Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Νέοι ισχυροί παίκτες στην Ελλάδα , ετοιμάζονται να μπουν στην αγορά Διαδικτυακού Στοιχηματισμού και τυχερών παιχνιδιών .

Νέοι ισχυροί παίκτες στην Ελλάδα , ετοιμάζονται να μπουν στην αγορά Διαδικτυακού Στοιχηματισμού και τυχερών παιχνιδιών .

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Κοντά στα επίπεδα της επίγειας αγοράς τυχερών παιχνιδιών βρίσκεται πλέον η αγορά του Διαδικτυακού Στοιχηματισμού στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων»(ΕΕΕΠ).

Με βάση τις καταστάσεις που υπέβαλλαν φέτος στην ΕΕΕΠ οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά Διαδικτυακού Στοιχηματισμού, τα συνολικά τους έσοδα ανήλθαν το 2017 σε 5,3 δισ. ευρώ με τα μικτά κέρδη (GGR) μόλις στα 280,6 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονιά, η επίγεια αγορά στοιχηματισμού (τα παιχνίδια που διαχειρίζεται ο όμιλος ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,00% και τα καζίνο) έφτασε τα 6 δισ. ευρώ με τα μικτά κέρδη στα 1,6 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά της θολής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά του Διαδικτυακού Στοιχηματισμού, όπου ισχύει το «ό,τι δηλώσεις», είναι τα στοιχεία που δήλωναν στο παρελθόν οι ίδιες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο. Για το 2017 δήλωσαν στην ΕΕΕΠ, όπως αναφέρθηκε, έσοδα περί τα 5,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 είχαν δηλώσει έσοδα λίγο πάνω από τα πέντε δισ. ευρώ. Πόσα είχαν δηλώσει για το 2014; Μόλις 1,9 δισ. ευρώ με μικτά κέρδη 119 εκατομμυρίων ευρώ.

Το συνεχώς αυξανόμενο μέγεθος της αγοράς Διαδικτυακού Στοιχηματισμού, στην οποία ετοιμάζονται να μπουν και νέοι ισχυροί παίκτες, όπως ο ΟΤΕ, που προχώρησε πρόσφατα σε σχετική αλλαγή καταστατικού, οδηγεί τις κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη σε πρωτοβουλίες για τη ρύθμισή της. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από πέρυσι πως θα προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση για την παροχή αδειών σε εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη αγορά.

Σήμερα στην ελληνική αγορά κινούνται 24 εταιρείες μέσω του καθεστώτος των «προσωρινών αδειών» που ισχύει από το 2011! Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι, πάντως, περισσότερο περίπλοκη από άλλες αγορές καθώς ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,00% θεωρεί πως έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στο Διαδικτυακό Στοιχηματισμό μέχρι το 2020.

Το μοντέλο

Εδώ και μήνες κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το μοντέλο που πρόκειται να υιοθετήσει η κυβέρνηση για την παροχή των αδειών στο Διαδικτυακό Στοιχηματισμό. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένονταν να τεθεί σε διαβούλευση από τα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018, αλλά μέχρι σήμερα εκκρεμεί. Στελέχη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών υποστηρίζουν πως έχει πέσει στο τραπέζι η υιοθέτηση του μοντέλο της Ρουμανίας με βάση το οποίο αν οι υφιστάμενοι «προσωρινά αδειοδοτημένοι» πάροχοι (οι 24 εταιρείες που έχουν παρουσία στην εγχώρια αγορά διαδικτυακού στοιχήματος) θέλουν να λάβουν μία από τις νέες άδειες θα πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά φόρους με συγκεκριμένο συντελεστή.

Στη Ρουμανία ο φορολογικός συντελεστής της αναδρομικής φορολόγησης ήταν 20% επί των συνολικών εσόδων κατά την προηγούμενη πενταετία με αποτέλεσμα ορισμένοι μεγάλοι όμιλοι να αποφασίσουν (το 2015) την έξοδό τους από την τοπική αγορά διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, συγκεκριμένος αριθμός «προσωρινά αδειοδοτημένων» παρόχων που πλήρωνε για κάποια χρόνια θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση έναντι αυτών που δεν έχουν πληρώσει. Ταυτόχρονα κάποιοι μεγάλοι «παίκτες», που είχαν λάβει «προσωρινή άδεια» στα τέλη του 2011, βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταβολή αναδρομικών φόρων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως συνέβη και στη Ρουμανία.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο βρετανικός όμιλος GVC Holdings ο οποίος έχει σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά διαδικτυακού στοιχήματος εδώ και χρόνια μέσω της Sportingbet (αλλά και των Bwin και Vistabet), είχε ανακοινώσει πως οι ελληνικές φορολογικές αρχές του επέβαλλαν αναδρομική φορολογική υποχρέωση 186,7 εκατ. ευρώ για τη δραστηριότητά στο διαδικτυακό στοίχημα τη διετία 2010 – 2011. Η GVC Holdings, ακριβώς λόγω της εκτενούς παρουσίας της, θα κληθεί να πληρώσει πολύ μεγάλο αναδρομικό φόρο, αν εφαρμοστεί το ρουμανικό μοντέλο, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.

Η εταιρεία συμβούλων/ελεγκτών Grant Thornton είχε παρουσιάσει μελέτη στην κυβέρνηση για το νέο αδειοδοτικό καθεστώς στην αγορά διαδικτυακού στοιχήματος. Στη μελέτη προτείνονταν συγκεκριμένη διαδικασία έκδοσης απεριόριστου αριθμού αδειών (επταετούς διάρκειας), που θα ήταν δύο κατηγοριών, ανάλογα με τον τύπο παιχνιδιών, με παράλληλη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή στο 35% όπως και για τα επίγεια τυχερά παιχνίδια.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο :”Στα 5,3 δισ. «αυγάτισε» η εγχώρια αγορά Διαδικτυακού Στοιχήματος” στην πηγή :http://www.euro2day.gr Φώτης Κόλλιας[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ