Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ ΟΠΑΠ: Διπλασιάζοντας το κεφάλαιο… μέσω επανεπένδυσης

ΟΠΑΠ: Διπλασιάζοντας το κεφάλαιο… μέσω επανεπένδυσης

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι γνωστός για τη θεωρία της σχετικότητας, ωστόσο, όσο και αν φαίνεται περίεργο, έχει αναφερθεί στη μεγάλη σημασία που έχει ο ανατοκισμός λέγοντας: “O ανατοκισμός είναι το όγδοο θαύμα του κόσμου. Αυτός που το καταλαβαίνει, το κερδίζει… Aυτός που δεν… το πληρώνει”.

Ο ανατοκισμός ουσιαστικά είναι η επανεπένδυση του τόκου, ενώ στις μετοχές εμφανίζεται με την επανεπένδυση του μερίσματος. Ο ΟΠΑΠ είναι η μοναδική εταιρεία στο Χ.Α. που έχει συμπεριλάβει την επανεπένδυση του μερίσματος ως επιλογή.

Ο μέσος επενδυτής δεν είναι εξοικειωμένος με τον όρο αλλά και τη χρησιμότητά του. Την πρώτη φορά που δόθηκε ως επιλογή, το ποσό που επανεπενδύθηκε δεν ξεπέρασε το 14% του συνολικού μερίσματος του ΟΠΑΠ, ενώ στη συνέχεια το ποσοστό ανέβαινε φορά με τη φορά, με αποκορύφωμα την τελευταία, όπου προσέγγισε το 66%, από 59% την 3η Αυγούστου 2021.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς θα περίμενε το ποσοστό να κινείται αντίστροφα, καθώς την πρώτη φορά είχε σημειωθεί η 2η χαμηλότερη τιμή διάθεσης της μετοχής προς επανεπένδυση, ενώ στην τελευταία η τιμή ήταν η υψηλότερη ανάμεσα στις 5 φορές που έχει δοθεί η εν λόγω επιλογή.

Να σημειώσουμε ότι η μέση τιμή διάθεσης για την επανεπένδυση των 5 τελευταίων μερισμάτων στον ΟΠΑΠ είναι 10,53 ευρώ. Τι σημαίνει, όμως, αυτό;
Για όποιον έχει προβεί στην επανεπένδυση των μερισμάτων και στις 5 διανομές, η τιμή για την οποία θα έβγαινε κερδισμένος θα ήταν 10,53 ευρώ ανά μετοχή.

Ωστόσο η επανεπένδυση, εφόσον πραγματοποιείται σε κάθε διανομή μερίσματος, αυξάνει τον αριθμό των μετοχών που κατέχουμε όχι μόνο από το μέρισμα που προκύπτει από τον αρχικό αριθμό μετοχών.

Αν οι νέοι δεν βρίσκουν στα κινητά τους το πρακτορείο σου πως περιμένεις να σε γνωρίσουν και να έρθουν στο πρακτορείο σου?

Κάθε φορά ο αριθμός των νέων μετοχών που λαμβάνει μέρισμα μεγαλώνει εφόσον επανεπενδύεται σε μετοχές. Αυτή είναι και η μαγεία της επανεπένδυσης.
Έτσι, η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 9,87 ευρώ ώστε ο επενδυτής που επανεπένδυε όλα του τα μερίσματα σε μετοχές από την αρχή του προγράμματος να απολέσει μέρος των χρημάτων του από την επανεπένδυση του μερίσματος!

Δηλαδή, όσο η τιμή της μετοχής παραμένει υψηλότερη από το 9,87 ευρώ, τότε ο εκάστοτε επενδυτής έχει αγοράσει τις μετοχές φθηνότερα, κερδίζοντας έτσι περισσότερο από ό,τι αν δεν είχε προβεί στην επανεπένδυση.

Συγκριτικό πλεονέκτημα είναι και το -3% που αγοράζει ο μέτοχος κατά την περίοδο όπου ορίζεται η τιμή της επανεπένδυσης, ενώ στα συν πρέπει να σημειωθούν και τα μηδενικά κόστη που έχει ο επενδυτής για αυτή την “αγορά”, αφού δεν υπάρχουν προμήθειες.

Έτσι, λοιπόν, ένας επενδυτής που κατείχε 1.000 μετοχές ΟΠΑΠ πριν από την πρώτη επανεπένδυση μερίσματος, μετά και την τελευταία επανεπένδυση θα είχε 1.264 μετοχές.

Με το app.masterbet.gr το πρακτορείο σου θα βρίσκετε στα κινητά των παικτών της περιοχής σου!

Η αποτίμηση αυτή μας δίνει 15.432 ευρώ, ήτοι μια απόδοση της τάξεως του 63%. Στην αντίθετη περίπτωση, που ο επενδυτής προτιμούσε την πληρωμή μερίσματος σε μετρητά, τότε το ποσό που θα είχε θα προσέγγιζε τα 14.815 ευρώ, ήτοι απόδοση 56,3%. Σαφέστατα, και στις δύο περιπτώσεις οι επενδυτές είναι ευχαριστημένοι, καθώς η μέση ετήσια απόδοση για τον επενδυτή με επανεπένδυση ξεπερνά το 21%, ενώ χωρίς επανεπένδυση προσεγγίζει το 19,7%.

Τα ποσοστά συμμετοχής στην επανεπένδυση κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μετόχων, καθώς δεν ξεπερνούν το 10% σε καμία περίπτωση (επίσημα στοιχεία μετόχων Μαρτίου 2021).

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η Sazka Group έχει συμμετάσχει στις τελευταίες τέσσερις επανεπενδύσεις μερισμάτων με ολόκληρο το ποσοστό της, λαμβάνοντας, έτσι, περισσότερο από το 76% των συνολικών μετοχών της επανεπένδυσης. 

Δοκίμασε τώρα Δωρεάν να κάνεις και εσύ το πρακτορείο σου Ψηφιακό και να πάρεις πελάτες από το ίντερνετ

Καταλήγοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δέσμευση της διοίκησης για διανομή μερίσματος τουλάχιστον 1 ευρώ ανά μετοχή για τα επόμενα χρόνια, διαμορφώνοντας έτσι μια μερισματική απόδοση τουλάχιστον 8,5%. Ταυτόχρονα, υπολογίζοντας σύμφωνα με τον κανόνα του 72 (72 / 7,5 = 8,5), σε 8,5 χρόνια ο επενδυτής που θα επανεπενδύσει τα μερίσματα του ΟΠΑΠ (μέση μερισματική απόδοση 8,5%) θα έχει διπλασιάσει το κεφάλαιό του, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η μεταβολή της τιμής της μετοχής.

πιν

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “ ΟΠΑΠ: Διπλασιάζοντας το κεφάλαιο… μέσω επανεπένδυσης” : στην πηγή:https://www.capital.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ