Για ποιον λόγο καίγεται να πουλήσει το 34% των μετοχών ο Παπακωνσταντίνου; Πουλάνε άρον-άρον τον οργανισμό όταν μια επιχείρηση είναι επί δεκαετίες κερδοφόρος, όταν ευνοείται από το μονοπώλιο και με την άδεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ετησίως αποφέρει στο κράτος περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ από φόρους και μερίσματα, πως είναι δυνατόν να την πουλήσεις; Σε αυτό το απλό ερώτημα η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει απαντήσεις κι εμμένει στην απόφαση να ξεπουλήσει σίγουρα έσοδα.
0 Γιώργος Παπακωνσταντίνου εδώ και πολύ καιρό ασχολείται με το πώς θα ξεπουλήσει το 34% του ποσοστού που κατέχει το δημόσιο στην ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και το κράτος έχει το μάνατζμεντ, ως μεγαλομέτοχος. Το ζητούμενο είναι για ποιον λόγο αυτή η εμμονή του υπουργού Οικονομικών, όταν ακόμη και συνάδελφοι του εντός του Υπουργικού Συμβουλίου είναι κάθετα αντίθετοι με αυτό το ενδεχόμενο, ειδικά τώρα, που ο ΟΠΑΠ «προικίζεται» επιπλέον και γίνεται στην κυριολεξία πολύφερνη νύφη.
Τα νέα «προικιά» προς τον ΟΠΑΠ είναι το μονοπώλιο, που υπάρχει με την άδεια της Κομισιόν και η οποία θα ανανεωθεί τουλάχιστον έως το 2020.Είναι επίσης ο διαδικτυακός τζόγος και το live betting το οποίο θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Και τέλος είναι ότι στην αρχική φάση ο ΟΠΑΠ θα εκμεταλλευτεί τις άδειες για τα «φρουτάκια».
Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό με όλα αυτά στο οπλοστάσιο του ο ΟΠΑΠ γίνεται πανίσχυρος και με σωστό μάνατζμεντ, το κράτος είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι θα εξασφαλίσει για την επόμενη δεκαετία έσοδα, που με λίγη τύχη συνολικά μπορούν να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν, όμως, πουληθεί το 34% που κατέχει το δημόσιο, τότε τα έσοδα θα είναι εφάπαξ και σίγουρα δεν θα ξεπεράσουν τα πέντε δισεκατομμύρια, καθώς η πώληση θα γίνει με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, συν την αποτίμηση της περιουσίας του οργανισμού και με βάση το πόρισμα των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων, της Εθνικής και της Ντόιτσε Μπανκ.
Πρόταση
Κι όμως αυτό που κατανοεί και ο πλέον αδαής περί των οικονομικών αρνείται καν να το συζητήσει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών .Χαρακτηριστική είναι η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος την κατέθεσε σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, λοιπόν, πρότεινε να γίνει τιτλοποίηση των εσόδων του ΟΠΑΠ για την επόμενη δεκαετία, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και να χρησιμοποιηθούν ως κάλυψη του δημοσίου χρέους. Παράλληλα το δημόσιο θα διατηρήσει υπό τον έλεγχο του το 34% του ΟΠΑΠ, ενώ όπως υποστήριξε τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα, καθώς ο οργανισμός, λόγω των νέων παιχνιδιών, του ιντερνέτ, αλλά και της άδειας με τα φρουτάκια θα αποφέρει περισσότερα έσοδα, πέραν των 10 δισεκατομμυρίων της τιτλοποίησης.
Με την πρόταση Βενιζέλου συμφωνούν οι περισσότεροι υπουργοί, όπως και μεγάλο μέρος της Κ 0. του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εκτιμούν πως ο ΟΠΑΠ είναι φιλέτο και δεν πρέπει να εκποιηθεί.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ΟΠΑΠ στην «αγκαλιά» του Δημοσίου είναι περισσότερο προσοδοφόρος (λήψη μερισμάτων, χορηγίες, κοινωνικός ρόλος), αλλά αναγνωρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού προφανώς αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης προς την τρόικα ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα-μαμούθ που προβλέπει έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και πώληση ακίνητης περιουσίας ως το 2015.
Η προικοδότηση του Οργανισμού, εκτός από τα «φρουτάκια» και την είσοδο στο Διαδίκτυο, προβλέπει την ανανέωση της αποκλειστικής άδειας του ΟΠΑΠ για τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα (πλην καζίνων και λαχείων) που λήγει το 2020 για μία δεκαετία, αλλά και τη διεκδίκηση του Στιγμιαίου Λαχείου («Ξυστό») που θα επανακυκλοφορήσει στην αγορά.
Προίκα
Το Δημόσιο στοχεύει από την ανανέωση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ από τα VLTs και την άδεια για το «Ξυστό» (θα γίνει διεθνής διαγωνισμός) να εισπράξει πάνω από 1 δισ. ευρώ, χρήματα που μπορεί αυτή τη στιγμή να διαθέσει ο ΟΠΑΠ αφού έχει «ταμείο» 650 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό.
Όμως παρά την θέληση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τον ΟΠΑΠ δύο είναι τα βασικά αγκάθια για την επιτυχή ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.
Σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το μονοπώλιο του Οργανισμού θα εκπέσει, αφού δόθηκε σε μια υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία με στόχο την περιορισμένη εξάπλωση του τζόγου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ειδικοί, ήδη το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, αφού ο ΟΠΑΠ είναι εισηγμένη εταιρεία και διαφημίζεται και με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία να μην «ανοίξει» και ο επίγειος (offline) αθλητικός στοιχηματισμός – μέσω των πρακτορείων – τη στιγμή μάλιστα που θα έχει απελευθερωθεί και η αγορά του διαδικτυακού τζόγου.
Ο επίδοξος επενδυτής θα λάβει ένα τέτοιο ενδεχόμενο σοβαρά υπόψη του, αφού η μη διατηρησιμότητα του μονοπωλίου θα πλήξει την αξία του ΟΠΑΠ. Έμπειροι παρατηρητές συμφωνούν με αυτή την άποψη, αλλά προσθέτουν ότι η εταιρική αξία του δεν θα υποστεί μεγάλη απαξίωση γιατί έχει πλέον δικό του δίκτυο 5.000 σημείων πώλησης μετά τη συμφωνία με τους πράκτορες και πολύ δύσκολα μια ξένη εταιρεία θα μπορέσει να στήσει ένα τόσο ικανό δίκτυο στην Ελλάδα ώστε να «κοιτάζει στα μάτια τον Οργανισμό»
Αντιθέτως, αναφέρουν ως το πιο σημαντικό εμπόδιο για μια επιτυχή ιδιωτικοποίηση τη δυσκολία δανειοδότησης επίδοξων αγοραστών, αφού καμία τράπεζα δεν χρηματοδοτεί επενδύσεις στην Ελλάδα Ακόμη και στην περίπτωση που ο πλειοδότης για το 34% «φορτώσει» τα δάνεια για την εξαγορά στον ίδιο τον ΟΠΑΠ, δύσκολα θα βρεθεί χρηματοπιστωτικός όμιλος που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά. Αυτό που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά είναι για ποιον λόγο η αντιπολίτευση δείχνει να συναινεί σε αυτή την εγκληματική απόφαση για την πώληση του ΟΠΑΠ .Διότι πολλές φορές συμφωνείς ακόμη κι όταν αδρανείς.
Η αντιπολίτευση
Κι αυτό δυστυχώς φαίνεται το τελευταίο διάστημα, όπου κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης επί της ουσίας δεν έχει αντιδράσει στα κυβερνητικά σχέδια Να υψώσει το ανάστημα και να ζητήσει ακόμη και συζήτηση στη Βουλή, με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ώστε να αποδειχθεί με αυτά τα στοιχεία ότι η απόφαση για πώληση είναι 100% λανθασμένη.
Επίσης εντύπωση προκαλεί και το ότι ο Γιώργος Σπανουδάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, αν και καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως δεν συμφωνεί με την πώληση, εν τούτοις δεν μιλάει προς τους πολιτικούς προϊσταμένους του και δεν τους αντικρούει με στοιχεία, τα οποία αυτός τα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.
Πηγή: ΚΟΣΜΟΣ- Του Μιχάλη Κωτσάκου