Ικανοποιητικό κρίνεται, μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τις λιγοστές αποκρατικοποιήσεις που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Παρά τις αβεβαιότητες που «σκιάζουν» το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας -κυρίως λόγω της ελλιπούς προετοιμασίας αλλά και της οικονομικής και πολιτικής ρευστότητας που εκδηλώθηκε τους τελευταίους μήνες- σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα προσήλθαν, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο επενδύσεων στη χώρα μας.
Το πιο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, και μάλιστα προερχόμενο από το εξωτερικό, εντοπίζεται στα περιουσιακά στοιχεία μονοπωλιακού χαρακτήρα.
Η αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων προσέλκυσε τέσσερις επενδυτές από το εξωτερικό και τρεις από το εσωτερικό, οι οποίοι συνεργαζόμενοι μεταξύ τους υπέβαλαν τρεις διακριτές προτάσεις.
Πρόκειται για τις προσφορές των ΟΠΑΠ, Lottomatica (Ιταλία), Ιντραλότ και Scientific Games (ΗΠΑ), της Austrian Lotteries (Αυστρία) και την προσφορά της ιταλικής Sisal σε συνεργασία με τον Όμιλο Κοπελούζου.
Η πώληση των Κρατικών Λαχείων είναι πλέον ώριμη, δεδομένου ότι βρίσκεται στη β’ φάση υλοποίησης και θα πρέπει σύντομα οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.
Περισσότερο «εκρηκτικό» χαρακτηρίστηκε το ενδιαφέρον και για την επίσης μονοπωλιακού χαρακτήρα ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.
Συνολικά υποβλήθηκαν 17 διαφορετικές προτάσεις ενδιαφέροντος, προερχόμενες από 12 χώρες. Από το Κατάρ δεν υπήρξε ενδιαφέρον, παρόλο που στο παρελθόν κυβερνητικοί αξιωματούχοι της χώρας είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου ΔΕΠΑ.
Διαβάστε το άρθρο «Θετικό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις» στην πηγή: ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ