Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Οριστικοποιούνται τα εισπρακτικά μέτρα

Οριστικοποιούνται τα εισπρακτικά μέτρα

από
Μόνο 3 λεπτά

Το Νοέμβριο, αναμένεται να ολοκληρωθεί η σύμβαση παραχώρησης για τα κρατικά λαχεία, καθώς θα ανατεθεί η διαχείρισή  τους για ορισμένο χρονικό διάστημα σε ιδιωτικό φορέα.Επιστρέφει σήμερα η τρόικα για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση

 με σκοπό την καταβολή της 6ης δόσης. Η οριστικοποίηση των εισπρακτικών μέτρων, οι περικοπές των μισθολογικών δαπανών, οι αποκρατικοποιήσεις και η πρόοδος στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων τίθενται από σήμερα ξανά στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του υπουργείου Οικονομικών με την ηγεσία της τρόικας, η οποία επιστρέφει σχεδόν ένα μήνα μετά την πρόωρη αποχώρηση της.

Ταυτόχρονα ο ερχομός των ελεγκτών πυροδοτεί ανησυχίες και για τη λήψη επιπλέον μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι η επέκταση της εργασιακής εφεδρείας και στο στενό δημόσιο τομέα, (υπουργεία), που προανήγγειλε ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ, Ηλ. Πλασκοβίτης, όπως και οι απευθείας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης θα ζητήσουν πρόσθετα μέτρα, αν κρίνουν πως, από την εξειδίκευση των ήδη ληφθέντων, δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου ή θεωρηθούν ότι είναι εκτός των συμφωνηθέντων.

Επιστρέφει η τρόικα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Ολι Ρεν, μετά τις ανακοινώσεις τις κυβέρνησης για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα και θα ξεκινήσει από σήμερα τις επαφές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επανέλαβε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης δεν θα ληφθεί στις 3 Οκτωβρίου, αλλά σε άλλη έκτακτη συνεδρίαση εντός του επόμενου μήνα, την οποία δεν προσδιόρισε χρονικά, ενώ δεν απέκλεισε ίο ενδεχόμενο να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ωστόσο, ο κ. Ρεν ενημερώνοντας τους επιτρόπους για την ελληνική οικονομία την Τρίτη, είχε αναφέρει ότι η έκτακτη συνεδρίαση για την έκτη δόση θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 13 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης στην έκτακτη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι με βάση τον προγραμματισμό θα αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης, αλλά όπως είπε, δεν είναι η Κομισιόν που καθορίζει την ημερήσια διάταξη του Eurogroup και συνεπώς δεν μπορεί να αποκλείσει την εξέταση κι άλλων θεμάτων σε σχέση με την Ελλάδα.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η ελληνική οικονομία θα εξεταστεί και στη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όπου αναμένεται να γίνει και διεξοδική συζήτηση με στόχο τη διευθέτηση των ανοικτών ζητημάτων σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου (εγγυήσεις Φινλανδών κλπ.).


Η ατζέντα

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευαγγ. Βενιζέλος, θα παρουσιάσει στην τρόικα αναλυτικά τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, 6,6 δισ. ευρώ, που ήδη ανακοίνωσε η κυβέρνηση και απομένει η νομοθέτηση χους, ενώ σημεία τριβής αναμένεται να αποτελέσουν ζητήματα όπως η εργασιακή εφεδρεία, οι αποκρατικοποιήσεις και τα διαρθρωτικά όπως η επέκταση των
ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Τα νέα μέτρα θα ενταχθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, όπως και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και στο μεσοπρόθεσμο, που επίσης αλλάζουν οι στόχοι και οι πολιτικές του.
Ακόμη, τη «σφραγίδα» της τρόικας θα έχουν και οι ριζικές αλλαγές στη φορολογία, που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα επηρεάσει τα έσοδα των ετών 2012-2014, γεγονός που οδηγεί σε αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Το νομοσχέδιο θα περιέχει αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, κεφαλαίου, έμμεσων φόρων, που θα ανατρέψουν την υφιστάμενη μορφή του φορολογικού συστήματος, με τον κίνδυνο να ελλοχεύει να καταστεί επαχθέστερη φορολογία, στο πλαίσιο της αγωνιώδους αναζήτησης νέων εσόδων από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αβεβαιότητες

Τα ζητήματα στα οποία θα επιμείνει η τρόικα είναι της εργασιακής εφεδρείας και του μισθολογίου, καθώς αμφότερα συμβάλλουν στη μόνιμη εξοικονόμηση των δαπανών του προϋπολογισμού.

Οι ξένοι ελεγκτές γνωρίζουν τις αβεβαιότητες που ενέχει η είσπραξη φορολογικών εσόδων και επιμένουν στη βέβαιη λύση της μείωσης των δαπανών, μέσω της μείωσης των μισθών αλλά και του προσωπικού που απασχολείται στο Δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό θα επαναφέρει πιεστικά το ζήτημα των απολύσεων υπαλλήλων από το δημόσιο τομέα, μέσω ή εκτός εφεδρείας, που θα αποτελέσει θέμα τριβής με την κυβέρνηση. Δεδομένων των ταμιακών αναγκών για την 6η δόση, τα περιθώρια κυβερνητικών αντιρρήσεων και ελιγμών είναι ανύπαρκτα.

Τι εμπόδισε την πώληση κρατικών μεριδίων

Στη διεθνή αρνητική συγκυρία θα αποδώσει το υπουργείο Οικονομικών τις καθυστερήσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι στο τελευταίο τρίμηνο δεν υλοποιήθηκε κανένα από τα projects που είχαν περιληφθεί στο πρόγραμμα τον περασμένο Ιούνιο.

Με το συγκεκριμένο προγραμματισμό, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου (αύριο δηλαδή), θα έπρεπε να υλοποιηθούν οι αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», του ΟΠΑΠ (επέκταση σύμβασης και νέες άδειες παιγνιδιών), του ΟΛΘ και των κρατικών λαχείων.

Το συνολικό ποσό που έπρεπε να εισπραχθεί από τις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις φτάνει σε 1,3 δισ. ευρώ, ή σε 1,7 δισ. ευρώ, με τα 400 εκατ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί από τον ΟΤΕ. Ομως οι καθυστερήσεις οδήγησαν και σε επαναπροσδιορισμό στόχων για το υπόλοιπο του 2011, καθώς ο πήχης των εσόδων χαμηλώνει στα 4 δισ. ευρώ.
από 5 δισ. ευρώ, που ήταν αρχικά.

Πάντως σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων. Γ. Χριστοδουλάκη, σύντομα πρόκειται να υλοποιηθούν δύο κινήσεις που αφορούν στην ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου της Αθήνας και την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης των παλιών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και την πώληση αδειών νια τα λεγόμενα video lotary terminal.

Διαβάστε το άρθρο «Οριστικοποιούνται τα εισπρακτικά μέτρα» στην πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ