Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, έκανε τη Δευτέρα «πυροσβεστική» παρέμβαση στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια», επισημαίνοντας ότι θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των βουλευτών.
«Αλίμονο αν δεν γίνεται συζήτηση και δεν ακούγονται όλες οι απόψεις» δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ρόλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων είναι να επεξεργάζονται τα νομοσχέδια, με στόχο τη βελτίωσή τους.
«Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα για το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια είναι να επεξεργαστεί σε συγκεκριμένες διατάξεις, λαμβανομένων υπόψη των παρατηρήσεων που εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον αρμόδιο ΚΤΕ την περασμένη εβδομάδα, να βελτιωθεί και στη συνέχεια να έρθει ξανά στον ΚΤΕ και να πάρει το δρόμο του προς την Ολομέλεια της Βουλής» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής.
Τόνισε δε ότι εάν οι βουλευτές τόσα χρόνια ασχολούνταν με την ουσία της πολιτικής, όπως κάνουν τώρα, τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα σήμερα και πως αν, στα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή, οι βουλευτές της ΝΔ έδειχναν τέτοιου είδους συμπεριφορές, τότε σίγουρα δεν θα ήταν ανεξέλεγκτη η τότε κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής δεν θα έλεγε στον υπουργό του: «Άσ’ το για αργότερα».
Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θα αναλάβει κάποια πολιτική πρωτοβουλία ώστε να εκτονωθεί η ένταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα εκτόνωσης της ΚΟ» και υπογράμμισε ότι είναι επιβεβλημένο οι βουλευτές να εκφράζουν τις αγωνίες των πολιτών μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο οικονομικό και πολιτικό κλίμα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υπάρχει στοχοποίηση του υπουργού Οικονομικών και πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν πως η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη οικονομική πραγματικότητα που επιδέχεται μιας πρωτόγνωρης οικονομικής πολιτικής.
Για το τι θα συμβεί αν δεν ψηφίσουν οι βουλευτές κρίσιμα νομοσχέδια, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για «θεωρητική» ερώτηση και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει εκτεταμένες δημόσιες συζητήσεις, οι υπουργοί ακούν τους βουλευτές, εξηγούν και ενημερώνουν για την κυβερνητική πολιτική και τη συμπληρώνουν.
«Υπήρξε πραγματικά μια πολύ έντονη συζήτηση και διατυπώθηκαν παρατηρήσεις επί ενός νομοσχεδίου. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι να φτάσουμε στο ότι θα πέσει η κυβέρνηση υπάρχει χάος» τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο γραμματέας της ΚΟ, Βασίλης Έξαρχος.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας Έλληνας πολίτης, ο οποίος δεν ξέρει ότι υπάρχει παράνομος τζόγος στη χώρα και υπάρχει και διαφυγή. Διακινούνται τεράστια ποσά και μάλιστα το κράτος δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ. Τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά σε αυτό το φαινόμενο και να πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στη χώρα;» διερωτήθηκε.
Υποστήριξε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει σκέψη να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους διαφωνούντες υποστήριξε -μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα, χωρίς να υπάρχει οικονομικό όφελος.
Δίκαιη χαρακτήρισε την αντίδραση των βουλευτών ο Απόστολος Κακλαμάνης. «Δεν είναι απαραίτητο να έχει πάντοτε δίκιο η κυβέρνηση ή ο υπουργός. Τα ‘φρουτάκια’ δεν χρειάζονται» είπε στον Real FM.
Στήριξη στον υπουργό Οικονομικών από τον Νάσο Αλευρά: «Στο εξωτερικό ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχοντας χειριστεί όλη αυτή την μεγάλη ελληνική κρίση, είναι ένα πρόσωπο πάρα πολύ αποδεκτό και οπωσδήποτε ένα πρόσωπο που εμπιστεύονται πολύ και οι πιστωτές μας και το Εcofin. Νομίζω ότι θα είναι άδικο να φορτώσουμε στον υπουργό το σταυρό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα για πολλά χρόνια» δήλωσε στη ΝΕΤ.
Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για «πρωτόγνωρο ρεζιλίκι» της κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε «μνημείο προχειρότητας» το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια και πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι αντίθετη στην ανεξέλεγκτη επέκταση της αγοράς τυχερών παιγνίων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η πρόταση μομφής είναι ένα όπλο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από το κόμμα όταν αυτό το κρίνει απαραίτητο.
ΠΗΓΗ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10