Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Με όρους 2001 η πρόταση για τον ΟΠΑΠ

Με όρους 2001 η πρόταση για τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 4 λεπτά

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στην κυβέρνηση για το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα μετά ης τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που αφορούν το πιο «δυνατό της χαρτί», τον ΟΠΑΠ, ο οποίος προσέλκυσε μόνο μια έγκυρη προσφορά με τίμημα αρκετά χαμηλότερο των αρχικών προσδοκιών, που δεν πλησιάζει ούτε το ήμισυ των εσόδων που είχε το Δημόσιο από την πώληση αντίστοιχου αριθμού μετοχών στο παρελθόν.

Ο προβληματισμός αυτός εντάθηκε, μάλιστα, χθες μετά από ανακοίνωση της Emma Delta με την οποία υπονόησε ότι δε θα αφήσει μεγάλα περιθώρια για βελτιωμένο τίμημα.
Η υποβληθείσα προσφορά από το fund Emma Delta, η οποία κυμαίνει στα περίπου 622 εκατ., υπολογίζει την τιμή της μετοχής του οργανισμού στα 5,9 ευρώ, τη στιγμή που το τελευταίο διάστημα διαμορφώνεται σε επίπεδα κοντά στα 7 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το τίμημα αυτό «γυρίζει» χρονικά τον Οργανισμό 12 χρόνια πριν και συγκεκριμένα στις 25 Απριλίου του 2001 όταν η αρχική Δημόσια εγγραφή που αντιστοιχούσε στο 5,36% του μετοχικού κεφαλαίου έγινε με 5,5 ευρώ ανά μετοχή.
Ακολούθησαν άλλα τρία πακέτα διάθεσης μετοχών του οργανισμού προς το επενδυτικό κοινό, το 2002 με την τιμή ανά μετοχή να φθάνει τα 8,44 ευρώ, το 2002, τα 9,44 ευρώ το 2003, ενώ το 2005 η τιμή της μετοχής «εκτοξεύθηκε» στα 24,14 ευρώ. Το τελευταίο πακέτο μετοχοποίησης του Οργανισμού, δηλαδή, έγινε με την τιμή της μετοχής περίπου τέσσερις φορές επάνω συγκριτικά με την τιμή μετοχής που προσφέρει ο ένας και μοναδικός τελικά διεκδικητής του ΟΠΑΠ.

Έσοδα μετοχοποιήσεων

 Με συνολικά έσοδα 90 εκατ. ευρώ, η πρώτη μετοχοποίηση το 2001 στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, όπως και οι επόμενες που ακολούθησαν. Τον Ιούλιο του 2002 η διάθεση του 18,9% απέφερε έσοδα 508 εκατ. ευρώ, ενώ η ανταπόκριση των επενδυτών σε Ελλάδα και εξωτερικό είχε σαν αποτέλεσμα να καλυφθεί η συνδυασμένη προσφορά κατά 3,8 φορές. Οι επιτυχημένες δημόσιες εγγραφές συνεχίστηκαν με επόμενο σημείο σταθμό, τον Ιούλιο του 2003, με την πώληση του 24,4% και έσοδα 736 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο του 2005 με τη διάθεση του 16.44% με συνολικά έσοδα 1,26 δισ. ευρώ.

Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, από την πρώτη μετοχοποίηση έως την τελευταία, το ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε 2,6 δισ. ευρώ διαθέτοντας το 66% του Οργανισμού, το διπλάσιο ποσοστό δηλαδή από ότι διαθέτει σήμερα. Με βάση όσα κατάφερε να συγκεντρώσει προ οικονομικής κρίσης το ελληνικό Δημόσιο από τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι εάν το Δημόσιο είχε προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του οργανισμού μέχρι το 2005 θα είχε συγκεντρώσει τουλάχιστον 1,3 δισ. από το 33% που πωλείται σήμερα, δηλαδή το σχεδόν διπλάσιο ποσό απ’ αυτό που έχει υποβληθεί από την Emma Delta.


Διεθνής αγορά

 Ο ΟΠΑΠ έχει μια πολύ καλή θέση και στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς θεωρείται από τους μεγαλύτερους κρατικούς οργανισμούς στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών. Ακόμη και εν μέσω της δεινής οικονομικής ύφεσης, το Φεβρουάριο του 2013 κατατάσσεται στην τέταρτη θέση με βάση τη χρηματιστηριακή του αξία -2,5 δισ. ευρώ- του κλάδου τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη ακολουθώντας τους ομίλους William Hill, με χρηματιστηριακή αξία 3,4 δισ. ευρώ, Paddy Power με χρηματιστηριακή αξία 32 δισ. ευρώ και Lottomatica με επίσης 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το εκτιμώμενο μέρισμα του 2012, η επιστροφή κεφαλαίου για τους μετόχους του ΟΠΑΠ διαμορφώνεται στο 47%, της Ladbrokes στο 44%, ενώ της William Hill και της Lottomatica στο 20% και 9% αντίστοιχα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις επίσημες μελέτες των μεγαλύτερων οίκων, για το διάστημα από το 2001 μέχρι και το 2011 η απόδοση της μετοχής του ΟΠΑΠ ήταν πάντα καλύτερη έναντι του Γενικού Δείκτη, και συνολικά το μέρισμα ανά μετοχή για τη δεκαετία αυτή διαμορφώνεται στα 14,4 ευρώ.

Από την αρχή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του οργανισμού, πολλοί παράγοντες της αγοράς υπογράμμιζαν πως ο ΟΠΑΠ δεν αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείου του Δημοσίου που θα πρέπει να πουληθεί με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή του αξία.

Πρόκειται για μια κερδοφόρα επιχείρηση με πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες θα έπρεπε να αντικατοπτρίζονται στο τίμημα με βάση το οποίο τελικά θα εκχωρηθεί σε κάποιο στρατηγικό επενδυτή. Ο ΟΠΑΠ έχει μπροστά του μια δεκαετία με πολλούς «άσους» στο μανίκι και με πολλές νέες δραστηριότητες. Οι αποκλειστικές συμβάσεις με το Δημόσιο για τα VLTs, αλλά και για τα λαχεία δίνουν στο στρατηγικό του επενδυτή ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς ο Οργανισμός παρά το ότι φέτος θα δεχθεί πλήγμα στην κερδοφορία του, λόγω της υψηλής φορολογίας, τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει σημαντικά βελτιωμένα κέρδη. Η σύμβαση με το Δημόσιο μέχρι το 2020 εξασφαλίζει στον Οργανισμό ότι θα παραμείνει ο βασικός παίκτης της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών για τουλάχιστον άλλα επτά χρόνια.

Με βάση την παρουσίαση που πραγματοποίησε η διοίκησή του στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά είναι ότι τα μεικτά έσοδα GGR (Gross Gaming Revenue), δηλαδή τα έσοδα αφού έχουν αφαιρεθεί οι πληρωμές προς του παίκτες, από ης υφιστάμενες δραστηριότητες του Οργανισμού θα διαμορφωθούν στο 1,09 δισ. ευρώ, οι δραστηριότητες από τα λαχεία θα φθάσουν τα 76 εκατ. ευρώ και από το ξυστό τα 26 εκατ. ευρώ. Για το 2014τα GGRanoia VLTs θα φθάσουν τα 383 εκατ. ευρω και για το στιγμιαίο λαχείο στα 116 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ μεγάλη αύξηση αναμένεται στα GGR από τα VLTs το 2015 όταν θα φθάσουν τα 950 εκατ. ευρώ και θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ένα χρόνο αργότερα.

Σκληρή στάση της Emma Delta

Μικρά περιθώρια για την υποβολή βελτιωμένης πρόσφορος άφησε χθες η Emma Delta -ο μοναδικός «μνηστήρας» γη την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ- με τον Τσέχο επενδυτή, J in Smejc να χαρακτηρίζει «δίκαιη και ανοικτή» την πρόταση της κοινοπραξίας και να κάνει λόγο για αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές πηγές εσόδων του Οργανισμού. Μάλιστα, σε ανακοίνωση της η κοινοπραξία υπογραμμίζει ότι εξαρχής είχε διαπιστώσει διάφορα εσωτερικά διαρθρωτικά προβλήματα του ΟΠΑΠ, με την κερδοφορία να πλήττεται από την πολύπλοκη εταιρική δομή και τη στενή ρευστότητα, που προβλέπεται να συνεχισθεί νια την επόμενη διετία. Η Emma Delta αρνήθηκε, πάντως, να τοποθετηθεί ανακτά για το τι θα πράξει αύριο Πέμπτη, επιβεβαίωσε ωστόσο σε ανακοίνωση της ότι υπέβαλε προσφορά 622 εκατ. ευρώ νια το 33% του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με την κοινοπραξία, το ποσό αυξάνεται στα 682 εκατ. ευρώ εάν συμπεριληφθούν εξήντα εκατ. ευρώ σε μερίσματα που πρόκειται να λάβουν οι ελληνικές αρχές με βάση τους όρους της συμφωνίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση

Γράφει: Μελίνα Καλαμπόκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ