Όσο πλησιάζει η 5η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν -σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα
του ΤΑ1ΠΕΔ- να υποβάλουν τις προσφορές τους για το 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε., τόσο μεγαλώνει η συζήτηση για την πραγματική αξία του Οργανισμού.
Την ερώτηση «πόσο αποτιμάται ο ΟΠΑΠ;» θα κληθεί αρχικά να απαντήσει ο ανεξάρτητος αποτιμητής που θα προσλάβει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, κάτι που προβλέπεται από σχετικό άρθρο (6.3 του Ν. 3986/2011) για κάθε ιδιωτικοποίηση περιουσιακού στοιχείου που ανήκει στο ΤΑ1ΠΕΔ. Ανάλογη αποτίμηση είχε πραγματοποιηθεί και για την παραχώρηση της άδειας για τα Κρατικά Λαχεία. Καθώς, όμως, ο ΟΠΑΠ είναι μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία και η αξία της αποτυπώνεται καθημερινά στο ταμπλό, ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγιστεί η αποτίμηση του Οργανισμού αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες.
Έμπειροι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως το ζήτημα της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης του Οργανισμού στο Χ. Α. εκ των πραγμάτων προσεγγίζεται διαφορετικά από την πλευρά του πωλητή και από αυτήν των αγοραστών. Μετά τη σημαντική άνοδο της μετοχής στο ταμπλό (έφτασε μέχρι και τα 7,76 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα τιμών πρώτου τριμήνου 2012), το market cap του ΟΠΑΠ έφτασε στα επίπεδα των 2,4 δια. ευρώ.
Στελέχη εταιρειών που μετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την ενίσχυση της τιμής της μετοχής, αναφέροντας στο «Κ» πως η αποτίμηση αυτή εμπεριέχει σημαντικό premium, ακόμα κι εάν ενσωματώνει πλήρως τις δραστηριότητες από τα VLTs, ένα από τα εν εξελίξει επιχειρηματικά projects, που αποτελεί καταλύτη για τη μελλοντική κερδοφορία του ΟΠΑΠ.
«Το να θεωρεί κάποιος σήμερα, με τις υπάρχουσες υφεσιακές συνθήκες στην Ελλάδα, ότι ο ΟΠΑΠ μπορεί να αποτιμάται σαν να έχει υλοποιήσει την επένδυση στα VLTs, κάτι που δεν θα συμβεί πριν από το 2015, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα», αναφέρουν τα στελέχη αυτά, σημειώνοντας πως το εκτιμώμενο Ρ/Ε του ΟΠΑΠ, με βάση την κερδοφορία του 2013, βρίσκεται στο 16,6, τη στιγμή που ο μεγαλύτερος παίκτης του κλάδου, η Lottomatica, με παρουσία σε 60 αγορές (άρα διεσπαρμένο γεωγραφικό ρίσκο), βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με Ρ/Ε στο 13,6.
Πίεση στην κερδοφορία
Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση της αξίας του ΟΠΑΠ στο χρηματιστήριο είναι βέβαιο πως χαροποιεί τον πωλητή, αφού εξυπηρετεί τον κύριο σκοπό του, «να μεγιστοποιήσει την αξία που θα αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο η αξιοποίηση ή/και η πώληση των στοιχείων του ενεργητικού του», όπως περιγράφεται το mission statement του ΤΑ1ΠΕΔ. Υπενθυμίζεται πως ο στόχος από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα, έχει ξεκάθαρα τεθεί στο 1 δισ. ευρώ.
Τι δείχνουν, όμως, οι αριθμοί; Σε πρόσφατο, εξαιρετικά αναλυτικό report της Piraeus Sec., το μοντέλο των αναλυτών της χρηματιστηριακής δίνει τιμή-στόχο τα 7 ευρώ, τοποθετώντας το εκτιμώμενο Ρ/Ε του ΟΠΑΠ στο 12,4, με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία για το 2014, δηλαδή 14% υψηλότερα από τον θετή ιστορικό πολλαπλασιαστή και την αποτίμηση της εταιρείας στα 2,2 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις (στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές της διοίκησης του ΟΠΑΠ) για τα VLTs και τα Λαχεία. Πα τα πρώτα εκτιμάται η εισαγωγή των 16.500 μηχανημάτων του Οργανισμού το πρώτο τρίμηνο του 2014 και των υπόλοιπων 18.500 των παραχωρησιούχων το τρίτο τρίμηνο του ίδιους έτους (με τα royalties να τρέχουν από το 2015). Τα έσοδα από τα VLTs τοποθετούνται στην περιοχή των 3,3 δισ. ευρώ, με πολύ περιορισμένο μικτό κέρδος για τον Οργανισμό.
Αντίστοιχα, για τα Λαχεία πλην του Ξυστό η Piraeus Sec. αναμένει συνεισφορά στα οικονομικά μεγέθη από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 (ύψους 51 εκατ. ευρώ) και πωλήσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, περίπου 25% χαμηλότερες των αναμενόμενων, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης και του «κανιβαλισμού» από τα νέα παιχνίδια. Όσο για το Ξυστό, αναμένονται έσοδα 230 εκατ. ευρώ για το 2014.
Συνολικά, δεδομένης της φορολογικής επιβάρυνσης και των αυξημένων αποσβέσεων, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις και τα χρονοδιαγράμματα, τα μεγέθη του ΟΠΑΠ συρρικνώνονται αισθητά.
Το 2014 η εταιρεία αναμένεται να κινηθεί με έναν τζίρο της τάξης των 7,3 δισ. ευρώ (από 4,3 δισ. ευρώ το 2011), EBITDA στα 367 εκατ. ευρώ (από 734 εκατ. ευρώ το 2011) και καθαρά κέρδη 176 εκατ. ευρώ (από 537 εκατ. ευρώ το 2011).
Τι έμαθαν από την παρουσίαση της διοίκησης οι «μνηστήρες»
«Υπό την προϋπόθεση». Πρόκειται για τρεις λέξεις που μονοπωλούν τις παρουσιάσεις που την περίοδο αυτή πραγματοποιεί η διοίκηση του ΟΠΑΠ στους υποψήφιους επενδυτές που μετέχουν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης. Καθώς σχετίζονται με μελλοντικές εκτιμήσεις και σειρά θεμάτων -από λήψη αδειών και εγκρίσεων έως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας σε Ελλάδα και Ευρώπη- που καθορίζουν τις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας, καθορίζουν όλες τις προβλέψεις που πραγματοποιεί η διοίκηση.
Η αναφορά σε αυτές τις προϋποθέσεις αποτελεί μονόδρομο: ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές ρυθμιστικές εκκρεμότητες ζητήματα εναρμόνισης με τη νομολογία της E E., προσφυγές από ανταγωνιστές σε ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια για το μονοπώλιο, το θεσμικό πλαίσιο παραμένει κατακερματισμένο και για πολλούς νομικά προβληματικό, ενώ ο νόμος 4002/2011 για τη λειτουργία της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα έχει ήδη υποστεί , ουσιαστικές τροποποιήσεις, πριν καν εφαρμοστεί στην πράξη Στις παρουσιάσεις -η διάρκεια ορισμένων έφτασε και τις 5 ώρες μαζί με το κομμάτι των ερωταπαντήσεων- η διοίκηση της εταιρείας μίλησε για τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης των νέων παιχνιδιών («subject to…». όπως αναφέρθηκε στην αρχή), για το μοντέλο των καταστημάτων αναφορικό με τα VLTs, τις συμφωνίες με τους παραχωρησιούχους και τους πράκτορες και το πλάνο για τα Λαχεία.
Βάσει αυτών, ο μέσος ετησιοποιημένος ρυθμός αύξησης (CAGR) των μικτών εσόδων (GGR) στη δεκαετία εκτιμάται στο 9,9%. Τα 16.500 VLTs αναμένεται να συνεισφέρουν 448 εκατ. ευρώ στα μικτό έσοδα τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ενώ τα καθαρά έσοδα (net drop) ανά παιχνιδομηχάνημα ημερησίως εκτιμώνται στα 73 ευρώ για το 2014 και στα 76 ευρώ για το 2015. Όσο για το Ξυστό, οι προβλέψεις ανεβάζουν τον τζίρο στα 75 εκατ. ευρώ το 2013. σε βάθος όμως επταετίας αυξάνεται στα 800 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε το άρθρο «Πόσο πραγματικά αξίζει ο ΟΠΑΠ;» στην πηγή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ του Νίκου Χρυσικόπουλου