Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Σε βίλες τα… πρακτορεία παράνομου στοιχήματος

Σε βίλες τα… πρακτορεία παράνομου στοιχήματος

από
Μόνο 4 λεπτά

Πέντε καλοκουρδισμένα «εργοστάσια» παράνομου διαδικτυακού τζόγου που παρήγαγαν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ είχε στήσει κύκλωμα Ταϊβανέζων σε ενοικιαζόμενες βίλες, που η καθεμία κόστιζε 6.000 ευρώ το μήνα.

Τα τηλεφωνικά κέντρα, που είχαν στήσει οι δεκαοκτώ αρχηγοί της οργάνωσης στο εσωτερικό των πολυτελών μεζονετών σε Εκάλη, Κηφισιά, Διόνυσο, Ανάβυσσο και Βούλα, δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν τους σύγχρονους χώρους εργασίας μεγάλων εταιριών. Οι εργαζόμενοι από την Ταϊβάν αμείβονταν με 100 ευρώ μεροκάματο και δεν είχαν δικαίωμα να βγαίνουν από τις βίλες αν δεν έδινε τπ συγκατάθεσή του ένας από τους αρχηγούς. Δέχονταν επί 24ώρου βάσεως μέσω περίπου δέκα ιστοσελίδων που είχαν στήσει ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά τζογαρίσματα παικτών -κυρίως από την Ασία- για αθλητικές αναμετρήσεις μπέιζμπολ, γκολφ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

Άβατο…

Η έρευνα για το «ξήλωμα» του κυκλώματος ξεκίνησε όταν ένας πολίτης έδωσε στην Αστυνομία την πληροφορία ότι άνδρας ασιατικής καταγωγής, ο οποίος νοίκιασε για μόλις τέσσερις μήνες βίλα έναντι 24.000 ευρώ, εμφάνιζε παράξενη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, δεν επέτρεπε σε κανέναν (κηπουρούς, εργάτες) να εισέρχεται στο εσωτερικό της οικίας και του προαυλίου, όπως γινόταν με όλους τους προηγούμενους ενοικιαστές για τπ συντήρηση της έπαυλης. Η παράξενη συμπεριφορά κίνησε το ενδιαφέρον της Ασφάλειας, που ξεκίνησε να παρακολουθεί την οικία, με αποτέλεσμα να φτάσει στα ίχνη και των υπόλοιπων κρησφύγετων.

Ο πρώτος που συνελήφθη για εμπλοκή στην υπόθεση είναι ένας Έλληνας μεσίτης από την Αθήνα, ο οποίος φέρεται από την Αστυνομία να είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε, με εντολή των Ταϊβανέζων «αρχηγών», να βρει τις βίλες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να στηθούν οι «χώροι εργασίας». Ο μεσίτης φέρεται να φρόντιζε να νοικιάζει την καθεμία από τις πέντε μεζονέτες για ένα 6μηνο, καθώς τα «εργοστάσια» του τζόγου μετακόμιζαν συνέχεια για να μη γίνονται αντιληπτά από τις Αρχές. Κατηγορούμενη είναι και η μητέρα του με την κατηγορία ότι αναλάμβανε να διευκολύνει τους Τάίβανέζους να εκδίδουν ΑΦΜ ως φυσικά πρόσωπα.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» η μητέρα του μεσίτη κ. Δέσποινα Γεράκη παρουσιάζει μία τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή της Αστυνομίας: «Μας βρήκαν μέσω Ιντερνετ. Διατηρούμε μεσιτικό γραφείο στον Άγιο Ιωάννη. Ο γιος μου δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Εμένα βρήκαν οι Ταϊβανέζοι και μου ανέθεσαν να τους βρω πέντε σπίτια προς ενοικίαση. Το λάθος μου ήταν ότι ήμουν καλή και ήθελα να τους εξυπηρετήσω. Τους βρήκα εργάτες για το σπίτι και τους βοήθησα στην έκδοση ΑΦΜ γιατί δεν ήξεραν τη διαδικασία στην Ελλάδα. Όταν τους είχε ρωτήσει ο γιος μου τι τα θέλουν τα σπίτια του είπαν ότι ασχολούνται με το ιντερνετικό gaming και όχι με παράνομο στοιχηματισμό. Η Αστυνομία του απέσπασε δήλωση ότι γνώριζε τι γινόταν χωρίς αυτό να ισχύει. Είχα συνεννοηθεί με δύο-τρεις Τάίβανέζους για τις ενοικιάσεις. Ήταν ευγενικοί και καλοπληρωτές. Δεν ήξερα τι δουλειά έκαναν».

Η πρώτη έφοδος των αστυνομικών έγινε στις 21 Ιουλίου 2016 σε μεζονέτα στην Κηφισιά. Μόλις τα περίπου 27 μέλη του κυκλώματος αντιλήφθηκαν την παρουσία της Αστυνομίας άρχισαν να καίνε στο τζάκι σημειώσεις και να σπάνε τα λάπτοπ που περιείχαν ευαίσθητα στοιχεία για τη δραστηριότατα τους. Αρμόδιοι αξιωματικοί περιγράφουν τη βίλα της Κηφισιάς ως Στα πολυτελή πρακτορεία… οι εξωτερικοί χώροι ελέγχονταν από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, τα τζάκια ήταν συνέχεια αναμμένα για να καούν έγγραφα, τα παράθυρα ήταν καλυμμένα.

Επίσης, είχαν τοποθετήσει σύγχρονο ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό και δέχονταν μέσω περίπου δέκα ιστοσελίδων τζογαρίσματα παικτών για αγώνες μπέιζμπολ, γκολφ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου, μια σύγχρονη «εταιρία» με… πινελιές πολυτέλειας, όπως πισίνες. Οι εξωτερικοί χώροι ελέγχονταν από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, τα τζάκια ήταν συνέχεια αναμμένα για να καούν έγγραφα σε περίπτωση εφόδου της ΕΛ.ΑΣ., τα παράθυρα ήταν καλυμμένα για να μην έχουν οπτική επαφή οι γείτονες, ενώ στους εσωτερικούς χώρους είχαν τοποθετήσει στους τηλεφωνικούς θαλάμους των εργαζομένων ειδικά ηχομονωτικά αφρολέξ για τη μείωση των θορύβων. Επίσης, είχαν τοποθετήσει ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό με συσκευές σταθερής τηλεφωνίας, σύνδεση στο Διαδίκτυο, tablets, ασύρματους πομποδέκτες επικοινωνίας (walkie talkie) και δημοσιογραφικές συσκευές καταγραφής ήχου.

Το κύκλωμα, για συμμετοχή στο οποίο συνελήφθησαν συνολικά 127 άτομα, είχε ξεχωριστό τμήμα προώθησης των υπηρεσιών του που δεν σχετίζονταν με πονταρίσματα σε αθλητικές αναμετρήσεις. Ταϊβανέζοι, χωρισμένοι σε βάρδιες, πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές κλήσεις σε πιθανούς πελάτες, κυρίως σε χώρες της Ασίας, με σκοπό να τους πείσουν να συμμετάσχουν σε παιχνίδια καζίνο μέσω ιστοσελίδων που διατηρούσαν με ηλεκτρονικά «φρουτάκια», πόκερ και ρουλέτες. Οι καταθέσεις των χρημάτων για στοιχηματισμό και οι αποδόσεις κερδών στους παίκτες πραγματοποιούνταν μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε χώρες της Ασίας.

Δύο χρόνια

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, οι Ταϊβανέζοι ήρθαν από την πατρίδα τους στην Αθήνα πριν από περίπου δύο χρόνια για να στήσουν την επιχείρησή τους.Και αυτό διότι γνώριζαν ότι στην Ταϊβάν οι ποινές για παράνομο στοιχηματισμό είναι εξαντλητικές, σε αντίθεση με την Ελλάδα που υιοθετεί ηπιότερη αντιμετώπιση των παρανομούντων. Το πλεονέκτημα που προσέφεραν στους πελάτες τους και τους έκανε ελκυστικούς είναι ότι επέτρεπαν τα «μονά αποδεκτά» παιχνίδια (δηλαδή τζογάρισμα σε ένα μόνο αγώνα) σε αντίθεση με τις περισσότερες στοιχηματικές εταιρίες που δέχονται στοιχήματα για παραπάνω από δύο ή τρεις αναμετρήσεις.

Από τη στιγμή που έφτασαν στην Αθήνα μέχρι σήμερα είχαν αλλάξει συνολικά δεκαεπτά μεζονέτες χωρίς να γίνει αντιληπτή η δράση τους. Αυτό που διερευνούν οι ελληνικές Αρχές και η Interpol είναι το κατά πόσο εμπλέκονται οι συλληφθέντες σε εκβιάσεις προσώπων που ζουν στην Ασία, καθώς έχουν εντοπιστεί στις βίλες σημειώσεις που παραπέμπουν σε τέτοιου είδους αδικήματα. Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο συνεργασίας τους με αξιωματούχο στην Ταϊβάν, ο οποίος μπορεί να τους εξυπηρετούσε σε διάφορες δουλειές τους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση.

Διαβάστε το άρθρο “Σε βίλες τα… πρακτορεία παράνομου στοιχήματος” του Αλέξανδρου Καλαφάτη στην πηγή “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ