Tα τελευταία χρόνια υπήρχαν περιπτώσεις ΠΑΕ ο προϋπολογισμός των οποίων όχι μόνο καλυπτόταν στο 100% από τις χορηγίες του ΟΠΑΠ και τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων, αλλά υπήρχε και… περίσσευμα. Το μοντέλο αυτό δεν υφίσταται πλέον, κάτι που ήδη έχει αποτυπωθεί στα οικονομικά των ομάδων και στην ποιότητα του πρωταθλήματος». Η νέα πραγματικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως μεταφέρεται στο «Κ» από έμπειρο παράγοντα του χώρου, δεν αφήνει αμφιβολίες: οι εποχές που τα εκατομμύρια στρώνονταν στα πόδια των ποδοσφαιριστών αποτελούν παρελθόν, με τις ΠAΕ να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που δημιουργούν όχι μόνο τα Μνημόνια και η ύφεση, αλλά ο ΟΠΑΠ και η Nova.
Πρόκειται για τις δύο κυριότερες πηγές χρηματοδότησης σχεδόν του συνόλου των ποδοσφαιρικών εταιρειών στην Ελλάδα (πλην εκείνων που αγωνίζονται στην Ευρώπη και εξασφαλίζουν εισροές από την UEFA και τα εισιτήρια των ευρωπαϊκών αγώνων) επί σειρά ετών.
Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά: Μόνο την περσινή αγωνιστική περίοδο η διπλή χορηγία του ΟΠΑΠ (η κεντρική για την ονοματοδοσία του πρωταθλήματος προς τη Superleague και οι επιμέρους για τις διαφημίσεις στις εμφανίσεις των ομάδων) ανήλθε σε 22 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως ένα ποσό θα αφαιρείται για τα λειτουργικά έξοδα της διοργανώτριας Αρχής (Superleague).
To 2011 n Forthnet, στην οποία ανήκει η συνδρομητική πλατφόρμα της Nova, συμφώνησε να καταβάλλει ετησίως έως το 2014 το ποσό των 44 εκατ. ευρώ έναντι των δικαιωμάτων μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων της Superleague.
Αν και n τελευταία συμφωνία έχει αναπροσαρμοστεί, στο πλαίσιο της επέκτασης της συνεργασίας NovaSuperieague έως το 2017, η μονοψήφια μείωση που επήλθε δεν είναι αυτή που ανατρέπει τον τρόπο λειτουργίας πολλών ΠΑΕ.
Αντίθετα, οι αλλαγές που επιφέρει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και η απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών από ιδιώτες (την επενδυτική εταιρεία Emma Delta, που κατέβαλε το ποσό των 652 εκατ.ευρώ για το 33% του Οργανισμού, στην οποία μέτοχος, μεταξύ άλλων, είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης) είναι αυτές που οδηγούν στην εκλογίκευση του ελληνικού ποδοσφαιρικού τοπίου.
Βεβαιότητα
Αποτελεί βεβαιότητα πως οι νέοι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ δεν θα συνεχίσουν την αλόγιστη κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για την οικονομική στήριξη του ποδοσφαίρου ανεξαιρέτως και χωρίς επαρκή ανταποδοτικότητα.
Είναι γνωστό πως, μέσω του ΟΠΑΠ, το κράτος δεν στήριζε μόνο τον αθλητισμό και δεκάδες ερασιτεχνικά σωματεία, ως όφειλε, αλλά ασκούσε πολιτική και στην πράξη διαπλεκόταν με αδιαφανή συμφέροντα.
Δεν είναι τυχαίο πως ουδέποτε συμπεριελήφθησαν στα κουπόνια του Πάμε Στοίχημα παιχνίδια της Β’ Εθνικής (vuv Football League), ενός πρωταθλήματος που διαρκώς βρίσκεται στο στόχαστρο ερευνών της UEFA. Ούτε, επίσης, είχε μείνει ασχολίαστο το γεγονός πως κατά καιρούς διάφορες ομάδες που τυχαίως βρίσκονταν στην εκλογική περιφέρεια υπουργών και πολιτικών πρώτης γραμμής τύγχαναν «ευνοϊκής μεταχείρισης» μέσω κονδυλίων του ΟΠΑΠ.
Μηνύματα
Τα πρώτα μηνύματα για την επερχόμενη αλλαγή των όρων του παιχνιδιού στο ποδόσφαιρο είχαν δοθεί εγκαίρως, κάτι που φάνηκε να οδηγεί στις πρώτες… αψιμαχίες -παρασκηνιακές και μη- μεταξύ των ευνοημένων του παλιού συστήματος και όσων εκτιμούν πως η νέα τάξη πραγμάτων θα λειτουργήσει υπέρ τους…
Σε κάθε περίπτωση, οι ομάδες της Superleague αναμένουν σημαντική μείωση, η οποία μπορεί να φτάσει και το 50% στα ποσό που θα εισπράξουν για τις διαφημίσεις του ΟΠΑΠ στις εμφανίσεις των παικτών, έχοντας ήδη να αντιμετωπίσουν και την αισθητή μείωση του αριθμού των εισιτηρίων διαρκείας, που αποτελούσε μέχρι πρότινος ακόμα μία σημαντική πηγή εσόδων.
Το «φτωχότερο» πρωτάθλημα των τελευταίων ετών ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες.
Οι 18 (κατά 2 αυξημένες σε σχέση με την περσινή περίοδο) ομάδες της Superleague δαπάνησαν αποκλειστικά για μεταγραφές (όχι, δηλαδή, για την απόκτηση παικτών με δανεισμό, ούτε για συμβόλαια) το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ, όταν μερικά χρόνια πριν ένα τέτοιο νούμερο αφορούσε μόνο έναν ποδοσφαιριστή.
Τα μεγαλύτερα ποσά έχουν δαπανήσει ο Ολυμπιακός και 0 ΠΑΟΚ, με την ομάδα του Πειραιά να κινείται ακόμη με την άνεση που προσφέρουν τα έσοδα από τη συμμετοχή στο Champions League, τα οποία κατ’ ελάχιστον φτάνουν τα 25 εκατ. ευρώ (συμμετοχή στη διοργάνωση, απευθείας στους ομίλους ως πρωταθλητής και μερίδιο από τηλεοπτικά δικαιώματα). Ακόμα και για τους Πειραιώτες, όμως, ο πήχης παρέμεινε χαμηλά, με τη «μεγαλύτερη» μεταγραφή να αφορά τη μετακίνηση του Αργεντινού Σαβιόλα ως ελεύθερου παίκτη.
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι τα οικονομικά των περισσότερων ΠΑΕ παραμένουν επί μακρόν επιβαρυμμένα και, επίσης, ότι από την περασμένη περίοδο ο φόρος για τα συμβόλαια των παικτών που καταβάλλεται από τις ΠΑΕ σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 45%, κάτι που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους. Μόλις προ ημερών η Διεθνής Ένωση Ποδοσφαιριστών (FIFPro) κάλεσε τους επαγγελματίες ποδοσφαιριαστές να αποφεύγουν την Ελλάδα, γιατί «δεν πληρώνουν».
Η επέκταση της συμφωνίας της Superleague με τη Nova έως το 2017, αν και ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, συνεχίζει, πάντως, να αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τα οικονομικά πολλών ΠΑΕ.
Πλέον, κύρια χρηματοδοτική διέξοδος για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους καθίσταται η έξοδος και η καλή πορεία στην Ευρώπη, λόγω των υψηλών ανταμοιβών που μπορούν να επιτύχουν. Μόνο η παρουσία στο Champions League εξασφαλίζει ποσά της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ, η είσοδος στους ομίλους φέρνει ποσά κοντά στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν καν τα μερίδια από το market pool.
Διαβάστε το άρθρο ” ΟΠΑΠ – Nova: Αλλάζει το… σύστημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ” στην πηγή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ από τον ΝΙΚΟ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟ [email protected]