Ντόμινο εξελίξεων προκαλεί η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ –στον έλεγχο του Ταμείου βρίσκεται το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ– να αναβληθεί για τις 6 Απριλίου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΠΑΠ ΑΕ, στην οποία κύριο θέμα συζήτησης είναι η έγκριση Σχεδίου Σύμβασης μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot, με αντικείμενο την προμήθεια νέου λειτουργικού συστήματος και την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και τεχνικής υποστήριξής του.
Το αίτημα της αναβολής που ζητήθηκε από τον κ. Στέφανο Παπαµιχαήλ, νοµικό σύµβουλο του Ταµείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δηµοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) είναι αλήθεια πως αιφνιδίασε όσους δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν τις αλεπάλληλες διαβουλεύσεις για το ζήτημα της σύμβασης με την Intralot, τις οριστικές αποφάσεις που φαίνεται να έχουν ληφθεί αναφορικά με την πορεία της αποκρατικοποίησης και τη βούληση για εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τιμήματος από την πώληση του ΟΠΑΠ.
Μετά την αναβολή, η άμεση επίπτωση είναι πως η απόφαση για την υπογραφή νέας σύμβασης, χρονικά έρχεται πολύ κοντά στην ημερομηνία κατά την οποία οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλλουν τις οικονομικές τους προσφορές για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού που διενεργεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η προθεσμία αυτή έχει οριστεί για τις 17 Απριλίου (από τις 5 Απριλίου αρχικά).
Γνώστες των διεργασιών που αφορούν τον διαγωνισμό ανέφεραν πως έπειτα από την εξέλιξη αυτή, δύο σενάρια μένουν στο τραπέζι: με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει κάτι στο χρονοδιάγραμμα της αποκρατικοποίησης, είτε οι υποψήφιοι επενδυτές να καταθέσουν τις προσφορές τους γνωρίζοντας μόνο τα βασικά σημεία της νέας σύμβασης, είτε σε περίπτωση νέας αναβολής της γενικής συνέλευσης, εκ των πραγμάτων τις οριστικές αποφάσεις για το νέο λειτουργικό σύστημα να λάβει ο νέος αγοραστής.
Full value
Το δεύτερο σενάριο, εφόσον υλοποιηθεί, αφήνει δύο κερδισμένους. Σε αυτούς συγκαταλέγονται το ΤΑΙΠΕΔ (και κατ΄επέκταση τα έσοδα του Δημοσίου και η κυβέρνηση) και η διοίκηση του ΟΠΑΠ που προχώρησε ως όφειλε τις διαπραγματεύσεις και άφησε στην κρίση των μετόχων την λήψη των αποφάσεων…
Όπως, πάντως, εξηγούν οι ίδιες πηγές, το ζήτημα της υπογραφής νέας σύμβασης με την Intralot αποτέλεσε εξ΄αρχής ένα από τα μεγάλα ζητήματα της αποκρατικοποίησης. Ορισμένοι εκ των ενδιαφερόμενων επενδυτών εξ αρχής έκαναν λόγο για “βαρίδι που κατεβάζει το τίμημα της πώλησης του ΟΠΑΠ”, εστιάζοντας τόσο στη δέσμευση του Οργανισμού και του νέου ιδιοκτήτη με τον υφιστάμενο τεχνολογικό πάροχο, όσο και στο οικονομικό σκέλος της νέας σύμβασης το οποίο, όπως τόνιζαν, δεν τους γίνεται γνωστό, υπενθυμίζοντας το θέμα που προέκυψε με την τροπολογία και το data room του διαγωνισμού.
Αποσύνδεση
Η αποσύνδεση της αποκρατικοποίησης από την υπογραφή νέας σύμβασης, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, αυτόματα ανεβάζει το τίμημα, με την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να εξασφαλίζουν το full value από την πώληση του ΟΠΑΠ. Σε περίπτωση που προχωρήσουν έτσι τα πράγματα, η Intralot μπορεί να βρεθεί ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από νέα βάση, δεδομένου ότι η ισχύς της προσφοράς της λήγει στις 9 Απριλίου 2013, βάσει των όρων του διαγωνισμού του ΟΠΑΠ για την ανάδειξη τεχνολογικού παρόχου.
Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως η σύμβαση βάσει της οποίας η ΟΠΑΠ Α.Ε. καλύπτει σήμερα τις τεχνολογικές της ανάγκες, λήγει την 30η Ιουλίου 2013 και δεν προβλέπεται δικαίωμα περαιτέρω παράτασής της καθώς τα σχετικά δικαιώματα έχουν ασκηθεί πλήρως. Υπό την αίρεση αυτή, ορισμένοι εκτιμούν πως μπορεί να προκύψει ζήτημα με την αδιάλειπτη τεχνολογική υποστήριξη της λειτουργίας τους ΟΠΑΠ, αν και στελέχη του Οργανισμού θεωρούν πως η εταιρεία είναι ήδη ιδιοκτήτρια πολύ μεγάλου μέρους της υφιστάμενης υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και των αδειών χρήσης του σχετικού λογισμικού έως το τέλος του 2016.
Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ: Το παρασκήνιο μιας αναβολής» στην πηγή: capital Tου Νίκου Χρυσικόπουλου