Κατακραυγή για το άνοιγμα της αγοράς του τζόγου δέχεται η κυβέρνηση και κυρίως το υπουργείο Οικονομικών, που έχει την ευθύνη για το σχετικό νομοσχέδιο, σε μία εποχή που τα χρήματα, όχι μόνο δεν περισσεύουν, αλλά δεν υπάρχουν.Τα σχόλια, που διατυπώνουν έλληνες πολίτες στο πλαίσιο της δεύτερης, ολιγοήμερης αυτή τη φορά, διαβούλευσης (ξεκίνησε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011),… είναι καυστικά και συγκεντρώνουν το θυμό των ανθρώπων, που βλέπουν να προστίθεται στην υφιστάμενη αγορά τζόγου, 30.000 παιγνιομηχανές και μέχρι 50 άδειες διαδικτυακού στοιχήματος, γεγονός που μαθηματικά λειτουργεί εις βάρος των πολλών.
Οι πολλοί είναι φυσικά οι παίκτες των τυχερών παιχνιδιών, που συνήθως βγαίνουν χαμένοι, ενώ ωφελούνται οι εταιρείες που κατασκευάζουν, πουλάνε, συντηρούν τον εξοπλισμό και εκμεταλλεύονται τις παιγνιομηχανές. Μόνο το κομμάτι του εξοπλισμού, δηλαδή της προμήθειας των ηλεκτρονικών μηχανών (τυχερών και ψυχαγωγικών), αποτελεί μια αγορά αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, και η οποία σχεδόν θα μονοπωληθεί από ξένες εταιρείες (ορισμένοι από εκείνους που έχουν στείλει σχόλια στη διαβούλευση ανεβάζουν το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς στα 500 εκατ. ευρώ).
Στους κερδισμένους ανήκει βέβαια και το ελληνικό Δημόσιο, που στο άνοιγμα της αγοράς του τζόγου ποντάρει να εισπράξει έσοδα, τόσο από την αδειοδότηση των εταιρειών, τα τέλη λειτουργίας και από τους φόρους που θα επιβάλει (6% επί των εσόδων, ποσοστό που οι παίκτες και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θεωρούν υψηλό, σύμφωνα με τα σχόλιά τους).
Η κυβέρνηση απέκτησε ακόμα έναν εχθρό, τους ιδιοκτήτες internet cafe, καθώς επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία των καταστημάτων. Η κυβέρνηση, πάντως, ανοίγει την αγορά για τους εξής λόγους:
1 Υπό το πρόσχημα ότι η Ελλάδα τιμωρείται με πρόστιμο κάθε μέρα για την απαγόρευση των τυχερών παιχνιδιών (κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς το πρόστιμο επιβάλλεται, όχι λόγω της απαγόρευσης των τυχερών παιχνιδιών, αλλά των ψυχαγωγικών παιγνίων, δηλαδή των παλιών «ηλεκτρονικών», που κάποιοι επιτήδειοι τα μετέτρεπαν παρανόμως σε τυχερά).
2 Να ρυθμίσει την αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος, που αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς, χωρίς το Δημόσιο να εισπράττει μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ.
3 Να νομιμοποιήσει τον παράνομο τζόγο, είτε σε κρυμμένα στέκια είτε στο Διαδίκτυο και…
4 Να εισπράξει 700 εκατ. ευρώ το 2011 (500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την έκδοση των σχετικών αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων) και 500 εκατ. ευρώ το 2012.
Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ