Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Το παρασκήνιο για τις αλλαγές κορυφής στο ΤΑIΠΕΔ

Το παρασκήνιο για τις αλλαγές κορυφής στο ΤΑIΠΕΔ

από
Μόνο 3 λεπτά

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του προέδρου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μετά την αποπομπή

ουσιαστικά του Τ. Αθανασόπουλου το μεσημέρι του Σαββάτου

Αν και εμφανίστηκε ως «βελούδινο διαζύγιο», η πραγματικότητα είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του κ. Αθανασόπουλου, καθώς υπήρχε δυσφορία στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην προώθηση ζητημάτων που σχετίζονταν με εταιρείες προς ιδιωτικοποίηση, αλλά και του Γ. Μέργου, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας στο πρώην ΔΣ της ΔΕΗ (στο οποίο ο κ. Αθανασόπουλος συμμετείχε ως πρόεδρος και ο κ. Μέργος ως μέλος) για την κατασκευή ηλεκτροδοτικής μονάδας στο Αλιβέρι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι βολιδοσκοπήσεις προσώπων για την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησαν από το βράδυ του Σαββάτου.

Κατά τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση δεν επιθυμεί «παλαιούς» πολιτικούς ή τραπεζικά στελέχη για τη θέση. Γι΄ αυτό και τα όποια ονόματα έπεσαν στο τραπέζι απορρίφθηκαν άμεσα.

Αναζητεί έναν τεχνοκράτη με πολιτικά χαρακτηριστικά με το σκεπτικό ότι η θέση είναι μεν πολιτική, αλλά ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην αγορά. Δεν είναι τυχαίο πως στο υπουργείο Οικονομικών βολιδοσκόπησαν και Ελληνες τεχνοκράτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Κατά τη διαδικασία αναζήτησης υπήρξαν μάλιστα και αρνήσεις, καθώς ορισμένοι που δέχθηκαν… κρούση εκτίμησαν ότι δεν μπορούσαν να αναλάβουν τώρα – έναν μήνα πριν από τη λήξη των προθεσμιών για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και του ΟΠΑΠ. Εάν το αδιέξοδο παραταθεί και σήμερα, δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβάθμιση του νυν διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρη, ο οποίος θα αναλάβει και τη θέση του προέδρου.

Ο Γ. Στουρνάρας, πάντως, διαβεβαίωσε χθες την τρόικα ότι μέχρι σήμερα το θέμα της αντικατάστασης του κ. Αθανασόπουλου θα λήξει, ενώ, όπως έλεγαν στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα δεν ζητά στέλεχος από το εξωτερικό.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την άσκηση δίωξης για τη σύμβαση της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός και ο κ. Σαμαράς δεν άργησε πολύ να πάρει τις αποφάσεις του. Περίμενε τον Γ. Στουρνάρα και στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου, του έδωσε την εντολή να επικοινωνήσει με τους κ. Αθανασόπουλο και Μέργο προκειμένου να ζητήσει τις παραιτήσεις τους, κάτι που και οι δύο έκαναν λίγα λεπτά αργότερα.

Είναι σαφές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αντελήφθησαν εγκαίρως πως ο κ. Αθανασόπουλος δεν θα μπορούσε να προχωρήσει την αποκρατικοποίηση σημαντικών εταιρειών του Δημοσίου, ενώ κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη, και σε ό,τι αφορά τον κ. Μέργο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επεσήμαναν ότι η ποινική δίωξη ήταν απλώς μια αφορμή, καθώς η πραγματική αιτία ήταν οι δηλώσεις του για τον κατωτάτο μισθό στην Ελλάδα. Το «Εθνος» εκείνη την περίοδο σημείωνε ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο το κλίμα ήταν εξαιρετικά «βαρύ» για τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και πως η αποχώρησή του από την κυβέρνηση ήταν απλώς θέμα χρόνου.

Επιστολές

Τα δύο στελέχη αντέδρασαν με διαφορετικό τρόπο, κάτι που διεφάνη και μέσα από τις επιστολές παραίτησης που δημοσιοποίησαν. Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι «η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού», ενώ ο κ. Μέργος σημείωσε ότι παραιτείται μόνο για λόγους ευθιξίας και διευκρινίζει πως δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ και, ως εκ τούτου, δεν συμμετείχε ούτε στη λήψη της σχετικής απόφασης.

ΧΡ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Παρούσα σε όλες τις διαπραγματεύσεις

Εχει συμμετάσχει σε όλες τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις από την ημέρα που η Ελλάδα τέθηκε σε καθεστώς Μνημονίου.

Μάλιστα σε μια θυελλώδη σύσκεψη με την τρόικα πέρυσι τον Οκτώβριο λιποθύμησε παρουσία του… σκληρού Πολ Τόμσεν λόγω της έντασης των διαπραγματεύσεων.

Ο λόγος για την κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία με απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα αναλαμβάνει γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών στη θέση του παραιτηθέντος Γ. Μέργου και παράλληλα διατηρεί τη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κατά καιρούς τόσο ο Γ. Στουρνάρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας έχουν μιλήσει για τις… ατελείωτες ώρες δουλειάς της κ. Παπακωνσταντίνου και τη συμβολή της στην προσπάθεια συγκράτησης των κρατικών δαπανών.

Από το πρωί
«Μπαίνω στο Γενικό Λογιστήριο στις 8 το πρωί και βγαίνω τα μεσάνυχτα. Βλέπω τις κόρες μου μόνο το χάραμα, όταν ξυπνούν για το σχολείο. Ευτυχώς που ο μπαμπάς τους με στηρίζει», είχε αναφέρει η γενική γραμματέας σε συνέντευξή της στο «Εθνος της Κυριακής».

Η κυρία Παπακωνσταντίνου διαθέτει εμπειρία στα χρηματοοικονομικά ζητήματα, από την εποχή ακόμη που υπηρετούσε στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία των Βρυξελλών.

Διαβάστε το άρθρο «Το παρασκήνιο για τις αλλαγές κορυφής στο ΤΑIΠΕΔ» στην πηγή: ΕΘΝΟΣ του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ