Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ «Τέλος τα στοιχήματα»

«Τέλος τα στοιχήματα»

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Ελληνίδες σε ηλικία σύνταξης αναφέρουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της εξάρτησής τους από τις ηλεκτρονικές μηχανές τζόγου, γνωστές και ως «πόκις», ως μορφή ψυχαγωγίας

Ο τζόγος παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στις τάξεις των διαφόρων εθνικών κοινοτήτων. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που δεν γεννιούνται στην Αυστραλία και μιλούν μια άλλη γλώσσα πέρα από την αγγλική, είναι πιο πιθανό να είναι «προβληματικοί παίκτες» από τους αντίστοιχους αγγλόφωνους.

Παρ’ ότι ο τζόγος ήταν παραδοσιακά ο τομέας των ηλικιωμένων Ελλήνων, που έπαιζαν τάβλι και χαρτιά στα καφενεία, το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο έντονο στις υποομάδες αυτής της κοινότητας. Η υπερβολική διαφήμιση των αθλητικών στοιχημάτων μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι ο τζόγος είναι κάτι φυσιολογικό, ότι ο αθλητισμός σχετίζεται με τις πιθανότητες και όχι με το παιχνίδι. Το 75% των εφήβων θεωρεί ότι ο τζόγος είναι φυσιολογικό μέρος του αθλητισμού (από το Victorian Responsible Gambling Foundation). Αυτή η ομαλοποίηση του τζόγου αποκλείει την έννοια της βλάβης.

Οι νέοι μετανάστες αναζητούν καταφύγιο στα τυχερά παιχνίδια για να ανακουφιστούν από την μοναξιά και το άγχος της επανεγκατάστασης στην καινούργια πατρίδα.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εθνικών Κοινοτήτων Βικτώριας (ECCV), ο τζόγος και γενικά τα τυχερά παιχνίδια γίνονται αντιληπτά ως μέρος της «αυστραλιανής» κουλτούρας και οι μετανάστες συχνά τα βλέπουν ως μέσο ένταξης στον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής. Επίσης, οι Ελληνίδες σε ηλικία σύνταξης αναφέρουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της εξάρτησής τους από τις ηλεκτρονικές μηχανές τζόγου, γνωστές και ως «πόκις», ως μορφή ψυχαγωγίας.

Σε πρόσφατη έρευνα του αυστραλιανού, ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού Beyond Blue, υποστηρίζεται ότι οι βλάβες που προκαλούνται από τα τυχερά παιχνίδια είναι «ισοδύναμου μεγέθους» με τις καταθλιπτικές διαταραχές και την κατάχρηση οινοπνεύματος. Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα με εκτεταμένες αρνητικές ψυχοκοινωνικές και σωματικές επιπτώσεις, που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την ευημερία.

Το κοινωνικό κόστος του τζόγου, συμπεριλαμβάνει έντονα αρνητικές προεκτάσεις για το οικογενειακό περιβάλλον, προβλήματα στις σχέσεις, ενδοοικογενειακή βία, συναισθηματική και ψυχολογική δυσφορία, κατάθλιψη και αυτοκτονία, και εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μόνο στη Βικτώρια. Μέσω πρόσφατης μελέτης διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, κάθε «προβληματικός τζογαδόρος» επηρεάζει έξι άλλους ανθρώπους στη ζωή του. Κάθε τζογαδόρος σε «μέτριο βαθμό κινδύνου» επηρεάζει άλλα τρία άτομα. Ακόμη και οι παίκτες σε «χαμηλό βαθμό κινδύνου» επηρεάζουν άλλο ένα άτομο. Επομένως, το κόστος και η βλάβη που προκαλείται από τα τυχερά παιχνίδια είναι πολύ πιο διαδεδομένα από ό,τι η βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών ή ορισμένες κυβερνήσεις παραδέχονται.

Ο εθισμός στον τζόγο εξελίσσεται σε μάστιγα για τη σύγχρονη οικογένεια και κοινωνία και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, ξεκινώντας από την πρόληψη, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες από τις συνέπειες αυτής της «κρυμμένης ασθένειας».

Η ντροπή και το στίγμα που συνδέονται με τον τζόγο αποτρέπουν πολλά άτομα από το να ζητήσουν και να δεχτούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του τζόγου. Η ΠΡΟΝΟΙΑ, θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται σε αυτό το αυξανόμενο κοινωνικό ζήτημα με την παροχή πολιτισμικά ευαίσθητων πληροφοριών στην Ελληνόφωνη κοινότητα.

ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΤΖΟΓΟΣ

Η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης κατά του τζόγου έχει ως στόχο να μας παρακινήσει να:
ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ – ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ – ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΜΕ

Σας προσκαλούμε στο φόρουμ της ΠΡΟΝΟΙΑΣ να μοιραστούμε τη συγκλονιστική εμπειρία μιας πρώην τζογαδόρου. Το φόρουμ θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα. Θα παρασχεθεί ελαφρύ γεύμα.

Το φόρουμ θα γίνει στο 7 Union St, Brunswick, την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 και ώρα: 10-11πμ

Για συμμετοχή ή πληροφορίες: (03) 9388 9998

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: ” «Τέλος τα στοιχήματα»” : στην πηγή:https://neoskosmos.com/el/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ