Η κλήρωση δεν αργεί, καθώς έρχεται η ώρα της αλήθειας για το διαγωνισμό των Κρατικών Λαχείων. Το «πράσινο φως» για την εκκίνηση της δεύτερης φάσης του διεθνούς διαγωνισμού διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μεταβίβαση του δικαιώματος επί της αποκλειστικής παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για 12 χρόνια δόθηκε.
Και οι τρεις υποψήφιοι της διαγωνιστικής διαδικασίας «πέρασαν» και τώρα είναι η ώρα της κατάθεσης των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά ότι το τίμημα παραχώρησης για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων, για χρονική περίοδο 12 ετών, θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ.
Το ποσό που υπολογίζουν οι εταιρίες ως καθαρά κέρδη από τα συγκεκριμένα παιχνίδια του τζόγου (Εθνικό, Λαϊκό, Πρωτοχρονιάτικο), αλλά και το Ξυστό, που θα μπει στη ζωή μας ξανά, θα υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, η άδεια συμπεριλαμβάνει το Στεγαστικό Κρατικό Λαχείο και το Ευρωπαϊκό.
Οι κοινοπραξίες
Η δομή των κοινοπραξιών που παρουσιάζονται ως «μνηστήρες», έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μία από αυτές. Ο ΟΠΑΠ συμμάχησε με την Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά και τη Lottomatica, η οποία είναι βασική αντίπαλος του Έλληνα επιχειρηματία (μέσω της GTECH) σε άλλα project και εκτός, αλλά και εντός Ελλάδας, ακόμα και στον ίδιο τον ΟΠΑΠ.
Το τρίο της συμμαχίας συμπληρώνει η Scientific Games, οι άλλοι δύο διεκδικητές είναι η Κοινοπραξία Sisal με την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου και την Damlot, ενώ αυτόνομη κατέρχεται στο διαγωνισμό η αυστριακή Austrian Lotteries.
Χρηματοδοτικοί σύμβουλοι του Δημοσίου για τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης, έχουν αναλάβει η Credit Suisse και η Eurobank EFG, ενώ καθήκοντα τεχνικού συμβούλου η γερμανική Roland Berger.
Το Ελληνικό Δημόσιο που εναγωνίως αναζητεί χρήμα από τις αποκρατικοποιήσεις, μπορεί με όλη τη διαδικασία να κερδίζει 600 εκατ. ευρώ, αλλά χάνει τα 100 εκατ. το χρόνο που δαπανώνται μέχρι τώρα από τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων για πληρωμές τοκοχρεωλυσίων δανείου που έχει υπογράψει το Δημόσιο και από τη χρηματοδότηση κοινωνικών και φιλανθρωπικών έργων.
Ο διαγωνισμός έχει ενδιαφέρον ως προς την εξέλιξή του και για τους όρους που θα επιβληθούν στην εταιρία που θα επικρατήσει. Πέρα από την πληρωμή, δηλαδή, των φόρων και μία ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού επιστροφής κερδών στους νικητές, που σήμερα βρίσκεται κοντά στο 60%.
Το ενδιαφέρον για τα κτίρια του Δημοσίου
Οι εταιρίες real estate, αλλά και οι εφοπλιστές που επενδύουν στη στεριά, παρά την κρίση στην αγορά, φαίνεται πως εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα 27 «φιλέτα» του Δημοσίου, που σήμερα στεγάζουν υπουργεία και υπηρεσίες του κράτους.
Τα κτίρια, δηλαδή, που πωλούνται και θα συνεχίσει να πληρώνει γι’ αυτά ενοίκιο το Δημόσιο σ’ εκείνον που θα τα αποκτήσει.
Αν και όλα θα κριθούν από τον «ανταγωνισμό» των προσφορών και την παράμετρο του τιμήματος, το ΤΑΙΠΕΔ ήδη έχει αρχίσει να δέχεται τις πρώτες κρούσεις.
Ο διαγωνισμός για την πώληση και την επαναμίσθωση των κτιρίων για 25-30 χρόνια πρόκειται να προκηρυχθεί άμεσα, αλλά εκείνα που φαίνεται να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη «προτίμηση» είναι όσα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βασ. Σοφίας.
Το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Λ. Αλεξάνδρας και η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης στη Συγγρού, που έχει κατασκευαστεί μόλις το 2005.
Σε δεύτερο βαθμό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας στο Μαρούσι και η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στο Μοσχάτο.
Γκρίνιες για το ΤΑΙΠΕΔ
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου συστάθηκε ως απαίτηση των δανειστών μας -της Τρόικας-, προκειμένου οι αποκρατικοποιήσεις που αποφασίζονται και τα project που εντάσσονται σ’ αυτό να μην μπορούν να ματαιωθούν ή να καθυστερήσουν με στόχο να μπουν στο.,, χρονοντούλαπο. Ότι δηλαδή γινόταν εδώ και καιρό με τις οπισθοδρομήσεις κ.λπ. των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του Παπανδρέου, που δεν είψαν προφανώς στο DNA τους αυτές τις κινήσεις.
Δυστυχώς, το δίδυμο Κουκιάδη Μητρόπουλου μέχρι τώρα έχει να επιδείξει πενιχρό έως μηδενικό έργο, αλλά παρόλα αυτά φαίνεται ότι το «νερό μπαίνει στο αυλάκι”, έστω κι αν α αρχικοί «σχεδιασμοί για τα… 6 εκατομμύρια που περιμέναμε έχουν πλέον συρρικνωθεί.
Οι ευθύνες είναι πολλές και συνολικές. Οι γκρίνιες περισσότερες, η εικόνα αναξιοπιστίας που δώσαμε στην Ευρώπη ακόμα μεγαλύτερη. Σε μια ανασύνταξη δυνάμεων το Ταμείο με «μότο- «διαφάνεια στη διαδικασία, διαφάνεια στο σκοπό και ταχύτητα, δημιούργησε μια ιστοσελίδα (www. hradt.com.gr) παρουσιάζοντας α’ αυτή όλα τα “φιλέτα- που βρίσκονται στη φάση της αποκρατικοποίησης.
Όπως είναι φυσικό, η ενότητα «ολοκληρωμένα έργα» είναι κενή.
Οι γκρίνιες, όμως, ακόμα και από υπουργούς και βουλευτές, ανεξάρτητα από αυτό φαίνονται πως συνεχίζονται. Με τι έχουν να κάνουν. Mε την «προσπάθεια προσκοπικής προβολής των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ
Σε κάθε ανακοίνωση και μια δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή κ. Α.Ταπραντζή, όπως για την Κασσιόπη και την «τοποθέτηση του για… την αναζωογόνηση της κοσμοπολίτικης Κέρκυρας, του μεγαλύτερου νησιού του Ιονίου κ.λπ. ή όπως η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Μητρόπουλου, ο οποίος είπε ότι ο «διεθνής διαγωνισμός για τα Κρατικό Λαχεία θα συνεχιστεί με ταχύτητα και απόλυτη προσήλωση στους πιο αυστηρούς κανόνες διαφάνειας-.
Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα βουλευτών είναι έτοιμη να καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων, δικηγορικών εταιρειών, κ.τ.λ.
Διαβάστε το άρθρο «Κoπελούζος κατά Κόκκαλη» στην πηγή: DEAL NEWS