Ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων (on-line gambling) θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
στη συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου. Το νέο πλαίσιο που προτείνεται στοχεύει, αφενός, στην εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου των κρατών-μελών με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου, στον καλύτερο έλεγχο της αγοράς των τυχερών διαδικτυακών παιγνίων.
Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, ο on-line τζόγος καλπάζει στην Ε.Ε. και από 9,3 δισ. ευρώ το 2011, μέχρι το 2015 θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση πάνω από 40%. Ο γρήγορος αυτός ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται στα πολλαπλά και ευέλικτα κανάλια διανομής που προσφέρει η τεχνολογία μέσω Η/Υ, κινητού τηλεφώνου και ψηφιακής τηλεόρασης.
Το νέο προτεινόμενο πλαίσιο που θα συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο τη ρύθμιση της αγοράς, ενώ επιπλέον θα πρέπει να επιτευχθούν πιο ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων σε επίπεδο Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, η Κομισιόν αναγνωρίζει διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν συμμορφώνονται με το κοινοτικό δίκαιο.
Επίσης, υπάρχουν αδειοδοτημενοι πάροχοι εγκατεστημένοι σε ορισμένα κράτη-μέλη, οι οποίοι εμποδίζονται να προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλα κράτη-μέλη. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίθει καταγγελιών για παραβιάσεις των άρθρων 49 και 56 της συνθήκης της Ε.Ε. Για να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, προτείνεται η Κομισιόν να λάβει μέτρα κατά των κρατών-μελών που δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις του δικαστηρίου της Ε.Ε. αλλά και στη συνθήκη της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη διασυνοριακή ελευθερία παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης. Το θέμα αυτό απασχολεί και τη χώρα μας.
Η δεύτερη βασική επιδίωξη θα είναι ο έλεγχος της αγοράς των on-line παιχνιδιών, και κυρίως του διαδικτυακού στοιχηματισμού, όπου εμφανίζονται συχνά προβλήματα απάτης και διαφθοράς (π.χ. στήσιμο αγώνων), για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Προτείνεται η συνεργασία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών τυχερών παιγνίων των κρατών-μελών και η αξιοποίηση του νέου συστήματος ΙΜΙ (Internal Market Information System), που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες. Τέλος, προτείνεται ν’ αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Κομισιόν, που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων εθισμού στα τυχερά παίγνια και ενίσχυσης του υπεύθυνου παιχνιδιού (gaming).
Διαβάστε το άρθρο «Νέους κανόνες στον διαδικτυακό τζόγο φέρνει η Κομισιόν» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ