«Αλλαγή παιχνιδιού» για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, την κυβέρνηση, αλλά και για τον ίδιο τον ΟΠΑΠ σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για πώληση του 33% στην κοινοπραξία της Emma Delta.
Πρόκειται, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, για αλλαγή που επέρχεται παρά τις αντιδράσεις κατεστημένων συμφερόντων, πολιτικών, οικονομικών και «μιντιακών», που αγωνίστηκαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, προσπαθώντας να διαιωνίσουν πρακτικές που επί χρόνια σημάδεψαν την ελληνική πραγματικότητα. Δεν τα κατάφεραν όμως.
Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια εξαγγελιών και πενιχρών αποτελεσμάτων, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην πώληση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου. Κατά σύμπτωση, η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ (περί το 1 δισ. ευρώ) προερχόταν πάλι από τον ΟΠΑΠ, μέσω της επέκτασης του μονοπωλίου στα τυχερά παιχνίδια, της άδειας για τα παιχνιδομηχανήματα (VLTs) και του διαγωνισμού για τα λαχεία!
Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Πορτογαλία είχε συγκεντρώσει περί τα 6,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα στην αρχή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Τώρα στο Ταμείο ελπίζουν πως η συμφωνία για την πώληση του ΟΠΑΠ και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα βοηθήσουν στη βελτίωση του κλίματος εν όψει των σημαντικών διαγωνισμών που προετοιμάζονται ή είναι σε εξέλιξη, με πρώτη την περίπτωση της ΔΕΠΑ, που αντιμετωπίζει ήδη δυσκολίες.
Αλλά και η κυβέρνηση ευελπιστούσε να ολοκληρώσει επιτυχώς την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ ώστε να δώσει ένα θετικό σήμα στις αγορές και στην τρόικα των δανειστών, παρά τη σκληρή κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση για το ύψος του τιμήματος.
Για τον ίδιο τον ΟΠΑΠ, η πώληση του 33% οδηγεί σε αλλαγή σελίδας αφού κόβεται ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε τον οργανισμό με το πολιτικό σύστημα, τις παχυλές χορηγίες και τις λοιπές εξυπηρετήσεις. Την αλλαγή κλίματος είχε επιχειρήσει να περάσει στους πολιτευτές και ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Κ. Λουρόπουλος όταν είχε προεξοφλήσει πως θα πέσει μεγάλο μαχαίρι στα χορηγικά προγράμματα και στην αιμοδοσία συλλόγων και άλλων παραγόντων. Όμως, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι συνέβη και στην πράξη στη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του.
Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στους προμηθευτές του οργανισμού, όπως προκύπτει από την ανάμιξη του ιταλοαμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Lottomatica-Gtech στο σχήμα της Emma Delta.
Σημειωτέον ότι ο όμιλος της Lottomatica προσπαθούσε εδώ και χρόνια να δραστηριοποιηθεί και στην ελληνική αγορά μέσω του ΟΠΑΠ, πλην όμως συναντούσε έναν αόρατο τοίχο, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε γνώστης της υπόθεσης.
Ο όμιλος συμμετείχε σε διαγωνισμούς που δεν ολοκληρώνονταν ποτέ, σε διαγωνισμούς όπου κέρδιζε, αλλά… πάγωναν χωρίς εξήγηση, ενώ η τελευταία του περιπέτεια σχετίζεται με τη συμμετοχή του στην κοινοπραξία των λαχείων (με leader τον ΟΠΑΠ) από όπου εξαναγκάστηκε πρακτικά να αποχωρήσει όταν το τίμημα εκτοξεύτηκε την τελευταία στιγμή με τη συναίνεση του ΟΠΑΠ. Η υπόθεση δεν αποκλείεται τώρα να έρθει ξανά στο προσκήνιο.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ έγινε δεκτή η βελτιωμένη προσφορά της Emma Delta (συμμετέχουν ο Τσέχος Jiri Smejc, ο όμιλος Μελισσανίδη, η Lottomatica, ο όμιλος Κοπελούζου κ.ά.), η οποία ανήλθε σε 652 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία είχε προσφέρει αρχικά 622 εκατ. ευρώ και βελτίωσε την προσφορά της με τμηματική καταβολή ακόμη 30 εκατ., κατόπιν απαίτησης του Ταμείου.
Το Δημόσιο θα λάβει επίσης 60 εκατ. ευρώ ως μέρισμα για τη χρήση 2012. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με τα μερίσματα, το τίμημα φτάνει τα 712 εκατ. και αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013. Το 33% του ΟΠΑΠ είχε αποτιμηθεί στα 610 εκατ. ευρώ από τους δύο συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ (Deutsche Bank και Εθνική), ενώ ο ανεξάρτητος αποτιμητής που προσέλαβε το Ταμείο είχε βάλει το κατώφλι στα 650 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται επίσης ότι το τίμημα αντιστοιχεί περίπου στα αναλογούντα κέρδη του 33% για την επόμενη 8ετία, με βάση τις εκτιμήσεις που είχε παρουσιάσει η ίδια η διοίκηση του Οργανισμού στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Εκτιμήσεις που όμως θεωρούνται πολύ αισιόδοξες, με βάση και τις πληροφορίες της αγοράς ότι τα κέρδη του ΟΠΑΠ στο πρώτο τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα συμπιεσμένα, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της διοίκησης.
Τέλος, πληροφορίες που προέρχονται από εμπλεκόμενους στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης σημειώνουν ότι το Third Point προσέφερε αισθητά χαμηλότερο τίμημα από το αρχικό της Emma Delta, παρά το γεγονός ότι έθετε και όρους, ενώ άλλοι διεκδικητές, που τελικά δεν προχώρησαν στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς, κινούνταν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα αποτίμησης
Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ
«Πραγματοποιώντας τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, το ΤΑΙΠΕΔ διεξήγαγε για τον ΟΠΑΠ έναν καθ’ όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια.
Η κοινοπραξία EMMA DELTA, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωμένο, κατά 30 εκατ. ευρώ (καταβλητέο σε δόσεις), τίμημα για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, διαμορφώνοντας έτσι την προσφορά της στα 652 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ και αποτελείται από τα 652 εκατ. ευρώ πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013.
Τονίζεται ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκατ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση.
Υπενθυμίζουμε ότι από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δισ. ευρώ στη δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ).
Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα.
Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.
Το ΤΑΙΠΕΔ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές του, που θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στον τόπο, απορροφώντας δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους».
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας», ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ.
Όπως υποστηρίζει, «τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο».
Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».
Διαβάστε το άρθρο «Πώληση ΟΠΑΠ: Πώς… αλλάζει το παιχνίδι» στην πηγή: Euro2day