Η διαδικτυακή αγορά του στοιχήματος απασχόλησε τη νέα κυβέρνηση από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της. Στο πρώτο κιόλας Eurogroup, ο υπουργός οικονομικών υποσχέθηκε στους ευρωπαίους ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εισπράξει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ από την εκ νέου ρύθμιση της στοιχηματικής αγοράς. Τότε κυκλοφόρησαν οι φήμες και τα σενάρια ότι κάθε στοιχηματική εταιρία θα πρέπει να δώσει 4 εκατομμύρια ευρώ εάν επιθυμεί να δραστηριοποιείται νόμιμα στην ελληνική αγορά. Από τα 4 εκατ. ευρώ, τα 3 εξ’ αυτών προορίζονται για την αδειοδότηση των εταιριών με το πενταετές δικαίωμα λειτουργίας και το 1 εκατ. ευρώ για την προκαταβολή φόρου. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι σε μία πολύ μεγαλύτερη αγορά όπως αυτή της Ισπανίας με 50 εκατομμύρια κατοίκους, δεν υπάρχει εφάπαξ ποσό για την είσοδο μίας εταιρίας στην αγορά παρά μόνο κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως εγγυητική επιστολή και τίποτα παραπάνω. Έπειτα οι προσδοκίες έπεσαν στα 300 εκατ. ευρώ και πλέον σήμερα βρίσκονται μόλις στα 150 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, σημαντική εξέλιξη αποτελεί η προ λίγων εβδομάδων τοποθέτηση του κ. Στεργιώτη στην προεδρεία της ΕΕΕΠ. Ο νέος πρόεδρος της ΕΕΕΠ εμφανίστηκε μαζί με τον υπουργό οικονομικών στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ΕΕΕΠ στο άμεσο μέλλον. Μέσα σε αυτές ήτανε και η προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση αδειών διαδικτυακών παιγνίων διαδικτυακών παιγνίων, αλλά και η επανεξέταση όλων των αδειών που έχουν χορηγηθεί στα καζίνο. Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στο χώρο του Διαδικτυακού Στοιχήματος, είπε ότι θυμίζει το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Όπως ενημέρωσε μάλιστα την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην χώρα μας υπάρχουν 24 επιχειρήσεις διαδικτυακού στοιχήματος που λειτουργούν ως off shore όχι με μόνιμη άδεια, αλλά με προσωρινές άδειες.
Νέα όμως τροπή και παράλληλα καθυστέρηση στην αδειοδότηση δίνει η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΕΕΠ ότι ο κανονισμός λειτουργίας που θα καταρτιστεί δεν μπορεί να είναι έτοιμος πριν το τελευταίο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης διοίκησης της Επιτροπής Παιγνίων. Επομένως οι νέες άδειες αν και εφόσον προκηρυχθούν θα είναι εντός του 2016.
Όπως αναφέρει το betarades.gr, τελευταία ενημέρωση για το ζήτημα της αγοράς διατυπώθηκε και πάλι από τον υπουργό οικονομικών σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου αναφερόμενος στον ηλεκτρονικό τζόγο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να τον φορολογήσουμε έξτρα. Μετά από αυτή τη δήλωση κυκλοφόρησαν και τα σενάρια για αύξηση της φορολόγησης των νόμιμων στοιχηματικών εταιριών στο 35%. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα ο φόρος κυμαίνεται στο 30% επί των μεικτών εσόδων και η φορολόγηση των παικτών διαμορφώνεται στο 10% των κερδών που λαμβάνει ο παίκτης.
«Αν θέλει η κυβέρνηση να εισπράξει έσοδα μέσα στο 2015, τότε η πιο απλή διαδικασία είναι να διαθέσει άδειες σε εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος που είναι αδειοδοτημένες σε άλλες χώρες της Ε.Ε.» λένε στην αγορά.
Σημαντική απαίτηση της κυβέρνησης, αλλά παράλληλα και ορθή κατά τη γνώμη μας μια και έτσι κινούνται οι νόμοι και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, είναι οι εταιρίες να έχουν ελληνικό κεντρικό υπολογιστή (server) και φυσική παρουσία στην Ελλάδα.
Τέλος, ένα σημείο στο οποίο αντιδρά ο RGA (ο οργανισμός που εκπροσωπεί τους ισχυρότερους ομίλους του διαδικτυακού στοιχήματος) είναι η απαίτηση της κυβέρνησης να γίνεται η εκκαθάριση με τους παίκτες που στοιχηματίζουν από εταιρίες διαχείρισης πληρωμών (PSP – Payment Service Providers) που ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Εν κατακλείδι, η άποψη μας είναι ότι οι εξελίξεις στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος δεν πρόκειται να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον. Αρχικά πρέπει να καταρτιστεί ο νέος κανονισμός λειτουργίας από την ΕΕΕΠ, που λογικά θα έρθει με τις αρχές του νέου έτους. Έπειτα θα πρέπει να εκδόσει το υπουργείο οικονομικών την προκήρυξη-πρόσκληση για τις νέες άδειες, και έπειτα να διαμορφωθεί το γενικότερο πλαίσιο (server, ελληνικές εταιρίες, σύνδεση εταιριών με χρηματοοικονομικούς παρόχους) για να ξεκινήσει η ομαλή λειτουργία των εταιριών στοιχήματος.
Στοιχεία της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας:
– Σύμφωνα με την ΕΕΕΠ, τα “πονταρίσματα” των παικτών στην Ελλάδα την περυσινή χρονιά, έφθασαν στο ποσό των 5,88 δισ. ευρώ, ελαφρά αυξημένα σε σχέση με το 2013, αλλά σημαντικά χαμηλότερα του 2008, χρονιάς-ρεκόρ για τη ρυθμιζόμενη αγορά τυχερών παιχνιδιών στη χώρα καθώς ο τζίρος έφθασε στα 8,73 δισ. ευρώ.
– Όσον αφορά το τζίρο της αγοράς παράνομων τυχερών παιχνιδιών αυτός διαμορφώθηκε στα 5 – 5,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ).
Διαβάστε το άρθρο “Ποιές οι προθέσεις της κυβέρνησης για το διαδικτυακό στοίχημα” στην πηγή “www.sofokleousin.gr”
{loadposition news_leading_banner}