση, φέρεται έτοιμος να παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα (διυπουργική επιτροπή, υπουργικό συμβούλιο) με στόχο την ενημέρωση της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα που πρόκειται να γίνουν σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της ελληνικής αγοράς τυχερών παιγνίων.

Οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο ανοίγματος της αγοράς, αλλά και για την εμβέλεια των αλλαγών που θα δρομολογηθούν, αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις κυβερνητικές συσκέψεις που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις, οι βασικοί στόχοι του οικονομικού επιτελείου παραμένουν σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, με παράλληλη επιβολή φορολογίας επί των συναλλαγών αλλά και εισαγωγή νέων παιχνιδιών (βιντεολόττο).

Ουσιαστική επιδίωξη

Ουσιαστική επιδίωξη, εκτός από το νοικοκύρεμα της ελληνικής αγοράς των τυχερών παιχνιδιών, στην οποία υφίσταται τεράστια φοροδιαφυγή και δυνατότητες ξεπλύματος μαύρου χρήματος, είναι η άντληση 1,3 δισ. ευρώ μέσα στη διετία 2011-12 τόσο από την εκχώρηση νέων αδειών τυχερών παιχνιδιών, όσο και από την είσπραξη τελών χρήσης των νέων παιχνιδιών. Από τα 1,3 δισ. ευρώ, στόχος είναι τα 700 εκατ. ευρώ να εισπραχθούν μέσα στο 2011.

Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, εκτιμούν ότι έχει χαθεί σημαντικός χρόνος από τον περασμένο Ιανουάριο που ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε για πρώτη φορά τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Εκτιμούν δε ότι ο στόχος των 700 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά ίσως να μην είναι πλέον εφικτός με δεδομένο ότι το σχέδιο νόμου, όποτε αυτό οριστικοποιηθεί, θα πρέπει να περάσει από την «κρησάρα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ήδη έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απαγόρευση των τεχνικών παιγνίων στη χώρα μας, θα πρέπει να λάβει τις ευλογίες της Κομισιόν, πριν προχωρήσει στη νομιμοποίησή τους. Και η διαδικασία αυτή μπορεί ν’ απαιτήσει από 1 έως 6 μήνες, ανάλογα με τις προτεραιότητες των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες.

Η στόχευση όμως για τα έσοδα του 2011 από τυχερά παιχνίδια δεν εξαρτάται μόνον από τις διαθέσεις της Κομισιόν. Η διαδικασία που επελέγη για το άνοιγμα της αγοράς, απαιτεί μια πολύμηνη και επίπονη διαδικασία, εφόσον αυτή πρέπει να είναι και αποτελεσματική. Μόνον η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Τυχερών Παιχνιδιών θ’ απαιτήσει, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 6 μήνες. Επιπλέον η ενεργοποίηση των διαδικασιών εκχώρησης των αδειών τυχερών παιχνιδιών βιντεολόττο ή διαδικτυακού στοιχήματος, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που προϋποθέτει επίσης χρονοβόρους στη δημιουργία τους μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς (π.χ. πιστοποιήσεις και εγκρίσεις τερματικών συσκευών, μηχανισμούς ελέγχου και καταστολής κ.ο.κ.).

Για τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Γ. Σπανουδάκης, στην τελευταία ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου 2010 του ΟΠΑΠ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει αν θέλει να προλάβει τους στόχους για τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί για το 2011. Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να προχωρήσει η ρύθμιση της αγοράς, καθώς θα του επιτρέψει την ανάσχεση της απώλειας εσόδων από το διαδικτυακό στοίχημα, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται σίγουρο ότι θα έχει επιπρόσθετα έσοδα από την απόκτηση μιας άδειας λειτουργίας δικτύου βιντεολόττο. Πάντως, στις προθέσεις αυτές της κυβέρνησης και του ΟΠΑΠ, αντιδρούν μια σειρά φορέων και ενδιαφερόμενων πλευρών, αλλά πλέον θεωρείται μονόδρομος η ρύθμιση της αγοράς από την κυβέρνηση, προκειμένου να φορολογήσει τον τζίρο των 4 δισ. ευρώ που πραγματοποιείται ετησίως μέσω του Διαδικτύου, αλλά και των παράνομων «κουλοχέρηδων» σε καφενεία και άλλες αίθουσες ανά την Ελλάδα.

Ηδη η Κύπρος ακολουθεί το παράδειγμα της Ελλάδας και μάλιστα με πολύ πιο σύντομες διαδικασίες. Η χώρα ήδη έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα επιβολής στην επικράτειά της καθολικής απαγόρευσης του διαδικτυακού τζόγου με στόχο την εκχώρηση αδειών σε όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες νόμιμα και βεβαίως με την επιβολή φόρου. Η κυπριακή κυβέρνηση μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, έχει έτοιμο σχέδιο νόμου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβάλλει φόρο επί των συναλλαγών 10%.

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Tου Βαγγελη Mανδραβελη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ