Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Να σταματήσουν να δηλώνουν αναρμόδιοι για το Ν. 4002

Να σταματήσουν να δηλώνουν αναρμόδιοι για το Ν. 4002

από
Μόνο 4 λεπτά

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την «αδυναμία» της ελληνικής Πολιτείας να νομοθετήσει σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να δώσει οριστική λύση στο θέμα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, η επιτυχία και η εφαρμογή του νέου νόμου 4002/2011 εξαντλείται στις αυστηρές ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για τους παραβάτες του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Τσουκαλά, «το ποσό που κατέβαλε η Ελλάδα συνεπεία καταδίκης της στην υπόθεση C-109/08 ανερχόταν τον Ιούλιο του 2011 σε 24.917.520 ευρώ», πρόστιμα που προέρχονται από την περίφημη υπόθεση με τα «φρουτάκια» και την καταδίκη της Ελλάδας εκ μέρους του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αδυναμία της να ψηφίσει και να εφαρμόσει ένα σχετικό νόμο συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η υπόθεση δεν έχει κλείσει και πρόστιμα ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ εξακολουθούν να καταβάλλο νται (ή να παρακρατούνται από τα κοινοτικά κονδύλια) οε μηνιαία βάση!

 Την ίδια στιγμή, σι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την επιβολή των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται από το νόμο 4002/2011, ο οποίος διαδέχτηκε έπειτα από παλινωδίες και ανεξήγητες καθυστερήσεις τον προηγούμενο νόμο 3037/2002, εξαιτίας του οποίου καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη με το υπ’ αριθ. 281/2012 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι για αδικήματα που αφορούν τις διατάξεις του νόμου 4002/2011 παραπέμπονται να δικαστούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες, καθώς με το νέο νόμο προβλέπεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση παραπέπονται συνολικά 11 άτομα, μεταξύ των οποίων και παίκτες, οι οποίοι ωστόσο αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμέληματος.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι για υποθέσεις ηλεκτρονικών παιγνίων από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα άλλα τέσσερα βουλεύματα, με τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί οι παραβάσεις του νέου νόμου ως αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Ήδη για το βούλευμα με αριθμό 281/2012 έχει ασκηθεί έφεση και η υπόθεση θα κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών.
Πρόστιμα – «μαμούθ»

Στη Θεσσαλονίκη οι πρώτες κακουργηματικές διώξεις με βάση το νέο νόμο ασκήθηκαν λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευσή του τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από έφοδο της Αστυνομίας σε Ιντερνετ καφέ, στην περιοχή Βαρδαρίου.

Με το νέο νόμο που δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις, καθώς και πρόστιμα – «μαμούθ» για όσους συμμετέχουν στη διεξαγωγή παράνομων τυχερών παιχνιδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι.
παίκτες, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται σε βάρος τους, καλούνται να καταβάλουν «τσουχτερά» πρόστιμα.
«Όποιος μετέχει σε τυχερό παίγνιο, το οποίο διοργανώνεται, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τριών (3) μηνών και με χρηματική ποινή από 5.000 έως 20.000 ευρώ», αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 52.

Για όσους διεξάγουν παίγνια, χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια, προβλέπεται χρηματική ποινή από 100.000 έως και 200.000 ευρώ ανά παιγνιομηχάνημα, ενώ για παίγνια που διεξάγονται μέσω του διαδικτύου επιβάλλεται  Μια επίκαιρη ρήση με αναφορά σε πολλά σημερινά κοινωνικά πεδία. Ακόμη και στα «παίγνια»… Όλοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο του 2011 απαγορευόταν η διενέργεια οποιουδήποτε παιγνίου, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα του ως τυχερού ή ψυχαγωγικού, εξαιτίας του περίφημου Ν.3037/2002 «περί απαγόρευσης παιγνίων», ο οποίος της στέρησε καταρχήν έσοδα από τη φορολόγησή τους για εννέα ολόκληρα χρόνια!

Δεν ήταν μόνον αυτό, όμως: γι’ αυτήν την απόλυτη απαγόρευση καταδικάστηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και υποχρεώθηκε στην καταβολή ενός καθόλου ευκαταφρόνητου -ιδίως σε εποχές πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης- προστίμου (εφάπαξ και ευημερή άποψη «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»), το οποίο καταβάλλει ακόμη και σήμερα!

Επειτα από μεγάλη πίεση της EE και αφού έγινε αντιληπτό ότι τελικά ο νόμος δημιούργησε ανομία, επιχείρησε καθυστερημένα -ως είθισται, δυστυχώς εξαιτίας των χαρακτηριστικών της δημόσιας διοίκησης- να τον τροποποιήσει.

Δύο απόπειρες όμως έπεσαν στο (ευρωπαϊκό) κενό: λάθος κατεύθυνση, κανένα αποτέλεσμα, απόρριψη από την EE. Στην τρίτη (και φαρμακερή ίσως πάλι;) το αποτέλεσμα ήταν ο Ν. 4002/2011 «περί ρύθμισης της αγοράς παιγνίων». Απορρύθμισης, θα έλεγαν αυτοί που ξέρουν. Απομάκρυνση και πάλι από τα ευρωπαϊκά δεδομένα και δρώμενα. Γιατί πρώτα νομοθετούμε και μετά κοιτάζουμε γύρω μας. Θέσπιση κρατικού μονοπωλίου η βασική του κατεύθυνση. Αιτιολογία που να αντέχει σε ισχυρή κριτική για την κατεύθυνση αυτή δεν υπάρχει, δικαιολογίες πολλές: προστασία των πολιτών, ασφαλής έλεγχος του συστήματος έσοδα για το κράτος…
Ρωτάω: Τα είδε κανείς όλα αυτά επτά μήνες μετά την εφαρμογή του Ν. 4002/2011; Αν τα είδε, παρακαλώ να με διορθώσει…
Όμως κάπου κάπου, προσθήκες στο 90′ της ψήφισης κάποιου νόμου δίνουν κάποια ελπίδα και προοπτική. Προστέθηκε, λοιπόν, μια παράγραφος με αριθμό 12 στο άρθρο 50 του Νόμου 4002 για τη νομιμοποίηση των διαδικτυακών παρόχων στοιχηματισμού και παιγνίων.
Να πάψουμε να κωλυσιεργούμε, να αμφιβάλλουμε και να αποφεύγουμε τις ευθύνες ως κρατική διοίκηση. Να υπάρξει πλέον νομιμότητα και διαφάνεια.
Να σταματήσουν οι ιθύνοντες να δηλώνουν αναρμόδιοι για τα σχετικά με το Ν. 4002 ζητήματα.
Να γίνουν όλοι αρμόδιοι και να βοηθήσουν επιτέλους το κράτος και τους πολίτες. Φαντάζεστε την έκπληξή μου, όταν, ενεργώντας ως πληρεξούσιος δικηγόρος μιας εκ των αλλοδαπών εταιριών που υπέβαλαν δήλωση υπαγωγής στο καθεστώς του άρθρου 50 παράγραφος 12 του Ν. 4002/2011 με έδρα την Εσθονία, διαπίστωσα ότι μπορεί κάποιος να ελέγξει τη νομιμότητα της λειτουργίας μιας εταιρίας σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία και να λάβει σχετικό πιστοποιητικό από δημόσια δικαστική αρχή μέσω διαδικτύου; Στη χώρα μας γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό και πρέπει να πάμε στο πρωτοδικείο; Στη χώρα εκείνη η «αγορά των παιγνίων» ρυθμίστηκε αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τη Σοβιετική Ενωση (πριν από περίπου 15 χρόνια) με άριστα αποτελέσματα…
* Ο ΣΤΑΥΡΟΣ Λ. ΠΑΠΑΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι δικηγόρος της Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση στο αντικείμενο των παιγνίων

Διαβάστε το άρθρο « Τα «φρουτάκια»… σάπισαν

 στην πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ  του ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ