Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ Nέα εποχή μεγέθυνσης για τον ΟΠΑΠ

Nέα εποχή μεγέθυνσης για τον ΟΠΑΠ

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

ρόκειται για τον πιο «αθόρυβο» ίσως πρωταγωνιστή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όχι μόνο για το 2023, αλλά και για όλη τη δεκαετία, καθώς εαν υπολογίσει κανείς τα μερίσματα που έχει μοιράσει στους μετόχους του, θα συνειδητοποιήσει ότι όχι μόνο οι μέτοχοι δεν κατάλαβαν τίποτε από τα «μαύρα χρόνια» του ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά αντίθετα κατέγραψαν ισχυρές μερισματικές αποδόσεις, σε μια περίοδο αρνητικών επιτοκίων και βαριάς διόρθωσης για την αγορά.

Για το 2023 και παρά το σχετικά αδύναμο τρίτο τρίμηνο λόγω της έλλειψης μεγάλων αθλητικών γεγονότων και μεγάλων τζακ ποτ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς και λόγω των μεγάλων φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία, ο ΟΠΑΠ καταγράφει αύξηση καθαρών εσόδων σε όλα τα παιχνίδια και υψηλές λειτουργικές ροές, για αυτό και άλλωστε αρχές Νοεμβρίου διένειμε προμέρισμα-μαμούθ 1 ευρώ ανά μετοχή.

Πέραν του προμερίσματος, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής στη μητρική, η αποπληρωμή δανείων και η εκκίνηση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών ήταν τα υπόλοιπα «δώρα» που επιφύλασσε ο ΟΠΑΠ για τους μετόχους του το φετινό φθινόπωρο. 

Πριν λίγες ημέρες ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου, τα οποία παρά τις αντιξοότητες του τρίτου τριμήνου δικαίωσαν τις πρωτοβουλίες της εταιρείας για νέες προτάσεις προς τους πελάτες της, τόσο στο retail, όσο και στο online κανάλι.

Σε επίπεδο 9μηνου, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών ανήλθαν στα 1.506,5 εκατ ευρώ έναντι 1.398,1 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2022, ήτοι αυξημένα κατά 7,8% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάπτυξης στην Επίγεια δραστηριότητα –καταστήματα/retail- και της δυναμικής επίδοσης στο Online. 

Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν στα 299 εκατ. ευρώ έναντι 251,2 εκατ. ευρώ πέρυσι προκειμένου να υποστηριχτούν οι αυξημένες δραστηριότητες στο Επίγειο και στο Online.

Τα EBITDA ανήλθαν στα 519,9 εκατ. ευρώ –πτώση 2,5% ετησίως- και τα καθαρά κέρδη στα 307,7 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση 7,7% ετησίως. 

Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα είναι στα 147,8 εκατ. ευρώ με τον δείκτη Καθαρών Ταμειακών Διαθεσίμων/LTM EBITDA στο 0,20x (0,13x συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων).

Μέχρι στιγμής τα παιχνίδια που στήριξαν τις επιδόσεις του ΟΠΑΠ ήταν τα φρουτάκια-VLT’s και το online casino που στο εννεάμηνο παρουσίασε αύξηση 26,4% .

Επιτυχής ήταν επίσης η ανανέωση του Λόττο, το οποίο προσφέροντας τα κέρδη σε μηνιαίες καταβολές για 10 χρόνια, είχε μεγάλη επιτυχία στο γυναικείο κοινό και πέτυχε αύξηση 180% στα έσοδά του και 133% στα EBITDA.

Για το σύνολο της φετινής χρήσης η διοίκηση σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, αναμένει η λειτουργική κερδοφορία -EBITDA- να κυμανθεί από 720 έως 740 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση αναφέρθηκε όμως και στις πρωτοβουλίες ανανέωσης του χαρτοφυλακίου των αριθμοπαιχνιδιών που διεξάγονται μέσω κληρώσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και τη διάθεση του Eurojackpot στην ελληνική αγορά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, καθώς και την ανανέωση του Τζόκερ.

Τι είναι το Eurojackpot και οι προοπτικές του

Το Eurojackpot είναι μια πανευρωπαϊκή λοταρία που έχει κλείσει 11 χρόνια λειτουργίας ως αντίστοιχη της EuroMillions. 

Τα ποσά σε αυτή τη λοταρία είναι «άλλου επιπέδου», αφού το παιχνίδι ξεκινάει με ένα αρχικό τζάκποτ 10 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά το ποσό αυτό αυξάνεται γρήγορα, με τα μεγαλύτερα κέρδη που έχει προσφέρει το παιχνίδι να προσεγγίζουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο το 2023 το eurojackpot κλήρωσε τέσσερις φορές ποσά άνω των 70 εκατ. ευρώ και δύο φορές ποσά πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Οι κληρώσεις γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ το payout του παιχνιδιού είναι 36%.

Δεδομένων των τεράστιων ποσών που κληρώνει το πρώτο αριθμολαχείο που παίζεται σε ευρωπαϊκή κλίμακα, το νέο παιχνίδι αναμένεται να προσελκύσει ένα νέο κοινό στην Ελλάδα, τουτέστιν να αυξήσει τα έσοδα του ΟΠΑΠ. Βλέπετε τα μεγάλα ποσά στις κληρώσεις ανεξαρτήτως ύπαρξης τζακ ποτ διατηρούν σταθερό το ενδιαφέρον για ένα παιχνίδι, επομένως και τα έσοδα από αυτό.

Το Eurojackpot λοιπόν αναμένεται να φέρει μια νέα εποχή μεγέθυνσης για τον ΟΠΑΠ, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση, κάθε ένα από τα αριθμολαχεία θα απευθύνεται σε διαφορετικές κατηγορίες παικτών, ανάλογα με την προσδοκία κερδών, «ανοίγοντας» κυριολεκτικά τη βεντάλια του κοινού της. 

Άλλωστε η πρόσφατη απόφαση για αγορά ιδίων που ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου και θα φτάσει μέχρι και τα 150 εκατ. ευρώ δεν αντανακλά παρά την ισχυρή πεποίθηση της διοίκησης για τις προοπτικές της εταιρείας. 

Προοπτικές που είναι εμφανείς μέσα από τις αποκλειστικές άδειες που διαθέτει η εταιρεία για την πλειονότητα των δραστηριοτήτων της, κάτι που της εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα κερδοφορίας και ελεύθερων ταμειακών ροών, που με τη σειρά τους εξασφαλίζουν δυνατές αποδόσεις για τους μετόχους. 

Μόνο φέτος, o ΟΠΑΠ έχει μοιράσει 2,15 ευρώ στους μετόχους του, ενώ δεδομένων των μικρών αναγκών χρηματοδότησης, η μερισματική απόδοση αναμένεται να παραμείνει γενναιόδωρη και τα επόμενα έτη. 

Βέβαια, πάντα υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς ο διαδικτυακός τομέας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός και γενικότερα ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών υπόκειται σε αλλαγές στους κανονισμούς και τους φόρους. 

Αξίζει να σημειώσουμε όμως αυτό που σημείωσε και η Εdison σε πρόσφατη ανάλυση της. Η ελληνική αγορά διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών ρυθμίστηκε πλήρως το 2021, οι άδειες και οι παραχωρήσεις του ΟΠΑΠ είναι κυρίως μακράς διάρκειας, ενώ η φορολογική του επιβάρυνση είναι υψηλή σε σχέση με άλλες χώρες. 

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Nέα εποχή μεγέθυνσης για τον ΟΠΑΠ” στην πηγή:https://www.liberal.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ