Σε εμπόλεμη κατάσταση, κυρίως με βομβιστικές επιθέσεις, βρίσκονται μεταξύ τους εγκληματικά στοιχεία και φατρίες που δραστηριοποιούνται στη Λεμεσό, ιδιαίτερα στον ηλεκτρονικό τζόγο, όπου κάθε χρόνο παίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, σε δηλώσεις του στο Σίγμα, χαρακτήρισε τον ηλεκτρονικό τζόγο ως γενεσιουργό αιτία πολλών εγκληματικών ενεργειών.
«Τα θύματα αυτών των εγκληματικών ενεργειών στις πλείστες των περιπτώσεων όχι μόνο δεν συνεργάζονται με την Αστυνομία, αλλά δεν υποβοηθούν καθόλου το ανακριτικό έργο. Οι βομβιστικές επιθέσεις είναι εγκληματικές ενέργειες που δεν αφήνουν ίχνη για την ταυτότητα των δραστών και αυτό δυσκολεύει αφάνταστα το ανακριτικό έργο. Οι ανακριτές κάνουν τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσουν γραπτή μαρτυρία, τέτοια που να μπορεί να στείλει τους ενόχους ενώπιον δικαστή».
Τους τελευταίους δυόμισι μήνες σημειώθηκαν 17 βομβιστικές επιθέσεις. Οι πλείστες από αυτές σε πρακτορεία στοιχημάτων. Σε κάποια από αυτά είχαμε και επιθέσεις από ομάδα κουκουλοφόρων, οι οποίοι διέλυσαν τα πάντα στο πέρασμά τους σκορπίζοντας τον τρόμο. Σε όλες τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκε εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος, ενώ η προέλευση των περισσότερων βομβιστικών μηχανισμών φαίνεται να είναι τα κατεχόμενα.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κατσουνωτό, η Αστυνομία έχει στα χέρια της συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία εξετάζονται από το γραφείο ανάλυσης εγκλήματος.
Στη Λεμεσό οι πιο πολλές επιθέσεις
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΠΑΘΑΡΗ
Χρονιά «βομβών» τείνει να μετατραπεί η φετινή, αφού από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα οι εκρήξεις κοντεύουν να φθάσουν τις 50, όσες καταγράφηκαν σ’ ολόκληρη την περσινή χρονιά.
Η πόλη με τις περισσότερες εκρήξεις είναι η Λεμεσός, όπου από την αρχή του χρόνου σημειώθηκαν 22 εκρήξεις, οι πλείστες το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με αξιωματικό της Αστυνομίας, «σχεδόν σε όλες τις εκρήξεις βομβών τα κίνητρα κρύβονται σε οικονομικές διαφορές, είτε αυτές έχουν να κάνουν με προσωπικές διαφορές είτε σχετίζονται με τον ηλεκτρονικό τζόγο».
Η ίδια πηγή τόνισε στη «Σ» ότι στο αδίκημα της καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες, τα «χέρια της Αστυνομίας είναι δεμένα», διότι τα πλείστα θύματα δεν συνεργάζονται καθόλου με τους ανακριτές. «Όλα σχεδόν τα θύματα των βομβιστών», πρόσθεσε, «αναφέρουν στις καταθέσεις τους τα ίδια πράγματα, δηλαδή «δεν υποψιάζομαι κανέναν» ή «δεν έχω διαφορές με κανέναν», με αποτέλεσμα η Αστυνομία να επιχειρεί την εξιχνίαση των υποθέσεων σε μόνο πληροφορίες, οι οποίες δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν υπόθεση στο δικαστήριο».
Η τελευταία έκρηξη βόμβας σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα, σε σπίτι στην Αγία Φύλα. Το σπίτι ανήκει σε 33χρονη, αλλά, σύμφωνα με την Αστυνομία, στόχος των δραστών φαίνεται να είναι ο σύζυγός της, ο οποίος έχει «πολλά ανοικτά μέτωπα, λόγω χρεών που δημιούργησε».
Η έκρηξη, που οφειλόταν σε πυροδότηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού υψηλής ισχύος, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην είσοδο της οικίας.
Η Αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι πίσω από τις εκρήξεις βρίσκεται σπείρα βομβιστών, η οποία τοποθετεί και πυροδοτεί τις βόμβες κατόπιν «παραγγελίας» και έναντι αμοιβής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, μόνο δύο εκρήξεις βομβών έχουν εξιχνιαστεί.
Πηγή : η σημερινή Κύπρος