Το «φάντασμα» της ΕΕΕΠ στην ειδησεογραφία γύρω από τα τυχερά παιχνίδια και γενικά την ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών διαβάζουμε ποικίλες απόψεις, αναλύσεις,
ειδήσεις και σχεδιασμούς… Γι’αυτό που δεν διαβάζουμε πουθενά – κυριολεκτικά – ούτε μια αράδα είναι για την ΕΕΕΠ.
Τελικά, μόνο η στήλη πρέπει να θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για τη λειτουργία της αγοράς.
Ο νομοθέτης που συνέταξε τον 4002/2011 αναφέρει τα αρχικά της ΕΕΕΠ σε εκατόν έντεκα (111) σημεία του γράμματος του νόμου! Σύμφωνα με το πνεύμα του, αυτή η πανίσχυρη και ανεξάρτητη (;) Αρχή θα ρυθμίσει την αγορά.
Κανείς ίσως δεν έχει καταλάβει ότι σκέτος ο νόμος, χωρίς τη λειτουργία της ΕΕΕΠ και τη σύνταξη του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων, είναι απλά σελίδες χαρτιού χωρίς ουσία…
Επί του παρόντος όμως το μόνο που έχουμε στα χέρια μας είναι ένας νόμος που δεν εφαρμόζεται και το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δίνει έδαφος για… κοκορομαχίες για όλους τους συντελεστές της αγοράς!
«Παίκτες» και παιχνίδια που εξαιρούνται από το νόμο συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται κανονικά. Τα όρια ηλικίας για τη συμμετοχή πολιτών στα τυχερά παιχνίδια (21 ετών) παραμένουν σε επίπεδο… θεωρίας στο διαδίκτυο και στο παιχνίδι στο έδαφος ισχύουν μόνο για τα επίγεια Καζίνο. Κανένας κρατικό έλεγχος, καμία ενέργεια εφαρμογής, πλην των γνωστών «πυροτεχνημάτων» γύρω από «συλλήψεις για παράνομα τυχερά παιχνίδια»!
Η τάδε καφετέρια είχε «20 υπολογιστές που μετατρέπονταν σε παράνομα παιχνιδομηχανήματα», το δείνα καφενείο που είχε «τρεις υπολογιστές σε on line σύνδεση και…», συνοδεύονται από τυμπανοκρουσίες τη στιγμή που όλοι συνομολογούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 150.000 παράνομα φρουτάκια στη χώρα. Επίσης, υπάρχουν τουλάχιστον 200 μαγαζιά στην επικράτεια που οι πελάτες τους παίζουν κανονικότατα από επίγεια φρουτάκια μέχρι ηλεκτρονικές ρουλέτες.
Αυτά τα μαγαζιά δεν χρειάζεται να περιμένουν, ούτε την ΕΕΕΠ, ούτε τους κώδικες που θα συγγράψει. Έχουν τους «αυτοφοράκηδες» και τη μια μέρα θα κλείνουν – την άλλη θα ανοίγουν.
Όμως, ο «νόμιμος» τζόγος και δη αυτός των «παιχνιδομηχανημάτων με οθόνη», για να μπορέσει να λειτουργήσει είναι υποχρεωμένος να περιμένει και τη δημιουργία της ΕΕΕΠ και των κανόνων που θα θεσπίσει. Μπορεί να ορίζεται μέσα στο νόμο ότι μέχρι τη δημιουργία της ΕΕΕΠ αυτή αντικαθίσταται από τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά, επί της ουσίας αυτό είναι ξεκάθαρα μια ντρίμπλα κάλυψης του τεράστιου κενού της απουσίας της.
Στην παρούσα φάση, αυτό που πέτυχε ο 4002/2011 είναι να δώσει νομικές «λαβές» σε όλα τα στρατόπεδα της αγοράς για να συνεχίζουν την ανεξέλεγκτη λειτουργία τους. Είτε είναι γνήσια παράνομη, είτε είναι «παρ ά ν ο μ η » των… εισαγωγικών, είτε νόμιμη των…εισαγωγικών, η ανεξέλεγκτη λειτουργία συνεχίζεται.
Το θράσος των περισσοτέρων ξεπερνά ακόμα και τα όρια της λογικής. Η επιλεκτική χρησιμοποίηση σημείων του νόμου βγάζει τους πάντες να έχουν ένα… κομματάκι δίκιο και, αντίστοιχα, φέρονται να νομιμοποιούνται στη διεκδίκηση κομματιών της πίτας του τζόγου. Στο μεταξύ, η «πίτα» συνεχίζει να μετρά τη συρρικνούμενη αξία της, καθώς μπαινοβγαίνει στους «φούρνους» των ένθεν και κείθεν συμφερόντων! Η στήλη δεν περίμενε τις προσφυγές και τις ενστάσεις για να εντοπίσει τα… τραγελαφικά σημεία του νόμου, με τις αντιφάσεις του, τις ασάφειές του, τις γενικότητές του και τις προχειρότητες στη διατύπωση του.
Γράφαμε γι’ αυτά από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια του «μαγειρέματος» του 4002/2011 όταν ο νόμος άλλαζε χέρια και γραφεία, χωρίς να επιτευχθούν τα στοιχειώδη: * 1) Εκκίνηση της αγοράς 2)Κοινοτική έγκριση 3) Είσπραξη χρημάτων από το κράτος 4) Θεσμικές δομές I προστασία πολιτών 5) Δίκαιη αγορά για τους καταναλωτές. Η σειρά που αναφέρονται μπορεί να είναι διαφορετική ως προς τη σημασία της, ανάλογα από την πλευρά που βλέπει κάποιος την Ελληνική Αγορά Τυχερών Παιχνιδιών.
Το θέμα του νόμου των τυχερών παιχνιδιών είναι η απόλυτη αντανάκλαση των… επιδόσεων που είχαν οι πολιτικοί μας τόσα χρόνια: «Πολύ μέλι και τηγανίτες τίποτα» που λέει και ο λαός! Λόγια του αέρα που μπήκαν σε χαρτιά κατάλληλα για περιτυλίγματα συμφερόντων, αλλά, από ουσία: Μηδέν εις το πηλίκον! Αυτό που (όλοι τους) δεν έχουν καταλάβει είναι ότι θέλουμε – δεν θέλουμε θα ακολουθήσουμε όχι μόνο τους Κοινοτικούς Νόμους, αλλά και θα «συμμορφωθούμε» ως συνήθως: Καθυστερημένα και βίαια! Μπορεί να αργήσουμε κι άλλο… Μπορεί ακόμα και να δούμε «φρουτάκια» να λειτουργούν χωρίς κανόνες και δομές. Πολλά ακόμα «μπορεί», καθώς οι Κοινοτικές αντιδράσεις είναι μεν ταχύτερες από το παρελθόν, αλλά, θέλουν τουλάχιστον 12 με 13 μήνες ακόμα για να ολοκληρωθούν. Και άλλους έξι μήνες για να… επιβληθούν.
Όταν όμως περάσει το διάστημα αυτό θα έχουμε νόμιμα και απολύτως ελεγχόμενα τυχερά παιχνίδια. Τόσο στο όνομα, όσο και στο ποιόν του παίκτη – καταναλωτή. Παράλληλα όλοι οι πάροχοι τυχερών παιχνιδιών θα υποχρεούνται σε κρατικούς ελέγχους που δεν θα μπλοκάρονται από εταιρικούς κανονισμούς.
Όλο αυτό το πλάνο γύρω από τα τυχερά παιχνίδια θα είναι ενιαίο σε έδαφος και διαδίκτυο.
Επίσης, οι πάροχοι τυχερών παιχνιδιών θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες αγοράς, σύμφωνους με τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού.
Βέβαια, αυτά όλα αλλάζουν και γίνονται όπως «βολεύουν» τους κυβερνώντες και αποφασίζοντες αν η χώρα μας φύγει από το ευρώ και επιστρέψει στην απομόνωση της δραχμής (ή όπως αλλιώς λέγεται το νέο νόμισμά μας), οπότε και θα μπορούμε να φτιάχνουμε ό,τι νόμους θέλουμε χωρίς να χρειαζόμαστε καμία Κοινοτική έγκριση.
Διαβάστε το άρθρο «Το «φάντασμα» της ΕΕΕΠ» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΙΖΕΑΚΟΥ στην πηγή: 1-2-Χ