O βασικότερος στόχος σήμερα για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας) θα πρέπει να είναι αρχικά η εξυγίανσή του και στη συνέχεια να εξεταστεί το ενδεχόμενο πώλησής του, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Α. Ζαχαρής, μιλώντας στη «Ν».
Ο κ. Ζαχαρής σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πώληση του οργανισμού εξηγεί πως «o ΟΔΙΕ αποτελεί έναν Οργανισμό που εδώ και πολλά χρόνια έχει προβληματίσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις και δεν είναι η πρώτη φορά που επικρατούν σενάρια για ενδεχόμενη πώλησή του».
Ο ίδιος εξηγεί πως ενώ ο Οργανισμός εμφανίζει σήμερα ζημιές, οι οποίες διαμορφώνονται σε περίπου 26 εκατ. ευρώ, στόχος της νέας διοίκησης είναι η άμεση εξυγίανσή του κυρίως μέσω της μείωσης του κόστους λειτουργίας.
Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο Οργανισμός, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 27% στα 127 εκατ. ευρώ από 178 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο ένα χρόνο νωρίτερα, περιόρισε τις λειτουργικές ζημιές σε 6,4 εκατ. ευρώ από 6,6 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ η καλύτερη διαχείριση είναι πρωταρχικός στόχος της νέας διοίκησης του ΟΔΙΕ και, όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζαχαρής, αυτό θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση του κόστους λειτουργίας.
Αρχικά το προσωπικό έχει μειωθεί, καθώς 150 άτομα αποχώρησαν οικειοθελώς, ενώ γίνεται καλύτερη διαχείριση και του εποχιακά απασχολούμενου προσωπικού που φθάνει περίπου τα 600 άτομα. Η διεξαγωγή δυο ιπποδρομιών την εβδομάδα από τρεις θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου μείωσης των λειτουργικών δαπανών, ενώ η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων αναμένεται να τονώσει σημαντικά τα έσοδα του Οργανισμού.
Νέες δραστηριότητες
Ο ΟΔΙΕ προχώρησε πριν από λίγο καιρό σε συνεργασία με τις γαλλικές ιπποδρομίες PMU, δίνοντας τη δυνατότητα στους Ελληνες παίκτες να στοιχηματίζουν και σε αγώνες εκτός των ελληνικών συνόρων.
Από τις δυο πρώτες εβδομάδες αυτής της συνεργασίας τα μηνύματα είναι αρκετά ελπιδοφόρα, καθώς όπως δηλώνει ο κ. Ζαχαρής τα έσοδα έφθασαν συνολικά τα 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 2 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο. Παράλληλα ο Οργανισμός βρίσκεται σε συνομιλίες και με τις βρετανικές ιπποδρομίες προκειμένου να προχωρήσει και εκεί σε μια στενή συνεργασία.
Σε ό,τι αφορά τα πρακτορεία ο ΟΔΙΕ προχώρησε στην εκχώρηση πενήντα νέων αδειών στην επαρχία, σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ που δεν διέθεταν μέχρι σήμερα το ιπποδρομιακό στοίχημα. Σήμερα περίπου 430 πρακτορεία του ΟΠΑΠ σε ολόκληρη την Ελλάδα παρέχουν τη δυνατότητα ιπποδρομιακού στοιχήματος και η προμήθειά τους διαμορφώνεται σε περίπου 6% επί του τζίρου.
Στο προσεχές διάστημα η διοίκηση του Οργανισμού σκοπεύει να προχωρήσει στην εκχώρηση και νέων αδειών με τεχνοκρατικά κριτήρια, επιλέγοντας δηλαδή πρακτορεία που είναι πιο σύγχρονα και σε καταλληλότερα σημεία.
Ο ΟΔΙΕ έχει αναπτύξει 18 ιπποδρομιακά στοιχήματα, τα οποία μέσω ειδικού Online μηχανογραφικού συστήματος οι φίλιπποι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τα πιθανά κέρδη στην περίπτωση της επιτυχίας του στοιχηματισμού τους. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι το 80% του τζίρου του ιπποδρομιακού στοιχήματος επιστρέφει ως κέρδος στους φίλιππους.
Σημειώνεται ότι ο ΟΔΙΕ ιδρύθηκε το 1968 υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του υφυπουργείου Πολιτισμού αρμόδιου σε θέματα αθλητισμού, ενώ ο Ιππόδρομος στην Ελλάδα άρχισε τη λειτουργία του στο Φαληρικό Δέλτα το 1925. Από το 1999 ο ΟΔΙΕ μετατράπηκε και λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, με μοναδικό μέτοχο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και συνεχίζει να εποπτεύεται από το υφυπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού.
Ακίνητα
Στους βασικούς στόχους της νέας διοίκησης είναι, μεταξύ άλλων, η εκμετάλλευση στο μέγιστο βαθμό του νέου Ιπποδρόμου Αθηνών που βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής και ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2003, ενώ διαθέτει τις πιο μεγάλες και σύγχρονες εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το έργο αναπτύχθηκε σε μια έκταση 2.117 στρεμμάτων στη θέση Μερέντα ανατολικά του Μαρκόπουλου Αττικής. Στο πλαίσιο αποτελεσματικής εκμετάλλευσης του εν λόγω χώρου, η διοίκηση του Οργανισμού προχώρα στην πλήρη ανακατασκευή του στίβου.
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν κεντρικό πενταώροφο κτήριο συνολικής έκτασης 30.570 τ., που φιλοξενεί μεταξύ άλλων κερκίδες 8.000 θεατών, αίθουσες αναψυχής, εστιατόρια, bars, καθιστικά, αίθουσες εκδηλώσεων, τρεις αίθουσες στοιχημάτων, 12 ενοικιαζόμενες σουίτες, πάρκινγκ 5.000 θέσεων και κτηνιατρική κλινική με υπερσύγχρονες παροχές.
Παράλληλα ο Οργανισμός κατέχει έκταση αρκετών στρεμμάτων στην Ανάβυσσο, αλλά και στην Κοπαΐδα.
Μ. ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ