Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕΕΠ Kόπηκε με κυβερνητική παρέμβαση η…. φόρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Kόπηκε με κυβερνητική παρέμβαση η…. φόρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά
Αφαιρέθηκε από νομοσχέδιο διάταξη που θα επέτρεπε στην Επιτροπή να διευρύνει το εποπτικό της πεδίο στα «οικοσυστήματα» επιχειρήσεων. Φήμες ακόμη και για παραίτηση του Ιωάννη Λιανού.

Δοκιμάζονται οι σχέσεις του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννη Λιανού με την κυβέρνηση καθώς την τελευταία στιγμή αφαιρέθηκε από σχέδιο νόμου με το οποίο ενσωματώνεται η κοινοτική οδηγία 2019 /1 περί ανταγωνισμού το άρθρο 4 «Κατάχρηση θέσης ισχύος σε οικοσύστημα δομικής σημασίας για τον ανταγωνισμό – Προσθήκη άρθρου 2Α στον ν. 3959/2011».

Με το συγκεκριμένο άρθρο δινόταν η δυνατότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρεμβαίνει σε αγορές που σήμερα εποπτεύονται από άλλες ανεξάρτητες αρχές όπως οι τηλεπικοινωνίες (λειτουργεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – ΕΕΤΤ) και τα τυχερά παιχνίδια (λειτουργεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων – ΕΕΕΠ). Πώς θα μπορούσε να παρέμβει; Με βάση τη λογική του «οικοσυστήματος»: όταν π.χ. μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών ή τυχερών παιχνιδιών επεκτείνεται σε άλλη αγορά όπως οι εφαρμογές ηλεκτρονικών πληρωμών ή η διανομή φαγητού, τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ελέγχους.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη του νομοσχεδίου προκάλεσε επί μήνες υπόγεια κόντρα μεταξύ ανεξάρτητων αρχών και του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γ. Λιανού, ο οποίος εμφανίζεται τώρα έτοιμος να παραιτηθεί. Υπήρξαν επίσης και φορείς, από τον ΣΕΒ μέχρι τον ΣΕΠΕ που εκπροσωπεί τις εταιρείες τεχνολογίας που παρενέβησαν για την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου, καθώς θεωρούσαν πως δημιουργεί πολλές νομικές αβεβαιότητες.

Ο κ. Λιανός είχε εξασφαλίσει στήριξη μέχρι την τελευταία στιγμή, οπότε και με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου το άρθρο αφαιρέθηκε από το σχέδιο νόμου που οδηγείται προς ψήφιση στη Βουλή. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η αφαίρεση, στα μέσα της προηγούμενη εβδομάδας, υπήρξε έντονη φημολογία τόσο για τα ονόματα υπουργών που παρενέβησαν, όσο και για την τύχη του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όμως, στην κυβέρνηση δεν θέλουν με κανένα τρόπο να φτάσει η κόντρα στα άκρα, καθώς θα δώσουν λαβές στην αντιπολίτευση, ειδικά όταν είναι νωπές οι μνήμες από την παρέμβαση ώστε να απομακρυνθεί η κα Βασιλική Θάνου, στενή συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

 

Οι αντίπαλοι του κ. Λιανού υποστήριζαν πως με το άρθρο 4 δημιουργείται δίκαιο ελεύθερου ανταγωνισμού δύο ταχυτήτων. Όπως αναφερόταν και σε παρεμβάσεις της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) και άλλων, με το σχέδιο νόμου, που είχε τεθεί σε διαβούλευση μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές νομικές βάσεις παρέμβασης. Τη γνωστή νομική οδό για την εξέταση τυχόν «δεσπόζουσας θέσης» που έχει αυστηρές ποινές, και μια απλούστερη νομική οδό περί «οικοσυστημάτων με θέση ισχύος». Επειδή, μάλιστα, τα κριτήρια τόσο για τον ορισμό του «οικοσυστήματος» όσο και του πώς ένα «οικοσύστημα» έχει θέση ισχύος είναι ασαφή, οι επιχειρήσεις υποστήριζαν ότι θα γίνονταν έρμαια νομικής αβεβαιότητας.

Παράγοντες της αγοράς υπενθυμίζουν πως ενώ η επιτροπή για την επεξεργασία του νομοσχεδίου ολοκλήρωσε το έργο της από το καλοκαίρι του 2020, το σχέδιο νόμου κατατέθηκε μέσα στον Δεκαπενταύγουστο του 2021, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο αργότερα και με μια διάταξη «σφήνα» περί «οικοσυστημάτων». Κάποιοι μιλούν για μεθόδευση, αφού η Ελλάδα έπρεπε να έχει ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία από τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά τελικά το σχέδιο νόμου κατατέθηκε κατά την κορύφωση των καλοκαιρινών διακοπών.

Τι είναι οικοσύστημα; Σύμφωνα με το άρθρο 4 «ως «οικοσύστημα» ορίζεται: (α) ένα σύμπλεγμα αλληλένδετων και σε σημαντικό βαθμό αλληλοεξαρτώμενων οικονομικών δραστηριοτήτων διαφορετικών επιχειρήσεων με σκοπό την παροχή προϊόντων ή υπηρεσιών που επιδρούν στην ίδια ομάδα χρηστών ή (β) μία πλατφόρμα που συνδέει οικονομικές δραστηριότητες διαφορετικών επιχειρήσεων με σκοπό την παροχή ενός ή περισσότερων προϊόντων ή υπηρεσιών που επιδρά στους ίδιους χρήστες ή σε διαφορετικές ομάδες επιχειρηματικών ή τελικών χρηστών».

Τι είναι πλατφόρμα; Ως «πλατφόρμα» ορίζεται «η οντότητα που λειτουργεί είτε ως μεσολαβητής για συναλλαγές μεταξύ αλληλεξαρτώμενων ομάδων τελικών χρηστών και επιχειρηματικών χρηστών ή μεταξύ αλληλεξαρτώμενων ομάδων επιχειρηματικών χρηστών, είτε ως υποδομή για την ανάπτυξη και παροχή διαφορετικών αλλά αλληλένδετων προϊόντων και υπηρεσιών.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Kόπηκε με κυβερνητική παρέμβαση η…. φόρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού “ : στην πηγή:https://www.businessdaily.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ