Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Το προφίλ του έλληνα παίκτη στον τζόγο.

Το προφίλ του έλληνα παίκτη στον τζόγο.

από
Μόνο 2 λεπτά

Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι άνδρας, παντρεμένος και το μηνιαίο εισόδημά του κυμαίνεται μεταξύ 1.050 έως 1.200 ευρώ. Αυτό είναι το προφίλ του έλληνα τζογαδόρου. Η Αθήνα και οι αγροτικές περιοχές αναδεικνύονται πρωταθλήτριες στον τζόγο.

Είναι ορισμένα μόνο από τα βασικά στοιχεία από αναλυτική έρευνα που διενεργήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και παρουσιάζει σήμερα η «Κ.Ε.», για τη διείσδυση των κρατικών τυχερών παιχνιδιών. Τα επεξεργάστηκε η Ira Media, εξειδικευμένη εταιρεία ανάλυσης και προγραμματισμού μέσων, media shop. Προκύπτει ότι τα σκήπτρα του τζόγου κατέχουν οι άνδρες, σε συντριπτικό ποσοστό που ξεπερνά το 95% στον ενεργό πληθυσμό από ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

Τα δημογραφικά στοιχεία, το επαγγελματικό προφίλ αλλά και το εισόδημα των παικτών τυχερών παιχνιδιών επιβεβαιώνει τελικά ότι η φτώχεια επενδύει στο όνειρο. Χαμηλόμισθοι είναι κυρίως αυτοί που δοκιμάζουν την τύχη τους περιμένοντας να τους χαμογελάσει. Οσοι ανήκουν στα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια απέχουν από τα τυχερά παιχνίδια.

*Ενας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (36%) κι ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες (31,7%) ποντάρουν σταθερά στον τζόγο.

*Η εργασιακή ασφάλεια του δημόσιου τομέα λειτουργεί φαίνεται ευεργετικά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις ο ένας στους δέκα δημοσίους υπαλλήλους βρίσκει διέξοδο διαφυγής στον τζόγο, ποσοστό 9,7%.

*Λιγότερο τζογαδόροι είναι οι συνταξιούχοι (7,9%), αλλά και οι φοιτητές (7,4%).

*Τα προβλήματα του έγγαμου βίου, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, τα παιδιά, τα ενοίκια, τα στεγαστικά δάνεια, σπρώχνουν τους παντρεμένους της Ελλάδας σε ποσοστό 64,5% να ποντάρουν στη θεά Τύχη. Ουσιαστικά οι τρεις στους τέσσερις παίζουν τυχερά παιχνίδια.

*Αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν οι άγαμοι με ποσοστό 31,6%.

*Εντύπωση προκαλούν τα ποσοστά των χήρων (1,1%) ή των διαζευγμένων (2,8%) που τζογάρουν! Ισως αυτοί πλέον πιστεύουν ότι η τύχη τους έχει εγκαταλείψει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των εισοδηματικών στοιχείων των παικτών:

*Προηγούνται όσοι έχουν εισόδημα μεταξύ 1.051 και 1.200 ευρώ μηνιαίως (ποσοστό 15,4%) κι από κοντά ακολουθούν όσοι ανήκουν στη λεγόμενη γενιά των 700 ευρώ, σε ποσοστό 14,3%.

*Μικρότερα είναι τα ποσοστά των τζογαδόρων σε όσους το εισόδημα ξεπερνά τα 1.300 (8,9%).

Από την ανάλυση των ηλικιακών στοιχείων προκύπτει ότι σχεδόν οι μισοί «τζογαδόροι» είναι άνδρες ηλικίας από 25 έως 44 ετών, σε ποσοστό που αγγίζει το 48,5%.

Για το επίπεδο μόρφωσης, το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι όσο λιγότερες είναι οι γραμματικές γνώσεις τόσο πιο πολύ πιστεύουν στο «παραμύθι» του τζόγου. Τα στοιχεία δείνουν ότι το 33,5% ανήκει στην κατηγορία της κατώτατης μόρφωσης, έναντι 4% της ανώτερης.

Πρωταθλήτρια στον τζόγο είναι η Αθήνα (32,4%), οι αστικές περιοχές (24,6%), και οι αγροτικές περιοχές (23,2%). Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με 7,6% και οι ημιαστικές περιοχές με 12,1%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις προτιμήσεις των φύλων. Οι γυναίκες τζογάρουν στο Τζόκερ (67,3%), στα λαχεία (29,5%) και στο Λόττο (25,6%). Σνομπάρουν το Στοίχημα (6%), το ΠΡΟΤΟ (7,7) και το ΠΡΟ-ΠΟ (2,3%).

Σε ό,τι αφορά τους άνδρες παίζουν Τζόκερ (61%) και μονοπωλούν σχεδόν το Στοίχημα με 47,2%. Ακολουθούν με 25,5% το Λόττο, 21,8% τα λαχεία με 16,1% το ΠΡΟΤΟ και 14,6% το ΠΡΟ-ΠΟ.

Στο αντρικό κοινό υπάρχουν οι «επαγγελματίες παίκτες» που προσδοκούν το γρήγορο όφελος και οι «περιστασιακοί», οι οποίοι παίζουν είτε λόγω εποχής π.χ. την περίοδο των Χριστουγέννων», σχολίασε ο Χάρης Λαούδης, εκπρόσωπος της Ira Media. «Υπάρχει κι ένα μικρό γυναικείο κοινό, κυρίως στα κρατικά λαχεία και τις λοταρίες, που παίζει για το “όνειρο” ελπίζοντας στα μεγάλα κέρδη που θα αλλάξουν την προσωπική τους ζωή».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το ψυχογράφημα των παικτών. Κυριαρχούνται από συνειδητοποίηση, προγραμματισμό, εμπειρία, εξοικείωση, συχνότητα, σταθερότητα και προσδοκία ότι θα κερδίσουν

Πηγή «Ελευθεροτυπία»  Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ