Κομβικό σημείο για τις εξελίξεις στον τζόγο έχει η επιτροπή εποπτείας και ελέγχου παιγνίων, η οποία και θα καθορίσει τους νέους κανόνες της αγοράς για όλα τα παιχνίδια. Πρόεδρος της επιτροπής με 4ετή θητεία είναι ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος, προσωπική επιλογή και στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο τελευταίος, ως υπουργός Οικονομικών, έχει υπογράψει προσφάτως αποσπάσεις υπαλλήλων προκειμένου να στελεχώσουν την εξειδικευμένη αυτή επιτροπή παιγνίων. Ανάμεσα στους αποσπασθέντες είναι ένας… φύλακας αρχαιοτήτων, ένας υπάλληλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (στο τμήμα οργάνωσης συναυλιών), ένας υπάλληλος του ΗΣΑΠ, ένας της ΕΘΕΛ, μια φιλόλογος κι ένας χημικός μηχανικός που προέρχονται από τον ΕΟΜΕΧΧ… Τα κριτήρια επιλογής των αποσπασθέντων είναι άγνωστα, αλλά μάλλον παραπέμπουν σε… πολιτικό τζόγο.
Αλυσιδωτές παρενέργειες στη βαριά βιομηχανία του τζόγου δημιουργεί η ζοφερή και πολύπλευρη οικονομική κρίση. Οι τζίροι των τυχερών παιχνιδιών καταγράφουν βροντώδη πτώση, η «πίτα» της αγοράς ολοένα και μικραίνει, ενώ την ίδια στιγμή δρομολογούνται νέα και ανατρεπτικά δεδομένα με άξονα τις αποκρατικοποιήσεις. Μέσα σ’αυτό το σκηνικό, τα επιχειρηματικά συμφέροντα «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» και παίρνουν θέσεις μάχης για την επόμενη μέρα…
Με βάση την ψυχρή γλώσσα των αριθμών, ο συνολικός τζίρος σε όλα τα τυχερά παιχνίδια που παίζονται νομίμως στη χώρα μας έχει μειωθεί κατά 2,4 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία της μεγάλης κρίσης. Από τα 9,2 δισ. που ήταν τα συνολικά πονταρίσματα το 2008 έπεσαν πέρυσι στα 6,8 δισ. ευρώ. Μόνο πέρυσι η αγορά του τζόγου συμπτύχθηκε κατά 15,2%, ενώ σε τριετή χρονικό ορίζοντα έχει χάσει 26%.
Αφαιρουμένων των ποσών που αποδίδονται στους τυχερούς, τα μεικτά κέρδη των επιχειρήσεων τζόγου (δηλαδή τα πραγματικά λεφτά που χάνουν οι παίκτες) παρουσιάζουν πτώση κατά 30,7% την τελευταία τριετία. Πέρυσι τα έσοδα του ΟΠΑΠ, των 9 ιδιωτικών καζίνων, των κρατικών λαχείων και του ιπποδρόμου ήταν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ, έναντι των 2,7 δισ. του 2008.
Η μεγάλη κάμψη του τζόγου είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με την υποχώρηση του ΑΕΠ, αλλά και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Γεγονός που υποδηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι ένα τμήμα από τα διαφυγόντα έσοδα των τυχερών παιχνιδιών τα έχει καρπωθεί η παράνομη αγορά, ο τζίρος της οποίας υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση στα 4 δισ. ευρώ ετησίως.
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι η δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη μεγάλη «βουτιά» που έχουν κάνει τα τυχερά παιχνίδια.
Συνεχίζεται η βουτιά
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθοδική πορεία της αγοράς συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Ο τζίρος στα καζίνα υποχωρεί περίπου κατά 25%, τα λαχεία χάνουν περί το 15%. ο ΟΠΑΠ είναι γύρω στο 8% χαμηλότερα, ενώ το ιπποδρομιακό στοίχημα είναι ελαφρά ανοδικό, σε σύγκριση με το πολύ κακό πρώτο τρίμηνο του 2011. Ειδικά για τον Ιππόδρομο τα συγκριτικά στοιχεία είναι ανομοιογενή, καθώς στο παρελθόν οι «κούρσες» ήταν περισσότερες.
Στο 26% η μείωση του τζίρου, δρομολογείται «νέα τάξη πραγμάτων» στα τυχερά παιχνίδια
ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ (ποσά σε εκάτ. ευρώ)
ΣΕ ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Ο ΤΖΙΡΟΣ (ποσά σε εκάτ. ευρώ)
Στο σύνολο της αγοράς, ο ΟΠΑΠ φαίνεται να έχει πιο αμυντικά χαρακτηριστικά στην πτώση (-21,7% στην τριετία), ενώ αντίθετα σε μεγάλη δοκιμασία φαίνεται να έχει μπει ο κατεξοχήν «σκληρός τζόγος» των καζίνων, τα μεγέθη των οποίων έχουν αρχίσει να παραπέμπουν σε… προβληματικές επιχειρήσεις. Η κατά κεφαλήν δαπάνη για τζόγο των Ελλήνων που έχουν ηλικία άνω των 15 ετών διαμορφώθηκε πέρυσι στα 731,4 ευρώ ετησίως, ενώ το 2008 ήταν 999 ευρώ.
Μολονότι η κρίση έχει «γονατίσει» τα τυχερά παιχνίδια, η συγκεκριμένη αγορά εξακολουθεί να έχει σημαντικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αφού είναι σε εξέλιξη μία ευρείας κλίμακας αναδιάταξη του υφιστάμενου χάρτη, μέσω των αποκρατικοποιήσεων. Η διαφαινόμενη «νέα τάξη πραγμάτων» στον τζόγο είναι, ωστόσο, σε άμεση συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις, τις πιθανές ανατροπές στα αρχικά σχέδια, αλλά και σε αυτό καθαυτό το ρίσκο της χώρας, που παραμένει υψηλό.
Ζητείται ρευστό
Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα, το πιο κρίσιμο στοιχείο σχετίζεται με τα κόστη τα οποία έχουν τα «πρότζεκτ», καθώς σπανίζει η ρευστότητα και έχουν κλείσει οι στρόφιγγες χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Το πιθανότερο είναι να «χτιστούν» συμμαχίες με ξένους εταίρους, αν και εφόσον κριθεί ότι διαμορφώνονται ελκυστικές προϋποθέσεις ως προς τα τιμήματα.
Μετά βεβαιότητας το «πετράδι του στέμματος» στις αποκρατικοποιήσεις είναι ο ΟΠΑΠ, όπου πρόκειται να παραχωρηθεί το 29%, ενώ άλλο ένα 5% θα μείνει στο χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου. Παρά τα όσα λέγονται, τα χρονοδιαγράμματα είναι στον αέρα.
Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για φορολόγηση των νέων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η παρέμβαση Σαμαρά φαίνεται να αφορά τα «φρουτάκια», όπου ο φόρος επί των μεικτών κερδών μπορεί να πάει από το 30%, που έχει οριστεί, στο 32% ή στο 34%. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να ισχύσει και για τις διαδικτυακές άδειες.
Πληροφορίες λένε ότι υπάρχει και πρόταση εφαρμογής της βρετανικής νομοθεσίας με κοινό φόρο 10% επί του τζίρου και όχι επί των κερδών, που θα βαρύνει μόνο τις επιχειρήσεις τζόγου.
Πέραν αυτών, είναι ακόμη υπό συζήτηση με την Κομισιόν όλο το πλέγμα των κρατικών ενισχύσεων, ενώ στις 13 Ιουνίου το ευρωπαϊκό δικαστήριο καλείται να αποφανθεί περί του μονοπωλίου. Ορισμένοι θεωρούν ότι και η πρόσφατη εγκύκλιος Σαχινίδη για τον διαδικτυακό τζόγο συνιστά άλλο ένα μεγάλο αγκάθι για τον ΟΠΑΠ. Με όρους τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας, το 29% του ΟΠΑΠ κοστολογείται στα 640 εκατ. ευρώ, γεγονός που από μόνο του εγείρει σοβαρές αντιρρήσεις για την πώληση.
Στα πολυσυζητημένα «φρουτάκια» (VLTs), που έπειτα από 10 χρόνια επιστρέφουν στην αγορά, τον κεντρικό ρόλο τον έχει ο ΟΠΑΠ. Εκτιμάται ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να λειτουργούν τα πρώτα από τα συνολικά 16.500 «μηχανάκια» τζόγου. Αλλα 18.500 «φρουτάκια» πρόκειται να δοθούν σε ιδιώτες (4 έως 10 άδειες). Για τον προμηθευτή των μηχανημάτων ο ΟΠΑΠ θα αναζητήσει τεχνολογικό εταίρο, ενώ τα «φρουτάκια» θα μπουν σε ειδικούς χώρους των 25 μηχανημάτων. Εκτιμάται ότι από τα καθαρά έσοδα (μετά τον κρατικό φόρο του 30%) το ένα τρίτο θα πηγαίνει στον ΟΠΑΠ, άλλο τόσο στον τεχνολογικό προμηθευτή και το υπόλοιπο ένα τρίτο στους διαχειριστές των αιθουσών που θα είναι οι πράκτορες.
Διαβάστε το άρθρο “Μεγάλες ανατροπές στην αγορά του τζόγου” στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΟΡΗ