Καθόλου χρόνο δεν έχασαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και έσπευσαν να αξιοποιήσουν την «ευκαιρία» που τους έδωσε η κυβέρνηση, να προβάλλουν παράνομα, τυχερά παιχνίδια από τις οθόνες της τηλεόρασης.
Ηδη από την περασμένη Τετάρτη, ώρα 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, ο Alpha πρόβαλλε το «Puzzle TV», τυχερό παιχνίδι στο μοτίβο του παλαιότερου «βρες τη λέξη», βάζοντας πλέον με το «νόμο» τον τζόγο μέσα στα σπίτια των πολιτών και μετατρέποντας τις τηλεοπτικές οθόνες σε ένα απέραντο σκουπιδαριό.
Ο Alpha είχε εγκαίρως καταθέσει αίτημα, μέσω της οργανώτριας εταιρείας του παιχνιδιού τζόγου, στη νεοσύστατη Επιτροπή Εποιττείας και Ελέγχου Παιγνίων, η οποία βάσει των νέων ρυθμίσεων -και υποχρεωμένη να απαντήσει εντός επτά ημερών– παραχώρησε την άδεια.
Το εν λόγω τηλεπαιχνίδι, δίωρης διάρκειας, έχει προγραμματιστεί να προβάλλεται και τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχο αίτημα έχει κατατεθεί και για λογαριασμό του ΕChannel, πρώην 902 του ΚΚΕ.
Για τον όμιλο Ant-Ι – Μακεδονία TV, ο οποίος διέπρεψε στο παρελθόν με τα τηλεπαιχνίδια τζόγου, τα πράγματα είναι ευκολότερα, καθώς δεν έχει ανάγκη να συνεργάζεται με εξειδικευμένες εταιρείες, αφού έχει ιδρύσει τη δική του, γι” αυτόν τον σκοπό.
Το νέο δώρο της κυβέρνησης στους καταρρέοντες από τα χρέη τηλεοπτικούς σταθμούς είναι το δικαίωμα να εκτεθειμένοι οι αφελείς, οι ανήλικοι και οι ηλικιωμένοι τηλεθεατές προβάλλουν «τυχερά παιχνίδια», τα οποία μπορούν να τους αφήνουν υψηλά έσοδα.
Πόσο υψηλά; Σύμφωνα με αγωγή που κατέθεσε στα μέλη του ΕΣΡ εταιρεία διοργάνωσης τέτοιων παιχνιδιών (στην ελληνική τηλεοπτική αγορά κυκλοφορούν η γερμανική «Torna», και η «Topazi») προκειμένου να τα εκφοβίσει και να σταματήσουν να επιβάλλουν πρόστιμα, τα διαφυγόντα έσοδα της εταιρείας ανέρχονται σε 79.000 ευρώ την ημέρα, μόνο από το τηλεπαιχνίδι «Boeing» που προβαλλόταν στον Alpha. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα τηλεπαιχνίδια αναμεταδίδονταν από δεκάδες περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και κάνει τον λογαριασμό, μπορεί να βρει ότι τα διακινούμενα ποσά είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Από τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, τα οποία κερδίζουν οι εν λόγω εταιρείες από κοινού με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, το Δημόσιο λαμβάνει μόνο τον… ΦΠΑ! Κι αυτό γιατί, εκτός από την αναστολή της απαγόρευσης των τυχερών παιχνιδιών στην TV, η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης αναστέλλει και την υποχρέωση καταβολής 30% υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου επί του μικτού κέρδους που αφορά τα ποσά τα οποία προέρχονται από τη δραστηριότητα αυτή.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, τα τηλεπαιχνίδια τζόγου επιτρέπονται και το 30% δεν καταβάλλεται έως ότου δημοσιευθεί ο Κανονισμός Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων. Όμως ο Κανονισμός είναι ήδη έτοιμος από το πρώτο εξάμηνο του 2013, όπως προέκυψε από τη μικτή επιτροπή στην οποία συμμετείχαν μέλη του ΕΣΡ και μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, ο οποίος αναμενόταν να επικυρωθεί με νόμο. Αντί της επικύρωσης του Κανονισμού όμως, τα μέλη της επιτροπής είδαν έκπληκτα την κυβέρνηση να απελευθερώνει τα τυχερά παιχνίδια στην τηλεόραση.
Παχέντα από Γερμανία ο τηλεοπτικός τζόγος Με ονομασίες όπως «Call for Cash», «Night Quiz», «Boeing», «Play & Win» «Τηλεκύβος», «Puzzle», «TV Quiz» κ.ά., τα τηλεπαιχνίδια τζόγου προβάλλονται, στις μεταμεσονύκτιες ώρες κυρίως, από μεγάλα κανάλια όπως ο Alpha και παλαιότερα ο ΑΝΤ-1 και ο Μακεδονία TV, αλλά και σε δεκάδες περιφερειακά. Το τηλεπαιχνίδι καλεί τους τηλεθεατές να «βρουν τη λέξη» ανασυνθέτοντας τη σειρά γραμμάτων και να κερδίσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ. Οι πιθανότητες κέρδους, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώνει ο Alpha, είναι 1/5.000.
Το ΕΣΡ τα έχει χαρακτηρίσει ως «τυχερά παιχνίδια», αφού η επιτυχία δεν εξαρτάται από τις δεξιότητες ή γνώσεις των συμμετεχόντων, αλλά από την τύχη να επιλεγείς ανάμεσα σε πολλούς να απαντήσεις. Η συμμετοχή σε αυτό εξαρτάται από τους χειριστές της εκπομπής και μάλιστα με τρόπο αθέμιτο, σύμφωνα με το ΕΣΡ.
Όσοι δεν επιλεγούν να βγουν στον αέρα. έχουν καταβάλει το κόστος του τηλεφωνήματος υψηλής χρέωσης όσες φορές καλέσουν.
Τελευταίως ο Αnt1, προκειμένου να αποσοβήσει τον χαρακτηρισμό ως τυχερό παιχνίδι προβάλλει το «TV Quiz» με την ένδειξη ότι κερδίζει «ο πιο γρήγορος».
Τα περισσότερα από τα τηλεπαιχνίδια τζόγου αποτελούν «πατέντα» γερμανικής εταιρείας, γυρίζονται σε στούντιο στη Γερμανία (οι παρουσιάστριες συχνά δεν μιλούν καν σωστά ελληνικά) και μεταδίδονται ζωντανά μέσω σύνδεσης στα ελληνικά κανάλια, τα οποία κερδίζουν είτε α) από την παραχώρηση της ζώνης τους στη γερμανική εταιρεία είτε β) από τα κέρδη των Γερμανών είτε γ) και από τα δύο, σε περίπτωση μεγάλων καναλιών υψηλής τηλεθέασης.
Το ΕΣΡ εφαρμόζοντας τον νόμο έχει λάβει περί τις 50 καταδικαστικές αποφάσεις για κανάλια της Αθήνας και της περιφέρειας, με συνολικά πρόστιμα που φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ. Η προβολή των τηλεπαιχνιδιών τζόγου σταμάτησε τον περασμένο Απρίλιο για να ξεκινήσει αυτές της μέρες και με τη «σφραγίδα» του νόμου.
Έντονες αντιδράσεις από κοινωνικούς φορείς και κόμματα
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των Ενώσεων του Τύπου και των ΜΜΕ, αλλά και του πολιτικού κόσμου, στο νέο δώρο της κυβέρνησης στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «με την προωθούμενη διάταξη δίνεται άλλο ένα δώρο στη διαπλοκή συνεχίζοντας το «δούναι και λαβείν» για την πολιτική υποστήριξη που αυτή προσφέρει στην καταρρέουσα μνημονιακή κυβέρνηση, προσφέροντας μάλιστα αυτό το δώρο με το αζημίωτο, καθώς δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία, την ίδια στιγμή που υπερφορολογούνται τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
* Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απελευθέρωση του τηλεοπτικού τζόγου, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση απελευθερώνει τη μετάδοση παιχνιδιών τζόγου όταν είναι γνωστό ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης ο τζόγος θεωρείται διεθνώς οικονομικός κίνδυνος για τους πολίτες».
• Η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας σημειώνει ότι «νομιμοποιείται η αδίστακτη εκμετάλλευση της ανθρώπινης απελπισίας, σε μια περίοδο που οι’Ελληνες είναι βυθισμένοι στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση».
* Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές Γ.
Δημαράς και Γ. Αβραμίδης στον υπουργό Μεταφορών, με την οποία ζητούν να μάθουν το λόγο για τον οποίο επετράπη η προβολή τυχερών παιχνιδιών και ποια είναι η μείωση των εσόδων για το Δημόσιο. Επίσης εάν έχουν εισπραχθεί τα πρόστιμα ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλει το ΕΣΡ στα κανάλια.
Τα τυχερά παιχνίδια, το πορνό και το αλκοόλ W, Η εκμετάλλευση υπηρεσιών τζόγου, όπως και το πορνό ή η πώληση αλκοόλ, είναι νόμιμες δραστηριότητες και επιτρέπονται, όμως υπό όρους και περιορισμούς.
Η πορνογραφία επί παραδείγματι (σε Βιβλία, περιοδικά, dvd κ.λπ.) είναι ελεύθερη, όμως διακινείται σε συγκεκριμένους χώρους. Απαγορεύεται να διακινείται, ας πούμε, μέσω εφημερίδων, όπως γινόταν παλαιότερα, όταν dvd σκληρού πορνό διακινούνταν ως ένθετα σε εφημερίδες του Τράγκα, του Λιάτσου, τη «Βραδυνή» κ.ά.
Με παρέμβαση του εισαγγελέα πριν από μερικά χρόνια, το σκληρό πορνό έφυγε από τα περίπτερα και επέστρεψε στον χώρο του, στα ειδικά καταστήματα και στα σεπαρέ των dvd club.
Το ίδιο ισχύει και για την πώληση αλκοόλ. Σερβίρεται σε όλους εκτός εάν είναι νεότεροι από 17 χρόνων. Με τα τυχερά παιχνίδια συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Επιτρέπονται μόνο σε ειδικούς χώρους, στα καζίνα και σε ειδικές λέσχες. Πριν από μια δεκαετία είχε γίνει μεγάλη φασαρία για τα «φρουτάκια», ένα παιχνίδι τύχης που είχαν ορισμένα καφενεία, και με παρέμβαση της Δικαιοσύνης αποσύρθηκαν.
Σήμερα, η κυβέρνηση απελευθερώνει τον τζόγο, όχι για τα καφενεία, αλλά για μέσα στα σπίτια μας. Η τηλεόραση επιβαρύνεται με σκουπίδια και μάλιστα με «τοξικά» σκουπίδια, στα οποία είναι εκτεθειμένοι όχι μόνο αφελείς τηλεθεατές, αλλά και μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Με ένα και μοναδικό στόχο: να διασωθούν τα κανάλια.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο ««Success story» και στον τηλεοπτικό τζόγο” στην πηγή : ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ