Ύστερα από 44 χρόνια η διαχείριση των στοιχημάτων του ελληνικού Ιπποδρόμου περνά πάλι σε ιδιώτες.
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 100% του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος.
Μετά τη συγκατάβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί στον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας του Ιπποδρόμου από τον διαγωνισμό, γεγονός που κάνει πιο ελκυστικό τον ΟΔΕ, καθώς η ακίνητη περιουσία «κουβαλά» μαζί της και τα υψηλά δάνεια που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα ζημιογόνα αποτελέσματα του ΟΔΙΕ εδώ και μία δεκαετία.
Υπενθυμίζεται ότι μόνο τέσσερις εταιρείες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου για την ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ που προηγήθηκε της επίσημης προκήρυξης του διαγωνισμού.
Πρόκειται για τη γαλλική PMU, τη Phumelela από τη Νότια Αφρική και τις Intralot και Avenir (πρώην Ζήνων) από την Ελλάδα
Το ταμείο είχε στείλει περίπου 40 επιστολές σε μεγάλους ομίλους του εξωτερικού για να βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον τους για τον ελληνικό Ιππόδρομο και μόνο οι παραπάνω εταιρείες απάντησαν θετικά.
Οι δύο ξένες εταιρείες είναι μεγάλα ονόματα στη διεξαγωγή ιπποδρομιών και άμεσοι ανταγωνιστές. Οι δύο ελληνικές εταιρείες θα πρέπει, αν θελήσουν να συμμετάσχουν σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού, να συνασπιστούν με εξειδικευμένες εταιρείες από το εξωτερικό στις ιπποδρομίες.
Εκτός από τον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας, οι επίδοξοι μνηστήρες επιθυμούν ο ΟΔΙΕ να αναλάβει, μαζί με τη διαχείριση των στοιχημάτων, και το αγωνιστικό κομμάτι (ιδιοκτήτες αλόγων, αναβάτες κ.ά.), αρμοδιότητα που ως σήμερα ανήκει στη Φίλιππο Ενωση Ελλάδος.
Παραμένει άγνωστο αν κάτι τέτοιο θα προβλέπεται στην προκήρυξη, αφού η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Ιπποδρόμου προϋποθέτει νέα νομοθεσία.
Το σίγουρο είναι ότι το Δημόσιο κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να προσφέρει στον διαγωνισμό μια εταιρεία ελεύθερη βαρών (από την απόσχιση της ακίνητης περιουσίας) και με «υγιή» ισολογισμό.
Προσφάτως εγκρίθηκε από τον βασικό μέτοχο, που είναι το υπουργείο Οικονομικών, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση χρεών ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι η λογιστική απαλοιφή των υποχρεώσεων του ΟΔΙΕ προς την Εφορία και η επαναφορά της καθαρής θέσης σε θετικό πρόσημο.
Το 2011 τα έσοδα από τα στοιχήματα περιορίστηκαν στα 140 εκατ. ευρώ από 194 εκατ. ευρώ το 2010.
Παρατηρήθηκε μια βελτίωση στα περιθώρια μεικτού κέρδους, αλλά τα λειτουργικά κέρδη και τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα για ακόμη μία χρήση.
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΔΕ, η κρίση «ευθύνεται» σε πολύ μικρό ποσοστό για τα απογοητευτικές επιδόσεις.
Αποδίδουν τη «βουτιά» των μεγεθών στην απαξίωση του προϊόντος, αφού για φορολογικούς λόγους κυρίως έχουν αποχωρήσει πολλοί ιδιοκτήτες αλόγων και έχει μειωθεί ο όγκος των στοιχημάτων.
Απεδείχθη σωτήρια η επιλογή να δοθεί από το φθινόπωρο του 2010 η δυνατότητα στους παίκτες να ποντάρουν στις γαλλικές ιπποδρομίες (σε συνεργασία με την PMU) από τα πρακτορεία του ΟΔΙΕ όταν δεν έχει εγχώριες ιπποδρομίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 το 50% των εσόδων προήλθε από αυτή τη δραστηριότητα.
Γι’ αυτό και η διοίκηση στην προσπάθειά της να εμπλουτίσει το προϊόν έσπευσε τον Σεπτέμβριο του 2011 να συνάψει ανάλογη συμφωνία και να δώσει τη δυνατότητα στους φιλίππους να ποντάρουν και στις αγγλικές ιπποδρομίες, τόσο μέσα στον χώρο του Ιπποδρόμου Αθηνών όσο και στα πρακτορεία του οργανισμού ανά την επικράτεια, με παράλληλη ζωντανή τηλεοπτική αναμετάδοση των ιπποδρομιών μέσω του ειδικού δορυφορικού καναλιού που ο ΟΔΙΕ έχει θέσει σε λειτουργία
Μέσα στο 2011 η διοίκηση αύξησε την γκανιότα (το ποσοστό που παρακρατεί ο ΟΔΙΕ από τα ακαθάριστα έσοδα του στοιχήματος), μείωσε περαιτέρω τα λειτουργικά έξοδα, ενώ το μόνιμο προσωπικό έχει περιοριστεί στα 70 άτομα και το έκτακτο στα 450 από 750 πριν από δύο χρόνια.
Αυτή την περίοδο έχει δρομολογηθεί η διαδικασία συνεργασίας με 200 επιπλέον πρακτορεία του ΟΠΑΠ που θα προσφέρουν και ιπποδρομιακό στοίχημα.
Σήμερα το δίκτυο του ΟΔΙΕ αποτελείται από 450 πρακτορεία, εκ των οποίων 50 είναι του ΟΔΙΕ και 400 του ΟΠΑΠ.
Διαβάστε το άρθρο ««Καθαρός» περνά σε ιδιώτες ο ΟΔΙΕ» στην πηγή: ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ρεπορτάζ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΣ