Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Πρωτοποριακό ερωτηματολόγιο για τον διαδικτυακό τζόγο παρουσιάστηκε στο elife

Πρωτοποριακό ερωτηματολόγιο για τον διαδικτυακό τζόγο παρουσιάστηκε στο elife

από
Μόνο 3 λεπτά

Πρωτοποριακό εργαλείο-ερωτηματολόγιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Π. Αλεξόπουλο και την  Δρα. Χαρωνιτάκη (κεντρική φωτό), στο 5ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο elife, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23/26 Ιουνίου 2016 στη λίμνη Πλαστήρα από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, αποσπώντας θετικές κριτικές.

Την Θεματική Τράπεζα που αφορούσε τον Διαδικτυακό Τζόγο συντόνισε ο κ. Π. Αλεξόπουλος (αναλυτικά το ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο εδώ). Συμμετείχαν επίσης ως προσκεκλημένοι ομιλητές ο Πρόεδρος του τμήματος οργάνωσης και διοίκησης αθλητισμού κ. Αντώνης Τραυλός, ο διευθυντής του μεταπτυχιακού τμήματος καθηγητής   κ .Θάνος Κριεμάδης όπως επίσης και  ο παιδοψυχίατρος   κ. Φλώρος.

Όπως τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Επίκουρος Καθηγητής  κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, με εξειδικευμένα τμήματα όπως το Τμήμα Διαχείρισης και Οργάνωσης Αθλητισμού, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν θεωρητική και πρακτική κατάρτιση σε επαγγελματίες του χώρου ενώ η ερευνητική τους δραστηριότητα μπορεί να υποστηρίξει ιδιαίτερα τη χάραξη στρατηγικών αντιμετώπισης σειράς θεμάτων που άπτονται της αγοράς τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα όπως κοινωνιο-ψυχολογικοί παράγοντες, διοικητικά και οικονομικά στοιχεία, εκπαίδευση επαγγελματιών, στρατηγική διαμόρφωσης υπεύθυνου στοιχηματισμού και εν γένει στη διαμόρφωση μακροχρόνιας στρατηγικής στο αντικείμενο των ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων.

Ο ρόλος των παραγόντων της αγοράς στη διασφάλιση της τήρησης του κανονιστικού πλαισίου και της προστασίας των παικτών-πελατών από παραπλανητικές διαφημίσεις και παθογένειες που προκαλεί η προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παίγνια είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η υπεύθυνη και νόμιμη επιχειρηματική δραστηριοποίηση των παρόχων τυχερών παιγνίων και η συνεχής συνεργασία τους με τους αρμόδιους φορείς του κράτους και του αθλητισμού διασφαλίζουν τόσο τον υγιή ανταγωνισμό όσο και την επιχειρηματική ανάπτυξη του κλάδου πάντα με σεβασμό στα δικαιώματα του παίκτη-καταναλωτή.

Μπορεί έτσι να διαμορφωθεί ένα συμπαγές αξιόπιστο μέτωπο αντιμετώπισης από κοινού κράτους, φορέων, πανεπιστημίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων του παράνομου τζόγου και των συνεπειών του τόσο στην ψυχική υγεία των παικτών όσο και στον έλεγχο των διαφυγόντων κερδών για το κράτος από την παράνομη ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας.

Με σκοπό να διερευνηθεί το φαινόμενο της προβληματικής και παθολογικής παικτικής συμπεριφοράς πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έρευνες, υπό την αιγίδα του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών με την ενεργή συμμετοχή του τμήματος οργάνωσης και διοίκησης αθλητισμού διάμεσου του επίκουρου καθηγητή Π Αλεξόπουλου που διαθέτει μια εμπειρία δεκαπέντε ετών στην διαχείριση και διοίκηση τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα , στα πλαίσια δύο διδακτορικών διατριβών. Η απουσία μεθόδων που θα μπορούσαν να ορίσουν και να αξιολογήσουν την προβληματική ή και παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας μιας νέας κλίμακας που θα μπορούσε να εκτιμήσει ποιοι παίκτες βρίσκονταν σε κίνδυνο ανάπτυξης παθολογικής ΕΤΠ.

Ο σχεδιασμός του ερωτηματολογίου στηρίχτηκε σε πλήθος παραμέτρων που σχετίζονταν με την ΕΤΠ και η όλη διαδικασία δημιουργίας του εργαλείου διεκπεραιώθηκε σε διάφορα στάδια. Στην πρώτη φάση της έρευνας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη σε 16 άτομα. Στη δεύτερη φάση χορηγήθηκε πιλοτικό ερωτηματολόγιο που αποτελούνταν από 227 μεταβλητές σε 91 άτομα του γενικού πληθυσμού. Στην Τρίτη φάση της έρευνας συμμετείχαν 200 άτομα που επιλέχθηκαν από κοινοτικό δείγμα και συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο που αποτελούνταν από 148 λήμματα. Η τελική μορφή του ερωτηματολογίου αποτελείται από 115 ερωτήσεις οι οποίες βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές μέσω της ανάλυσης παραγόντων.

Το συγκεκριμένο εργαλείο εμφάνισε καλές ψυχομετρικές ιδιότητες. Ο δείκτης α Cronbach για όλες τις μεταβλητές του ερωτηματολογίου είναι α=0,973, ενώ για τις δηλώσεις των τριών παραγόντων (βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών) είναι α=0,977 υποδηλώνοντας υψηλή αξιοπιστία. Η συντρέχουσα εγκυρότητα του ερωτηματολογίου ελέγχθηκε βάση του μη παραμετρικού τεστ του Spearman και βρέθηκε ρ = 0,852, sig = 0,000, υποδηλώνοντας ότι η συσχέτιση ανάμεσα στα διαγνωστικά κριτήρια του DSM που χρησιμοποιήθηκαν στο παρόν ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουν την παθολογία του παίκτη και του SOGS είναι ισχυρή και στατιστικά σημαντική. Για την εκτίμηση της εγκυρότητας εννοιολογικής κατασκευής εφαρμόστηκε Επιβεβαιωτική Παραγοντική Ανάλυση στους τρεις βασικούς άξονες του ερωτηματολογίου οι οποίοι επέδειξαν καλή προσαρμογή για το μοντέλο.

Η συνύπαρξη βιολογικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων αποδεικνύεται ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη παθολογία όσον αφορά την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Το παρόν ψυχομετρικό εργαλείο παρέχει ένα πρώτο βήμα στην αυτοαξιολόγηση των προβληματικών και παθολογικών παικτών με σκοπό την αναζήτηση αποτελεσματικών συμβουλευτικών και ψυχοθεραπευτικών τεχνικών για την αποφυγή της εξαρτησιογόνας παικτικής συμπεριφοράς.

Διαβάστε το άρθρο “Πρωτοποριακό ερωτηματολόγιο για τον διαδικτυακό τζόγο παρουσιάστηκε στο elife” στην πηγή “www.polotisonline.com”

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ