Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είναι πίσω από τη διάταξη να μην αυξηθεί ουσιαστικά ο φόρος των στοιχηματικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, αναφέρουν πηγές, που γνωρίζουν πως εξελίχθηκε η υπόθεση εδώ και ένα μήνα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, το γραφείο του κ. Παππά ανέλαβε την πρωτοβουλία τις τελευταίες ημέρες να ειδοποιήσει τους εκπροσώπους των εταιρειών αυτών να ξεκινήσει ο διάλογος για τη ρύθμιση του μεταβατικού καθεστώτος με βάση το οποίο λειτουργούν στην Ελλάδα.
Ο κ. Παππάς και οι συνεργάτες του αλλά και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργόςΤρύφων Αλεξιάδης, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών, μπορεί να μην γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη νοθεύει τον ανταγωνισμό. Ομως αυτό κάνει.
Ας δούμε τη προβλέπει η διάταξη που αφήνει τις εταιρείες του διαδικτύου ουσιατικά εκτός της αύξησης του φόρου. Προβλέπει ότι ο φόρος επί των μικτών εσόδων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τυχερών παιγνίων γενικά, διαμορφώνεται από 30% που είναι σήμερα ως εξής:
– 30% επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ,
– 32,5% για το κλιμάκιο κερδών από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και
– 35% επί μικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω.
Ας δούμε όμως την πραγματικότητα:
1. Οι εταιρείες του διαδικτυακού τζόγου κατά δήλωσή τους (οι 21 από τις 24) είχαν μικτά έσοδα 116 εκατ. ευρώ το 2015. Αυτό σημαίνει ότι εφέτος οι εταιρείες θα φορολογηθούν με τον ίδιο με συντελεστή 30%, όπως και πέρυσι αφού καμία δεν έχει μικτά έσοδα μεγαλύτερα από 100 εκατ. ευρώ. Αρα η αύξηση του φόρου αφορά τους άλλους παίκτες της αγοράς και όχι τις συγκεκριμένες εταιρείες.
2. Η διάταξη νοθεύει τον ανταγωνισμό. Οι εταιρείες αυτές έχοντας χαμηλότερο φόρο μπορούν να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις στους παίκτες. Αρα δεν προσφέρουν υπηρεσίες επί ίσοις όροις.
3. Ηδη, οι εταιρείες αυτές δίνουν καλύτερες αποδόσεις αφού πληρώνουν και χαμηλότερο εταιρικό φόρο λόγω του ότι έχουν φορολογική έδρα τη Μάλτα ή άλλη χώρα του εξωτερικού και όχι την Ελλάδα που ο εταιρικός φόρος είναι 29% και τα διανεμόμενα κέρδη φορολογούνται με 15%.
4. Ο άνθρωπος που είχε την ιδέα να κάνει κλιμακωτό το φόρο, δήθεν για να είναι πιο αναλογικός για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, δεν το πέτυχε όπως προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικά. Αντίθετα, φαίνεται να ευνοούνται για μια ακόμη φορά οι συγκεκριμένες εταιρείες.
Ακόμα και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η κυβέρνηση ευνοεί τις συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες έχουν επενδύσει ελάχιστα στην Ελλάδα και έχουν την έδρα το εξωτερικό. Οι εταιρείες αυτές
α) μαζεύουν χρήματα από την δραστηριότητά τους στην Ελλάδα,
β) δηλώνουν ότι θέλουν στο ελληνικό δημόσιο, – αφού δεν ελέγχονται από το ελληνικό δημόσιο ούτε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή λόγω του ότι λειτουργούν υπό το μεταβατικό καθεστώς και έχουν τον σέρβερ και την φορολογική τους έδρα στο εξωτερικό,
γ) πληρώνουν ελάχιστους φόρους στο ελληνικό δημόσιο όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΕΠ) και
δ) μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : « Ο Νίκος Παππάς πίσω από τη διάταξη για τις στοιχηματικές εταιρείες του διαδικτύου» στην πηγή : http://www.marketfair.gr/