Όταν έχεις επιλεγεί για μία θέση πολύ σημαντική, όπως είναι το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, κι επί χρόνια είσαι στην αγορά, τότε ακόμη κι ένα «αθώο λάθος»
προκαλεί απορίες και ερωτηματικά ακόμη και στον πλέον καλόπιστο. Ο λόγος για τον Διεθνή Διαγωνισμό για την παραχώρηση επί 12ετία της διαχείρισης των κρατικών λαχείων και του «Ξυστό» και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου, Κωνσταντίνο Μητρόπουλο, ο οποίος, αν και θεωρείται από τους πλέον πεπειραμένους μάνατζερ, δεν προέβλεψε στον διαγωνισμό για την άδεια του «Ξυστό» να συμπεριλάβει και τη διαδικτυακή εκδοχή του, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον πλανήτη. Κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει και η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Scientific Games, η οποία μετέχει στον διαγωνισμό υπό το σχήμα του ΟΠΑΠ και αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του «Ξυστό» παγκοσμίως.
Αφήνοντας εκτός του Διεθνούς Διαγωνισμού τη διαδικτυακή άδεια του «Ξυστό», αφενός ρίχνει το αντίτιμο που θα πληρώσει ο νικητής του διαγωνισμού, καθώς χωρίς το διαδίκτυο, ό,τι κι εάν ισχυρίζεται ο Κ. Μητρόπουίος, δεν πρόκειται να φθάσει τα 600 και πλέον εκατομμύρια ευρώ και η «μπίλια» θα κάτσει πολύ χαμηλότερα.
Αφετέρου, με αυτή την «αβλεψία» βάζει από το παράθυρο στο παιχνίδι ιδιωτικές διαδικτυακές εταιρείες στοιχηματισμού. Αυτές οι εταιρείες, αφού θα βρουν άδειο τον χώρο, θα οργιάσουν με το ιντερνετικό «Ξυστό» (το οποίο θεωρείται τυχερό παίγνιο και μάλιστα φιλέτο), με συνέπεια η χώρα μας να γίνει και πάλι περίγελος, αφού από τη μία θα έχει κάνει Διεθνή Διαγωνισμό, θα έχει επιλέξει ανάδοχο, αυτός θα πληρώσει τα ωραία του λεφτά στο κράτος, και στο τέλος διάφοροι πειρατές θα κάνουν παιχνίδι, λόγω της «αβλεψίας» του Ταμείου και των διοικούντων του.
Ερωτηματικά
Ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο οποίος από το καλοκαίρι ανέλαβε το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, δεν είναι χθεσινός στην πιάτσα.
Απλά όλοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να αφήσει τη θέση του ως πρόεδρος της χρηματιστηριακής της Eurobank με μισθό πολλών δεκάδων χιλιάδων τον χρόνο (λέγεται ότι η ετήσια αμοιβή του ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ) και να αρκείται στην αμοιβή του Ταμείου, η οποία είναι πολύ μικρότερη, καθώς δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ ανά μήνα.
Αναμφίβολα το project που ανέλαβε αποτελεί πρόκληση. Όμως σε εποχή κρίσης κανείς εργαζόμενος δεν αφήνει τα πολλά λεφτά μόνο για το ονόρε. Οι συνειρμοί που μπορεί να κάνει ο κάθε κακεντρεχής είναι πολλοί.
Ειδικά μάλιστα και εάν έχει διαβάσει τα όσα είχαν γραφτεί για το ποιος είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου τις ημέρες που τον επέλεξε η κυβέρνηση Παπανδρέου: «Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι δεν τον επέλεξαν λόγω του βιογραφικού, το οποίο δεν εντυπωσιάζει, αλλά λόγω των ισχυρών διασυνδέσεων του, οι οποίες πάντα του συμπαραστέκονται. Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν μόνο για τρία χρόνια, όμως… αξιοποίησε τα είκοσι περίπου στην εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Kantor, της οποίας ήταν ιδρυτικό στέλεχος και διευθύνων σύμβουλος έως το 2008. Πώς να εξηγηθεί αλλιώς ότι μέχρι σήμερα η Kantor έχει πάρει δεκάδες έργα από το Δημόσιο, ενώ πλασάρεται ως η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων στον ελληνικό χώρο; Εκτός κι αν κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβές και ισχύει αυτό που διαρρέουν ως φήμη οι ανταγωνιστές της: Ότι η Kantor δεν έχει καμία επαγγελματική πιστοποίηση από την Ε.Ε. ούτε ο ίδιος ο Μητρόπουλος στη διαχείριση χαρτοφυλακίων, όπως γράφεται στο επίσημο βιογραφικό του που εστάλη στη Βουλή από τον Βενιζέλο. Εάν λοιπόν τα όσα λένε οι άσπονδοι… φίλοι του αληθεύουν και ο ίδιος έκανε διαχείριση χωρίς πιστοποίηση, υπάρχει “θέμα”.
Δηλαδή, ή το βιογραφικό της Βουλής είναι ελλιπές, είτε ο ίδιος δεν είχε το πιστοποιητικό που απαιτείται για διαχείριση χαρτοφυλακίων…
Η Kantor ξεκίνησε το 1988 ως σύμβουλος ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το 1991 ανέλαβε μια μελέτη για την πετρελαϊκή αγορά για λογαριασμό της Κομισιόν. Κάπου εκεί “ξεκίνησε” και η σχέση της με την Ε.Ε. που, κατά την εταιρεία, κατέληξε το 1995 στο να δοθεί από την Ένωση πιστοποιητικό ISO 9001. Έναν χρόνο νωρίτερα η Κυπριακή Τράπεζα Επενδύσεων είχε πάρει το 20% του μετοχικού της Kantor δίνοντάς της μια διεθνή διάσταση. Το 1998 ανέλαβε-όλως τυχαίως- την αναδιοργάνωση του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ., πριν από την ιδιωτικοποίηση, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε και στην αντίστοιχη διαδικασία για τα Ναυπηγεία Χαλκίδας.
Ακόμη είχε εμπλοκή σε κάποιες φάσεις των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, ενώ η εταιρεία αναφέρει ότι έχει εμπλακεί και σε όλες τις διεργασίες που έχουν να κάνουν με την πώληση της κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Από το 2002έως το 2008 “άνοιξε” μέσω εξαγορών τοπικών οργανισμών στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, τη Σόφια και το Βουκουρέστι, ενώ οι δουλειές επεκτάθηκαν στις τηλεπικοινωνίες και τα αγροτικά. Μάλιστα το 2005 “διαφήμιζε” σε δελτία Τύπου την έναρξη των συνεργασιών με το Δημόσιο».
Αυτά αναφέρουν για τον Κ. Μητρόπουλο, όμως θα πρέπει εμείς να τονίσουμε με νόημα ότι από το περιβάλλον Βενιζέλου διαρρέεται ότι ο Μητρόπουλος ήταν επιλογή Παπανδρέου, μετά από ένα ταξίδι του πρώην πρωθυπουργού στο Λονδίνο.
Ήδη πάντως έχει κατηγορηθεί ότι στο διάστημα που ηγείται του Ταμείου έχει δώσει με αδιαφανείς διαδικασίες τη δημιουργία της ιστοσελίδας του Ταμείου, όπως και την προβολή στο εξωτερικό σε φιλική του εταιρεία.
Διαβάστε το άρθρο «Ξύνει» το κεφάλι του… στην πηγή: ΑΠΟΨΗ του ΑλέξανδρουΜιχαήλ