Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Μια «δεξαμενή» με ισοδύναμα

Μια «δεξαμενή» με ισοδύναμα

από
Μόνο 3 λεπτά

Αμέσως μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, το Μαξίμου έδωσε εντολή στο οικονομικό επιτελείο να κινηθεί τάχιστα ώστε να συγκεντρώσει «ιδέες» για φόρους που θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν το συγκεκριμένο μέτρο.

Η εντολή, ήταν σαφής: Τα ισοδύναμα πρέπει να έχουν χαρακτήρα αναδιανεμητικό, επηρεάζοντας τομείς της οικονομίας που έχουν μείνει «ανέγγιχτοι». «Δεν μπορεί να είναι ισοδύναμο να πάμε τον ΦΠΑ 23% στο βοδινό, στο μοσχαρίσιο κρέας» είχε δηλώσει, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών συγκεντρώνουν προτάσεις για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων, ενώ απομένει τόσο ο εμπλουτισμός όσο και η περαιτέρω μελέτη και ανάλυσή τους ώστε να καταστούν αποτελεσματικές και αποδοτικές. Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τις προτάσεις επιστημονικών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, ενώ είναι πιθανόν να υιοθετηθούν πολλαπλά μέτρα.

Δεν αποκλείεται, στο μέλλον η συγκεκριμένη λίστα να λειτουργήσει σαν «δεξαμενή» ισοδύναμων μέτρων, που θα ανακουφίσει τα χαμηλότερα στρώματα από άλλα μέτρα.

Τα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια είναι πάντως έτοιμα να αντιμετωπίσουν ουκ ολίγες αντιδράσεις, αντίστοιχες με αυτές που εμφανίστηκαν κατά την επτάμηνη διαπραγμάτευση. Στις 15 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός είχε ερωτηθεί από το Euronews για τη στάση των επικεφαλής των δανειοδοτικών θεσμών. «Το ΔΝΤ αλλά και ο ίδιος [ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ] αρνήθηκε την αύξηση στη φορολογία των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων που είχαμε προτείνει.

Μάλιστα όταν είχαμε καταθέσει αυτήν την πρόταση, γνωρίζω το παρασκήνιο, μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες άσκησαν πολύ μεγάλες πιέσεις με τηλεφωνήματα και προς την Κομισιόν και προς το ΔΝΤ για να γλιτώσουν τη φορολογία. Και, πράγματι, τότε το ΔΝΤ μας είπε, η κυρία Λαγκάρντ, θυμάμαι, ότι αυτή η πολιτική δεν βοηθάει γιατί είναι αντιαναπτυξιακή» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Τα υπό εξέταση μέτρα

Ποια είναι τα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο;

1 Έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εθνικές οδούς, γέφυρες και υποθαλάσσιες σήραγγες. Εξετάζεται το ύψος του συγκεκριμένου φόρου να εξαρτάται από την πορεία χρηματοδότησης του έργου με δημόσιους πόρους, ενώ έχουν ήδη γίνει οι σχετικές μελέτες για κερδοφόρες επιχειρήσεις του χώρου.

2 Υιοθέτηση φόρου με προοδευτική κλίμακα για την περιουσία Ελλήνων στο εξωτερικό. Το μοντέλο που μελετάται από το οικονομικό επιτελείο είναι εκείνο του φόρου «Ivie» στην Ιταλία, που επιβλήθηκε επί κυβέρνησης Μόντι το 2011, ενώ εξετάζεται ο συμψηφισμός με τη φορολογία περιουσίας του κράτους στο οποίο βρίσκεται το εκάστοτε ακίνητο. Οι δε δείκτες που θα εφαρμοστούν θα κυμαίνονται από 0,8% μέχρι 3%.

3 Φορολόγηση των επενδύσεων Ελλήνων στο εξωτερικό. Εξετάζεται το πώς θα φορολογηθούν καταθέσεις, αμοιβαία, ομόλογα, μετοχές και άλλα «προϊόντα», ενώ προβλέπεται η συνεργασία με τις φορολογικές αρχές του εξωτερικού.

4 Θέσπιση ΦΠΑ σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Εκεί μπορούν να ενταχθούν πράξεις όπως η αγοραπωλησία μετοχών, μεριδίων εταιρειών και εξαγορές.

5 Έκτακτη εισφορά στις ενδοομιλικές συναλλαγές με επίκεντρο όσες διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας και χωρών του εξωτερικού.

6 Έκτακτη εισφορά επί των ακαθάριστων εσόδων πολυχώρων διασκέδασης ή πολυκαταστημάτων. Το οικονομικό επιτελείο έχει εστιάσει σε επιχειρήσεις τύπου Mall και σε κινηματογράφους Multiplex, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα κερδοφόροι.

7 Έκτακτη εισφορά στα ακαθάριστα έσοδα των ΕΛ.ΤΑ. Τα Ταχυδρομεία σημειώνουν μεγάλη κερδοφορία και το 2014 τα ακαθάριστα έσοδά τους ανήλθαν σε 350.864.000 ευρώ.

8 Έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που κατέχουν «στόλο» Ι.Χ. Η κυβέρνηση εστιάζει σε επιχειρήσεις που κατέχουν αυτοκίνητα αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

9 Έκτακτη εισφορά ή φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τυχερών παιγνίων. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι υπάρχει άπλετος χώρος για άντληση πόρων από εταιρείες στοιχημάτων και ηλεκτρονικού τζόγου, ενώ εκτιμάται ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές επιχειρήσεις τύπου πρακτορείων του ΟΠΑΠ.

10 Αύξηση από 5 έως 10% της φορολόγησης των επιχειρήσεων «VLT» (βίντεο-λοταρίες) του ΟΠΑΠ. Ο «κολοσσός» έχει σχέδιο για 660 τέτοια καταστήματα και το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί η φορολόγηση να φτάνει μέχρι και το 40%. Η συγκεκριμένη κίνηση, ωστόσο, προϋποθέτει την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας μεταξύ Δημοσίου και ΟΠΑΠ, ώστε να μην καθυστερήσει περαιτέρω η έναρξη λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων.

Διαβάστε το άρθρο “Μια «δεξαμενή» με ισοδύναμα” του Νίκου Σβέρκου στην πηγή “www.efsyn.gr”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ